Πως φτιάχνεται το σπιτικό κέτσαπ; Η Μαίρη Παναγάκου μας χαρίζει την καλύτερη συνταγή.
Υλικά
- 1/3 φλ τσ ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 3 εκ φρέσκο τζίντζερ κομμένο σε φετούλες
- 1 καρφάκι γαρύφαλλο
- 1 μικρό κομμάτι ξύλο κανέλας
- 1 κ σ ξερό κόλιανδρο
- 1/2 καυτερή πιπερίτσα
- 1 κιλό φρέσκες ώριμες ντομάτες
- 400 γρ ντομάτα κονκασέ
- 1 φλ τσ φύλλα βασιλικού
- 3/4 φλ τσ ξύδι από κόκκινο κρασί
Τρόπος παρασκευής
1. Σοτάρετε στο ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι με το σκόρδο, το τζίντζερ, το γαρύφαλλο, το ξύλο κανέλας, τον κόλιανδρο και την πιπερίτσα για 10′ μέχρι να μαλακώσουν
και να βγάλουν όλα τους τα αρώματα.
2. Περνάτε τις ντομάτες, αφού τις ξεφλουδίστε από το μύλο των λαχανικών και τις αδειάζετε στην κατσαρόλα. Προσθέτετε το κονκασέ, 2 φλ τσ νερό και σιγοβράζετε μέχρι να μείνει το μισό σε όγκο.
Βγάζετε το ξύλο κανέλας, προσθέτετε το βασιλικό και μεταφέρετε το μείγμα στο μπλέντερ. Περνάτε το μείγμα από ψιλό σουρωτήρι και έπειτα το αδειάζετε σε καθαρή κατσαρόλα.
3. Τώρα θα προσθέσετε το ξύδι και 1 κ γλ ζάχαρη. Τοποθετείτε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση και έπειτα χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να δέσει
και να μοιάζει με ρευστή κέτσαπ.
4. Αφήνετε να κρυώσει και την χτυπάτε ακόμα μια φορά στο μπλέντερ και άλλη μια φορά από ψιλό σουρωτήρι, ώστε να μη μείνει κάποιο μικρό κομματάκι. Αδειάζετε την κέτσαπ
σε αποστειρωμένα βαζάκια και την διατηρείτε στο ψυγείο για 3-4 μήνες.
και να βγάλουν όλα τους τα αρώματα.
2. Περνάτε τις ντομάτες, αφού τις ξεφλουδίστε από το μύλο των λαχανικών και τις αδειάζετε στην κατσαρόλα. Προσθέτετε το κονκασέ, 2 φλ τσ νερό και σιγοβράζετε μέχρι να μείνει το μισό σε όγκο.
Βγάζετε το ξύλο κανέλας, προσθέτετε το βασιλικό και μεταφέρετε το μείγμα στο μπλέντερ. Περνάτε το μείγμα από ψιλό σουρωτήρι και έπειτα το αδειάζετε σε καθαρή κατσαρόλα.
3. Τώρα θα προσθέσετε το ξύδι και 1 κ γλ ζάχαρη. Τοποθετείτε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση και έπειτα χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να δέσει
και να μοιάζει με ρευστή κέτσαπ.
4. Αφήνετε να κρυώσει και την χτυπάτε ακόμα μια φορά στο μπλέντερ και άλλη μια φορά από ψιλό σουρωτήρι, ώστε να μη μείνει κάποιο μικρό κομματάκι. Αδειάζετε την κέτσαπ
σε αποστειρωμένα βαζάκια και την διατηρείτε στο ψυγείο για 3-4 μήνες.