Το πένθος ταιριάζει στον… μαυρόγυπα! Της Δέσποινας Μακρινού

361b2cda1d04120b124b4c8743adad0b
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το πένθος ταιριάζει στον… μαυρόγυπα!

Της Δέσποινας Μακρινού

Το πένθος, δυστυχώς, δεν ταιριάζει μόνο στον μαυρόγυπα, που ζεί και γυροπετάει με χαμηλές και ψηλές πτήσεις σε όλο το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς.

Το πένθος ταιριάζει στον κάτοικο αυτής της χώρας, αυτής της ηπείρου, αυτού του πλανήτη. Το πένθος!

Aλήθεια έχουμε αντιληφθεί τη μεγάλη απώλεια;

Έχουμε αντιληφθεί το μεγάλο κακό που προκαλέσαμε με την αδιαφορία, την απαξίωση, την αναλγησία;

Καταστρέψαμε ή καλύτερα εξολοθρεύσαμε έναν σπάνιο πληθυσμό μοναδικού σε είδος αρπακτικού πτηνού, σκοπίμως ή όχι δεν έχει και πολλή σημασία.

Εχουμε άραγε αντιληφθεί τις επιπτώσεις, που η πύρινη εισβολή προκάλεσε στην πανίδα του τόπου μας;

Έχουμε αντιληφθεί ότι φιλοξενούσαμε τον τελευταίο πληθυσμό αυτού του είδους σε όλη τη Νοτιανατολική Ευρώπη;

Ο μαυρογύπας! Ο μοναχικός, ο μαυροφορεμένος καλόγερος! Ο υπερήφανος γύπας!

Το όνομα του προέρχεται απο τη μυθολογία. Ο Αιγυπιός και ο Νεόφρων ήταν τα τραγικά πρόσωπα μιάς παράνομης ερωτικής σχέσης, που ο Δίας μεταμόρφωσε για να τους τιμωρήσει σε μαύρα πουλιά.

Ήλθε λοιπόν και φώλιασε στις πλατιές κορυφές των φιλόξενων μαυρόπευκων του Εθνικού Πάρκου,στο Δάσος της Δαδιάς.

Εκεί έκτισε το σπίτι του, εκεί βρήκε τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπαραχθεί, για να φέρει στον κόσμο τα μικρά του!

Εκεί έως τις 21 Αυγούστου που ξέσπασε το κακό. Τότε που η καταστροφή πήρε διαστάσεις ολικής εξαφάνισης.

 

Παλαιότερα τον μαυρόγυπα τον συναντούσαμε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Τα τελευταία 60 με 70  χρόνια όμως τον καμαρώναμε – σε παρελθόντα χρόνο πιά – μόνο στα 428 τετραγωνικά χιλιόμετρα του Δάσους της Δαδιάς – Λευκίμμης- Σουφλίου.

 

Σύμφωνα με το WWF Hellas, “οι πυρκαγιές του 2023 στην Ελλάδα είναι από τις χειρότερες στην πρόσφατη ιστορία, έχοντας καταστρέψει μέχρι στιγμής περισσότερα από 1.500.000 στρέμματα γης και προκαλώντας τεράστιες επιπτώσεις σε προστατευόμενες περιοχές ευρωπαϊκής, αλλά και διεθνούς σημασίας. Φυσικές περιοχές, υποδομές και κοινότητες έχουν επηρεαστεί σοβαρά και με τεράστιο τίμημα για την ανθρώπινη ζωή”.

 

Η φωτιά στον Εβρο και συγκεκριμένα στο Δάσος της Δαδιάς καίει για πολλές μέρες μετατρέποντας σε στάχτη, πάνω απο 1.000.000 στρέμματα. Καταγράφεται ως η μεγαλύτερη χαρτογραφημένη φωτιά στην Ευρωπαική Ένωση.

 

 

Μιά βροχή μόνο θα μας σώσει!

 

Ο Προιστάμενος Διεύθυνσης Δασών κ. Ανθόπουλος δήλωσε προχθές :
Όπως βλέπουμε να εξελίσσεται η κατάσταση, δυστυχώς, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε να… βρέξει, για να σβήσει η φωτιά. Νομίζω ότι δε θα καταστεί δυνατό να σωθεί ούτε ο μικρός πυρήνας αυτού του μοναδικού οικοσυστήματος. Φαίνεται ότι θα τον χάσουμε και αυτόν. Από τις 21 Αυγούστου, που πήρε εδώ η φωτιά διαστάσεις, αποφασίστηκε να δοθεί το βάρος της κατάσβεσης στο νοτιότερο τμήμα του Έβρου, όπου υπάρχουν πολλοί οικισμοί και άφησαν το δάσος.  Αν επενέβαιναν εδώ περισσότερες δυνάμεις και πιο δυναμικά, πιθανότατα θα είχαν καταφέρει να περιορίσουν την καταστροφή. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμεαυτήν την τεράστια καταστροφή σε αυτό το μεγάλης αξίας οικοσύστημα. Νομίζω ότι έπρεπε να γίνει από τα κεντρικά καλύτερος συντονισμός, ώστε να καταστεί δυνατό να σωθεί το δάσος της Δαδιάς»

Ειλικρινά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να σωθούμε;;;;

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.