ΚΕΘΕΑ !Ζωτικής σημασίας η λειτουργία του. Γράφει η Δέσποινα Μακρινού

Kethea1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ένα ενδιαφέρον μήνυμα μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έφτασε στην αλληλογραφία του aVecnews.

Γράφει η Δέσποινα Μακρινού

Κυκλοφόρησε, λέει, το 15ο τεύχος του τετραμηνιαίου περιοδικού της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ!

Και ξάφνου ήλθε στο μυαλό μας, η περιπέτεια, που πέρασε το συγκεκριμένο Κέντρο, με ένα καταστροφικό προσχέδιο νόμου, που επρόκειτο να καταθέσει το Υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, έπειτα απο έντονες αντιδράσεις και δυναμικές κινητοποιήσεις, τον Μάιο του 2021, απετράπη το … κακό.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς είναι το ΚΕΘΕΑ;

Το ΚΕΘΕΑ ( Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ) αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας.

Ανήκει στους βασικούς φορείς του εθνικού σχεδιασμού κατά των εξαρτήσεων και είναι συμβουλευτικός οργανισμός του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ σε θέματα ναρκωτικών. Λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και δημιουργεί θεραπευτικά προγράμματα ψυχοκοινωνικής προσέγγισης, χωρίς υποκατάστατες ουσίες χρήσης, με τη βοήθεια της οικογένειας και της κοινωνίας.

Διαθέτει περισσότερες απο 100 μονάδες σε όλη την Ελλάδα, σε 31 πόλεις και σε 20 σωφρονιστικά καταστήματα. Ο αριθμός των ατόμων που είναι αποδέκτες των προγραμμάτων ανέρχεται στις 15.000 και είναι άτομα εξαρτημένα απο ναρκωτικές ουσίες, αλκοόλ, τζόγο και διαδίκτυο. Όλα τα προγράμματα προσφέρονται δωρεάν στους ενδιαφερόμενους και τις οικογένειές τους με απόλυτη εχεμύθεια και διακριτικότητα.

Το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ με έδρα την Αθήνα, εφαρμόζει ένα πρόγραμμα αποκλειστικά για εφήβους και τις οικογένειές τους, με εξωτερική παρακολούθηση και φιλοξενία σε  ξενώνα, για τους έφηβους απο την επαρχία που δεν έχουν οικογενειακή στήριξη.

Στο Κέντρο μπορούν να απευθύνονται ασφαλώς και οι γονείς και να ζητούν βοήθεια.

Εκτός απο τα προγράμματα πρόληψης, αντιμετώπισης και στήριξης, ενδιαφέρεται και βοηθά στην ομαλή κοινωνική επανένταξη των εφήβων, που έχουν απεξαρτηθεί, προκειμένου να επανασυνδεθούν με τις προηγούμενες δραστηριότητές τους, τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στην εργασία.

Διαθέτει Κινητή Μονάδα για επιτόπου βοήθεια μετά απο πρόσκληση, ενώ μία απο τις σημαντικότερες και πιο δημιουργικές παρεμβάσεις, είναι και το webradio Strofi, όπου οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται στις τεχνικές του ραδιοφώνου.

Ποιά όμως είναι τα στάδια Χρήσης ουσιών, έτσι όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΚΕΘΕΑ για την ευαισθητοποίηση κυρίως των κηδεμόνων;

 

ΣΤΑΔΙΟ 1: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

(το φλερτ)

  • (13-14 ετών, χασίς- εισπνεόμενα /προβλήματα στο σχολείο – κοπάνες)
  • Ο γονιός μπορεί να μην έχει αντιληφθεί τίποτα

Σε αυτό το στάδιο ανακαλύπτει την δυνατότητα, που του δίνουν τα ναρκωτικά να αλλάζει την διάθεσή του. Παρότι φοβάται και διστάζει, αρχίζει να πειραματίζεται με την χρήση και τα αποτελέσματά της. Αλλάζει εύκολα διάθεση και απο τη δυστυχία και την απομόνωση, ξαφνικά γίνεται φιλικός και αγαπά όλο τον κόσμο.

 

ΣΤΑΔΙΟ 2: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

(ο μήνας του μέλιτος)

 

  • (14-15 ετών, χάπια – δοκιμή ηρωίνης. Μειωμένη απόδοση στο σχολείο, συστηματικές κοπάνες)
  • Ο γονιός πιθανόν να έχει αντιληφθεί, αλλά δεν παρεμβαίνει είτε γιατί δεν ξέρει πως, είτε γιατί εθελοτυφλεί .

Σε αυτό το στάδιο επιδεικνύει, στο κοινωνικό του περιβάλλον την ευκολία να αλλάζει τα συναισθήματά του. Αναζητά και άλλους συνομηλίκους, που να κάνουν χρήση και χαίρεται που μοιράζεται τις κοινές τους εμπειρίες, γύρω από τις ουσίες.

 

 

ΣΤΑΔΙΟ 3: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

(ο έρωτας)

 

Σε αυτό το στάδιο είναι τόσο απορροφημένος από την νέα του ανακάλυψη, που δεν του μένει χρόνος να ασχοληθεί με τίποτα άλλο. Έχει παρατήσει τις υπόλοιπες δραστηριότητες του και τα άλλα του ενδιαφέροντα. Η ενασχόλησή του με την χρήση του αποσπά τον περισσότερο χρόνο.

 

ΣΤΑΔΙΟ 4: ΕΞΑΡΤΗΣΗ

(μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε)

 

Σε αυτό το στάδιο τα ναρκωτικά έχουν μια σταθερή θέση στην ζωή του και δεν αφήνουν χώρο, για τίποτα άλλο. Όλα τα άλλα δεν έχουν σημασία , το μόνο που τον/την νοιάζει, είναι πώς, πότε και τι θα πιει. Το παράξενο είναι ότι σε αυτό το στάδιο παρότι η ζωή του είναι χάλια, τα θεωρεί όλα αυτά πολύ φυσιολογικά! Πιστεύει ότι έτσι μόνο μπορεί να είναι η ζωή του!

Η σύνταξη και επιμέλειά του ξεκίνησε από το φθινόπωρο και αποτελεί προϊόν συλλογικής δουλειάς των μελών της θεραπευτικής κοινότητας με την πλαισίωση, στήριξη και φροντίδα του προσωπικού, των εθελοντών και των φίλων του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ!

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.