Πάσχα χωρίς νηστίσιμα κουλουράκια δεν γίνεται. Η Κυρία Μαίρη ξέρει, και μας παρουσιάζει την πιο εύκολη συνταγή που θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους και αυτό το Πάσχα.
Υλικά για 50 περίπου κουλουράκια
Ι ποτήρι ελαιόλαδο ή 1/2 1/2 με ηλιέλαιο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1/2 κ γλ σόδα μαγειρική
3 κ σ κονιάκ
1-2 κ σ ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ σ κανέλα σε σκόνη
2 καψουλάκια βανίλιας
1 κ γλ μαχλέπι
800-850 γρ φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
Κουλουράκια – Τρόπος παρασκευής
1. Χτυπάτε στο μίξερ στη μεσαία ταχύτητα το λάδι με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει αρκετά. Διαλύετε στο χυμό πορτοκαλιού τη σόδα, επάνω από τον κάδο του μίξερ, αφού χαμηλώσετε αρκετά την ταχύτητα,
και το προσθέτετε στο μείγμα λαδιού-ζάχαρης. Διαλύετε το ξύσμα στο κονιάκ και το ρίχνετε μέσα και συνεχίζετε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα.
2. Κοσκινίζετε το αλεύρι με τα μπαχάρια και τα προσθέτετε αργά στο μείγμα με το γάντζο του μίξερ. Πρέπει να πάρετε μια ζύμη εύπλαστη.
3. Προθερμαίνετε τον αερόθερμο φούρνο στους 170ο και στρώνετε τις λαμαρίνες του φούρνου σας με αντικολλητικό χαρτί. Πλάθετε τη ζύμη σε κορδόνια. Σχηματίζετε στρογγυλά, πλεξίδες ή βαρκούλες
και τα αραδιάζετε επάνω στο αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας λίγο διάστημα μεταξύ τους.
4. Χτυπάτε λίγο ελαιόλαδο με 1 κ σ γλυκόζη και αλείφετε τα κουλουράκια στο επάνω μέρος. Πασπαλίζετε με φιλέ αμυγδάλου, τρούφα σοκολάτας ή καστανή ζάχαρη και ψήνετε για 20′-25′ το πολύ.
5. Μόλις ροδίσουν ελαφρά, τα βγάζετε από το φούρνο και πρέπει να είναι μαλακά όταν τα ακουμπάτε. Όταν κρυώσουν τα αποθηκεύετε σε πλαστικό ή μεταλλικό κουτί με καπάκι για να διατηρούνται
φρέσκα για πολλές ημέρες.
Με αυτή τη ζύμη μπορείτε να φτιάξετε πάστα φλόρα,