Ελευθερώστε τον Τζούλιαν Ασάνζ, επίτιμο μέλος των ενώσεών μας.

Assange wikileaks
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η ΕΣΗΕΑ συμμετέχει στην εκστρατεία στήριξης του Τζουλιάν Ασάνζ που διοργανώνει η Ιταλική Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FNSI) με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ/IFJ).

Αμερικανοί δικηγόροι του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, του Τζούλιαν Ασάνζ, ανακοίνωσαν   ότι κατέθεσαν μήνυση εναντίον της CIA και του πρώην διευθυντή της Μάικ Πομπέο, που κατηγορούν ότι υπέκλεπταν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τους και αντέγραφαν τα περιεχόμενα των κινητών τηλεφώνων τους και των ηλεκτρονικών υπολογιστών τους.

Οι δικηγόροι και οι δύο δημοσιογράφοι που συμμετέχουν στη μήνυση είναι όλοι τους Αμερικανοί και τονίζουν ότι η αμερικανική υπηρεσία κατασκοπείας παραβίασε το συνταγματικό τους δικαίωμα να προστατεύονται οι ιδιωτικές τους συνομιλίες με τον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος είναι Αυστραλός.

Ο κ. Ασάνζ κινδυνεύει να εκδοθεί από τη Βρετανία στις ΗΠΑ, όπου οι αρχές θέλουν να τον δικάσουν για «κατασκοπεία» εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 και πλέον εμπιστευτικών και απορρήτων αμερικανικών διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Ρόμπερτ Μπόιλ, ο οποίος εκπροσωπεί τους προσφεύγοντες, η κατασκοπεία που καταγγέλλουν ότι υπέστησαν σημαίνει επίσης πως το δικαίωμα του κ. Ασάνζ να έχει δίκαιη δίκη έχει «πληγεί ως αφανιστεί», καθώς «η κυβέρνηση γνωρίζει το περιεχόμενο των συζητήσεων» που είχε με τους συνηγόρους του.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.