Μίλαν Κούντερα-εφυγε απο τη ζωή ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ου αιώνα.

The writer milan kundera in france in june, 1981
FRANCE - JUNE 01: The writer Milan Kundera in France in June, 1981. (Photo by Louis MONIER/Gamma-Rapho via Getty Images)
Facebook
Twitter
LinkedIn

“Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι”,

“Το Βιβλίο του Γέλιου και της Λήθης”

και “Το Αστείο”.  Είναι τα βιβλία γνωριμίας με τον Τσέχο συγγραφέα Μίλαν Κούντερα  και το ελληνικό κοινό    Ο Μίλαν Κούντερα έφυγε σήμερα απο τα γήινα σε ηλικία 94 ετών.

Ζούσε στο Παρίσι εξόριστος

Αν και  από τα εφηβικά του χρόνια ο Κούντερα γράφτηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχοσλοβακίας με ενεργή κοινωνική και πολιτική δράση, η οποία το 1950 οδήγησε στην απότομη παύση των ακαδημαϊκών σπουδών του.

Την ίδια χρονιά ο Μίλαν Κούντερα και ο συγγραφέας Ζαν Τρεφούλκα εκδιώχθηκαν από το Κομμουνιστικό Κόμμα με την κατηγορία των “αντικομματικών δραστηριοτήτων”.

Η κυκλοφορία των έργων του ήταν απαγορευμένη στη γενέτειρά του έως και την πτώση της κομμουνιστικής κυβέρνησης κατά τη βελούδινη επανάσταση του 1989.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχοσλοβακίας διέγραψε για «αντικομμουνιστικές δραστηριότητες» τον Κούντερα το 1950. Έγινε ένα μισητό πρόσωπο για το καθεστώς ώσπου τελικά αυτομόλησε στην Γαλλία το 1975. Τέσσερα χρόνια μετά του αφαιρέθηκε η τσεχική υπηκοότητα και το 1981 έγινε Γάλλος πολίτης. Πολλά από τα πλέον διάσημα βιβλία του γράφτηκαν στα γαλλικά, ενώ το έργο του ήταν απαγορευμένο στην πατρίδα του μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 1980. Το 1988, «Η Αθανασία», έγινε το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε στη μητρική του γλώσσα.

Μετά από τέσσερις δεκαετίες,ο  Petr Drulák, ο πρέσβης της Τσεχίας στην Γαλλία επισκέφθηκε τον συγγραφέα στο διαμέρισμά του στο Παρίσι ώστε να του παραδώσει τα έγγραφα με τα οποία του επιστρέφονταν η τσεχική υπηκοότητα.

Και εκείνος απάντησε απλά…Σας ευχαρισχτώ Πολύ!

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.