Η δολοφονία του Ζακ στην Ευρώπη- Γράφει ο Κώστας Αρβανίτης

[346042] ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (eurokinissi/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Πορεία μνήμης για τα τρία χρόνια από την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, στην Αθήνα 21 Σεπτεμβρίου 2021. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Του Κώστα Αρβανίτη

Arvanitis

«Αν δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε γιατί είστε εδώ και γιατί είμαστε κι εμείς εδώ;». Η ερώτηση της Ελένης Κωστοπούλου, μητέρας του Ζακ, από τα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου, καθήλωσε.
Με καθαρή φωνή και σταθερό λόγο, η μητέρα του Ζακ, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 που βρέθηκε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, δεν παρακαλούσε.
Διεκδίκησε και πήρε αυτό που δικαιούταν. Μετά από πρότασή μας, με ομόφωνη απόφαση, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρμόδια μεταξύ άλλων και για θέματα Δικαιοσύνης. Αυτό με ικανοποιεί διπλά, επειδή συμμετέχω στην Επιτροπή και θα έχω την ευκαιρία να παρακολουθώ από κοντά την εξέλιξη της υπόθεσης.

αρχείο λήψης (4)
Όταν είχε γίνει η άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, δεν ήμουν ευρωβουλευτής. Είχαμε συγκλονιστεί όλοι. Είχα μεταδώσει τα γεγονότα, εργαζόμουν ως δημοσιογράφος τότε, και αν και θυμωμένος, ήμουν τουλάχιστον ήσυχος ότι υπάρχει βίντεο.
Όλοι οι δημοκρατικοί άνθρωποι επισημαίναμε πόσο σημαντικό ήταν ότι υπήρχαν βίντεο από τη δολοφονία. Τη δολοφονία σε ζωντανή μετάδοση, μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, επειδή ο Ζακ ήταν διαφορετικός…
Η δικαιοσύνη δεν είδε τα βίντεο. Δεν τα αξιολόγησε. Κι ας παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τα θανάσιμα χτυπήματα στον Ζακ περίπου 50 άνθρωποι.

Zak 1

«Η Ελλάδα στην πράξη δεν είναι μια δημοκρατική, ελεύθερη χώρα. Πρέπει να αγωνιζόμαστε για τα πάντα. Εγώ είμαι εδώ για να αγωνιστώ για την υστεροφημία του γιου μου. Θέλω να ξέρω και να ξέρουν όλοι γιατί πέθανε. Πέθανε για αυτό που ήταν και για αυτά που πίστευε κι όχι για αυτά τα ψέματα που ακούστηκαν στο δικαστήριο. Θα υπάρξουν κι άλλα θύματα αν δεν βάλουμε ένα τέλος σε αυτούς που δεν δέχονται τη διαφορετικότητα», είπε η Ελένη Κωστοπούλου στο Ευρωκοινοβούλιο.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών -στην οποία βρέθηκα μετά από
συνεννόηση και σε συνεργασία με τον Αλέξη Γεωργούλη, που είναι τακτικό μέλος της κατέδειξα εξοργίστηκα με την «τεχνοκρατική» επιχειρηματολογία των εκπροσώπων της Κομισιόν που υποστήριξαν πως η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται μέσα στα στενά όρια των εθνικών αρμοδιοτήτων.
Πρότεινα την παραπομπή στην επιτροπή LIBE και ακόμη και η συντηρητική πρόεδρος
Dolors Montserrat από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εξέφρασε τον αποτροπιασμό για τη δολοφονία του Ζακ και την πλήρη υποστήριξη της Επιτροπής στο αίτημα της οικογένειας του Ζακ.
Αυτό το αίτημα που οι εκπρόσωποι της Κομισιόν μας είχαν πει λίγη ώρα πριν πως είναι θέμα για τα εθνικά δικαστήρια.
«Είμαστε μια γέφυρα μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των ευρωπαίων πολιτών, οπότε θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποδοθεί δικαιοσύνη και αν να εξασφαλιστεί η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων», τόνισε.
Από το ΕΛΚ μέχρι και την Αριστερά, στο δημοκρατικό τόξο, πρέπει να συμμαχήσουμε στις πανανθρώπινες αξίες. Αυτό είναι, αυτό πρέπει να είναι η Ευρώπη μας: Ένας χώρος Δημοκρατίας, Αποδοχής και πραγματικής Δικαιοσύνης. ξεχωρίζει την Ευρώπη από τους άλλους.
Είναι μια ακόμη μεγάλη ευκαιρία για όλους εμάς τους ευρωβουλευτές να πούμε ότι η
Ευρωβουλή είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, και για για να βρίσκουν το δίκιο τους οι πολίτες, το δίκιο που δεν μπορούν να βρουν εκεί που πρέπει…
Το θέμα πρέπει να μείνει ανοιχτό για όλους τους Ζακ που έχουμε χάσει και όλους τους Ζακ που κάποιοι σκέφτονται να δολοφονήσουν επειδή είναι διαφορετικοί!
Το σκοτάδι του ακροδεξιού μίσους και της ομοφοβίας νικήθηκε από το φως της
Αλήθειας!

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.