Ομοφοβία – Ρατσιμός – Φτώχεια – Του Στράτου Χαλκιώτη και Σταμάτη Στεφανάκου  

Thumbnail (4)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ομοφοβία – Ρατσιμός – Φτώχεια

 Του Στράτου Χαλκιώτη*και

Σταμάτη Στεφανάκου*

Με αφορμή τη Διεθνή ημέρα κατά της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της αμφιφοβίας, την 17η Μαΐου, είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε πως κάθε χρόνο, όλο και εντονότερα, παρατηρούνται φαινομένα βίας κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας με ταξικό χαρακτήρα.

Είναι γεγονός ότι όσο πιέζονται οικονομικά και περιθωριοποιούνται κοινωνικά όλο και περισσότερες ομάδες του πληθυσμού, τόσο η “άμβλυνση” των ευρύτερων κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων επιτυγχάνεται πρόσκαιρα με την καταδίκη μικρών πληθυσμιακών ομάδων, δηλαδή με την μεγαλύτερη καταπίεση των κοινωνικών μειονοτήτων.

Εύκολα και ανέξοδα δημιουργούνται στόχοι που θα πρέπει να τιμωρηθούν για ίαση κάθε συστημικής αποτυχίας.

Αυτός με τα φανταχτερά ρούχα, εκείνη με το κοντό μαλλί, αυτό ... αυτά φταίνε

Είτε πρόκειται για άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, χρώμα, ή καταγωγή, δεν παίζει ρόλο. Αυτοί φταίνε ! Φταίνε όσοι έτυχε να βρίσκονται στην μεριά των οικονομικά ανίσχυρων, που μπορείς όμως να πεις ότι κάπως ξεχωρίζουν. Σε ένα σύστημα με την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια και τη δικαιοσύνη να αμφισβητούνται, καθώς προηγείται μια διφορούμενη οικονομική ανάπτυξη – ευημερία – κάθε μεριά που μπορεί να στοχευτεί, θα στοχευτεί. Όμως η αντίπερα όχθη ταξικά – οικονομικά έχει άλλους όρους.

Η ομοφοβία, η ξενοφοβία και κάθε μορφή ρατσισμού, παρουσιάζονται έντονα ως φαινόμενα όταν δεν υπάρχει ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο να τα αποτρέψει. Η οικονομική επιφάνεια, το Δημόσιο κύρος, η αίγλη της δημοσιότητας,, αποτελούν ισχυρές, προστατευτικές ομπρέλες, όταν η διαφορετικότητα, δεν ακολουθεί κοινωνικά, θρησκευτικά, ιδεολογικά ή όποια άλλα ιδεώδη περί “κανονικότητας” και “ορθότητας”.

Υποκριτικά και φαρισαϊκά, ο πλούτος και η κάθε λογής επιφάνεια, (πραγματική ή πλασματική) – ως μια μορφή δύναμης και εξουσίας – κάνει πιο ανεκτό ή και αναμενόμενο τον άνθρωπο που βρίσκεται στην όποια θέση ισχύος, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει την χυδαιότητα του ρατσισμού απέναντι στον αδύναμο.

Έχουμε αγώνα και δρόμο πολύ, ως ανθρώπινο είδος στα θέματα ισότητας και ελευθερίας.

Με αφορμή αυτή τη μέρα, λίγα λόγια χωρούν, και πρέπει να θυμίσουν τις πορείες των ανθρακορύχων της Θατσερικής Αγγλίας, τότε που υποστηρίχτηκαν από την εκεί ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Τα λόγια αφορούν αλληλεγγύη σε όλους τους ανθρώπους, σε όλους τους πολίτες και συμπερίληψη.

*Ο Στράτος Χαλκιώτης είναι μέλος της ΑΜΚΕ και ΤετΑΡΤημόριο και

*Ο Σταμάτης Στεφανάκος κινηματικός και ακτιβιστής

 

Η ΑΜΚΕ είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και το

ΤετΑΡΤημόριο μη κερδοσκοπικός οργανισμός

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.