Λιάνα Σκουρλή: Η πρόεδρος του Συλλόγου «Μαρία Κάλλας» μιλάει στο aVecnews για τη μεγάλη Ντίβα – «Θυμάμαι το χαμόγελό της»

Σκουρλή 2
Facebook
Twitter
LinkedIn

Λιάνα Σκουρλή μιλάει στη Λαμπριάνα Κυριακού

Είναι η πρόεδρος του «Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας», η Λιάνα Σκουρλή είχε την τύχη να γνωρίσει από κοντά την μεγάλη Ντίβα της όπερας και έβαλε σκοπό της ζωής της να δημιουργήσει ένα μουσείο για εκείνη.

Το όνειρο αυτό μετά από πολλές δυσκολίες θα γίνει πραγματικότητα τον Σεπτέμβριο. Σε λίγες μέρες, στις 17 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη συναυλία μ’ αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της.

Το κοινό θα απολαύσει στο Ηρώδειο δύο διεθνούς φήμης καλλιτέχνες: τον τενόρο Roberto Alagna και τη διάσημη σοπράνο Aleksandra Kurzak.

Στο aVecnews μίλησε αποκλειστικά η πρόεδρος του «Συλλόγου Μαρία Κάλλας» Λιάνα Σκουρλή για τη μεγάλη Ντίβα της όπερας που άφησε εποχή.

 Στις 17 Ιουνίου στο Ηρώδειο θα γίνει η μεγάλη συναυλία για την Μαρία Κάλλας. Τι να περιμένει το κοινό;

Πρόκειται για ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας για τα 100 χρόνια από τη γέννησή της. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μία συγκινητική βραδιά με καλεσμένους τον διεθνούς φήμης τενόρο Roberto Alagna και τη διάσημη σοπράνο Aleksandra Kurzak σε μοναδικές ερμηνείες από όπερες που καθιέρωσαν τη Μαρία Κάλλας ως τη σημαντικότερη υψίφωνο στην ιστορία της παγκόσμιας όπερας, με τη σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του διάσημου μαέστρου Nayden Todorov.

 Ο «Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας», στον οποίο είστε πρόεδρος, ιδρύθηκε το 2012. Τι έχετε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια;

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, διότι όλα αυτά τα χρόνια μέσα από σκληρή δουλειά, υπομονή και επιμονή έχουμε καταφέρει να συμβάλλουμε ουσιαστικά στη λειτουργία και τον εμπλουτισμό της συλλογής του  πρώτου Μουσείου Μαρία Κάλλας στον κόσμο, ένα μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο της κορυφαίας υψιφώνου του 20ου αι. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από εκδηλώσεις, εκθέσεις αλλά και με την υποστήριξη σημαντικών δωρητών και χορηγών, όπως οι εταιρείες EFA Group, Ασφάλειες Μινέττα, Εrnst & Young, Aluman,  κ.α. έχουμε καταφέρει να παρέχουμε την ασφάλεια των αντικειμένων της συλλογής, την οικονομική κάλυψη μελετών και αδειών για το κτίριο της οδού Μητροπόλεως 44, τον εμπλουτισμό της συλλογής του Μουσείου, και πολλά άλλα.

Επίσης, ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα του Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας είναι η αγορά της συλλογής παρτιτούρων της Μαρία Κάλλας από τον οίκο Christie’s με την υποστήριξη του ΙΣΝ, που φιλοξενούνται στην Εθνική Λυρική Σκηνή έως την λειτουργία του μουσείου. Παράλληλα, ως συλλέκτρια και θαυμάστρια της Μαρίας Κάλλας προχώρησα στη δωρεά προσωπικών της αντικειμένων από την προσωπική μου συλλογή, με σκοπό τον εμπλουτισμό των αντικειμένων του μουσείου.

Μιλήσετε μας για το μουσείο «Μαρίας Κάλλας». Γνωρίζουμε ότι η διαδρομή για την υλοποίησή του ήταν δύσκολη…

Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν πολλές δυσκολίες κατά την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος, ωστόσο επιτέλους το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό μέσα στο καλοκαίρι. Πρόκειται για ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο θα παρουσιάζεται πολύτιμο ιστορικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα, σπάνιες ζωντανές ηχογραφήσεις, μοναδική συλλογή δίσκων και προσωπικά αντικείμενα της Κάλλας. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μία μοναδική βιωματική εμπειρία και να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές της αθάνατης ντίβας. Το Μουσείο θα αποτελέσει ένα χώρο, φόρο τιμής στη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία της Μαρίας Κάλλας, η οποία μας άφησε μια ανεπανάληπτη καλλιτεχνική κληρονομιά μέσα από την καλλιτεχνική της διαδρομή –η οποία διήρκεσε κάτι περισσότερο από δύο δεκαετίες– αλλά και από τη δραματική και σύντομη ζωή της.

Είχατε την τύχη να γνωρίσετε την ίδια την Μαρία Κάλλας; Τι θυμάστε από εκείνη;

Η Μαρία Κάλλας ήταν ένας ζωντανός μύθος, θυμάμαι την λάμψη της, το χαμόγελό της, αλλά και τα μελαγχολικά μάτια της…  Από τα πιο σημαντικά λόγια που θυμάμαι από εκείνη είναι από μία συνέντευξή της το 1957 που είπε: «Προπαντός ανήκω στον ελληνικό λαό, διότι παντρεύτηκα Ιταλό, όλος ο κόσμος μου έδωσε τιμές, αλλά το αίμα μου είναι ελληνικό κι αυτό δεν το σβήνει κανένας».

Έχει γίνει πλέον αστικός μύθος, ο έρωτάς της με τον Ωνάση.

Πιστεύετε ότι πραγματικά αυτός ήταν ο λόγος που σταμάτησε η καριέρα της;

Ήταν ένας θυελλώδης έρωτας, αδιαμφισβήτητα καθοριστικός για την καριέρα και τη ζωή της. Γνωρίζοντας τον Ωνάση η Κάλλας βάζει την καριέρα της σε δεύτερη μοίρα και απολαμβάνει μαζί του τη ζωή. Όπως λέει σε μία συνέντευξή της:  « Ήταν ο μόνος άνδρας που αγάπησα ποτέ στη ζωή μου, ήταν γεμάτος από ζωή και γοητεία! Κοντά του έγινα μια διαφορετική γυναίκα».

Ωστόσο, ο γάμος του με τη Τζάκi ήταν κάτι που την πλήγωσε πολύ, πολύ περισσότερο από όσο είχε εκφράσει, αν και είχε δηλώσει ότι θα χαιρόταν αν τον έβλεπε ευτυχισμένο σε κάθε περίπτωση… Σε συνέντευξη της στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» προς το τέλος της ζωής της η Κάλλας αναφέρει: «Είμαστε κοντά ο ένας στον άλλο μέχρι το τέλος. Ο Αρίστος πέθανε στην αγκαλιά μου, όχι στην αγκαλιά της Τζάκι και σε παρακαλώ να μην το ξεχάσεις αυτό…».

Υπήρξε κάποιο καλλιτεχνικό ή προσωπικό όνειρο που η Κάλλας δεν πρόλαβε να υλοποιήσει;

Ίσως το παιδί που γέννησε με τον Ωνάση, το οποίο δυστυχώς πέθανε δύο ώρες μετά. Ο Ωνάσης δεν πρόλαβε να το δει, είδε μόνο μία φωτογραφία του όταν επέστρεψε από την κρουαζιέρα στην Καραϊβική με τον  Τσώρτσιλ.

Τι σχέση πιστεύετε ότι έχουν οι Έλληνες με την όπερα;

Αρχικά, ο ελληνικός κόσμος έχει προσφέρει δύο ύψιστα αγαθά στην ανθρωπότητα: τη Δημοκρατία και το Αρχαίο Δράμα. Η όπερα συνδέεται με το Αρχαίο Δράμα, καθώς είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας μιας παρέας μορφωμένων ανθρώπων (Φλωρεντινή Καμεράτα ή Καμεράτα) στα τέλη του 16ου αιώνα να αναβιώσουν την αρχαία ελληνική τραγωδία. Παρατηρούμε λοιπόν πως με την όπερα μας συνδέουν πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε… Πιστεύω πως οι Έλληνες παρακολουθούν όπερα και το διαπιστώνει κανείς από τη μεγάλη ανταπόκριση στις παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Ολύμπια Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας», από τη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και τώρα με την θερμή ανταπόκριση στο αφιέρωμα μας στο Ηρώδειο στις 17 Ιουνίου στο πλαίσιο του φεστιβάλ για τα 100 χρόνια Μαρία Κάλλας.

Ωστόσο, νομίζω αποτελεί χρέος όλων μας να φέρουμε την όπερα πιο κοντά στις νέες γενιές και η Μαρία Κάλλας είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους μας που μπορεί να συμβάλλει σ’ αυτή την κατεύθυνση και στη σχέση μας με την όπερα. Ένα παράδειγμα αδιαμφισβήτητου ταλέντου, αφοσίωσης, τελειομανίας και λάμψης που από τη μια ανανέωσε το ρεπερτόριο της όπερας φέρνοντας στην επιφάνεια ξεχασμένα αριστουργήματα του μπελ κάντο και από την άλλη ανέδειξε με την απαράμιλλη ερμηνεία της τη σημασία της δραματικής διάστασης των έργων της όπερας. Οι ειδικοί μιλούν για την περίοδο πριν την Κάλλας και μετά την Κάλλας στην όπερα.

 

Προπώληση εισιτήριών:  https://www.viva.gr/tickets/music/gala-m-callas-me-r-alagna-a-kurzak/

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.