γράφει η Μαίρη Παναγάκου
Το λάδι της ελιάς έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιά και το παρθένο ελαιόλαδο, μαζί με τις φρέσκες ελιές είναι τροφές πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά οξέα και βασικά μέταλλα, άρα πολύτιμες στον οργανισμό μας.
Στην κλασική μυθολογία λέγεται ότι τα ελαιόδεντρα δημιουργήθηκαν όταν έπρεπε να πάρει το όνομα της μια καινούργια πόλη, οπότε αγωνίστηκαν για την τιμή να δώσουν στην πόλη ένα όνομα η Αθηνά, θεά της σοφίας και ο Ποσειδώνας, θεός της θάλασσας. Νικητής θα ήταν αυτός που θα έδινε το καλλίτερο δώρο για την ευημερία της νέας πόλης. Ο Ποσειδώνας πρόσφερε το πολεμικό του άλογο, η Αθηνά ένα ελαιόδεντρο.
Έτσι η νέα πόλη πήρε το όνομα Αθήνα.
Οι Σουμέριοι χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο περίπου το 3.000 π.Χ. στο μαγείρεμα και για να αλείφουν τα μαλλιά και το δέρμα τους. Το θεωρούσαν δε ιερό, όπως και το ψωμί.
Στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται ότι το περιστέρι που ανήγγειλε στον Νώε την υποχώρηση της πλημμύρας έφερε ένα κλαδί ελιάς στο ράμφος του.
Τα ελαιόδεντρα παράγουν καρπό στο 8ο έτος της ηλικίας τους και οι κατά καιρούς μεγάλοι πόλεμοι κατέστρεφαν τους ελαιώνες. Επειδή η ελιά αναγγενάται, το ιερό δέντρο της ελιάς θεωρείται το σύμβολο της ειρήνης.
Το παρθένο ελαιόλαδο αυξάνει την έκκριση χολής, σύμφωνα πάντα με τις έρευνες και μελέτες των ειδικών, πίνοντας 1 κ σ πρωϊ και βράδυ. Ανακατεμένο με λίγο χυμό λεμονιού πίνεται ευκολότερα.
Πολλοί Αμερικανοί και Ευρωπαίοι γιατροί χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο ως καταπραυντικό και σπασμολυτικό σε κολικούς των νεφρών.
Το παρθένο ελαιόλαδο περιορίζει τη δυσκοιλιότητα, αν πιεί όποιος υποφέρει, 1 κ γλ, νηστικός κάθε πρωϊ.
Το ελαιόλαδο με τοπικές επαλείψεις, βοηθάει πολύ (σύμφωνα με την λαϊκή ιατρική) σε εγκαύματα, στις ραγάδες της εγκυμοσύνης, σε κάθε μελάνιασμα του δέρματος, σε τσιμπήματα εντόμων και για να
καταπραϋνει τη φαγούρα.
Όταν δεν υπήρχαν τα θαυματουργά σκεπάσματα, οι άνθρωποι εφεύρισκαν διάφορους τρόπυς με τα βότανα και τα προϊόντα που είχαν στο σπίτι και τον κήπο τους, να θεραπεύσουν διάφορα προβλήματα.
Για τονωτικό μαλλιών ανακάτευαν ελαιόλαδο με ίση ποσότητα αλκοόλ (πρέπει να αναμειχθεί και να ανακινηθεί πολύ καλά πριν από κάθε χρήση). Αν προστεθεί στο μείγμα λίγο αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου, σε αναλογία 1 προς 10 (μέρη του μείγματος), καταπολεμά την πιτυρίδα.
Για ελαιόλαδο που έχει “ταγγίσει” μερικά φύλλα δάφνης, θα βοηθήσουν να ισορροπήσει η γεύση.
Το ελαιόλαδο σαν στιλβωτικό επίπλων: αναμειγνύετε 1 κ σ λάδι με 1/2 φλ τσ χυμό λεμονιού σε μικρό μπολ. Βρέχετε ένα κομμάτι ύφασμα με το υγρό, το στύβετε καλά, ξεσκονίζετε και μετά γυαλίζετε με αυτό τα ξύλινα
έπιπλά σας.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο ύφασμα πολλές φορές.
Ετοιμάστε σπιτικά αρωματικά λάδια με βότανα για τα ψητά κρέατα και ψάρια, ή τις σαλάτες σας. Σε μικρά γυάλινα μπουκάλια, ρίξτε ελαιόλαδο έξτρα παρθένο και προσθέστε κλωνάρια από διάφορα βότανα όπως φρέσκια ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο, μαϊντανό, μάραθο ή διάφορα μπαχάρια ή συνδυασμό με όλα αυτά, ανακινείστε, περιχύστε πριν τη χρήση και απογειώστε γευστικά το απλό ψητό σας ή τη σαλάτα σας.