Σώστε το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας!
Οχι σε άλλον έναν Κηφισό !
Γράφει η Δέσποινα Μακρινού
Κείμενο για τη συγκέντρωση υπογραφών διακινείται σε όλες τις Ευρωπαικές χώρες για τη σωτηρία του Μεγάλου Ρέματος στη Ραφήνα.
Η καμπάνια γίνεται με πρωτοβουλία της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.
Το κείμενο με τις υπογραφές θα έχει παραλήπτες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας είναι ένα ποτάμι (ρέμα συνεχούς ροής) με μήκος πάνω από 20 χλμ., ένα από τα ελάχιστα φυσικά ποτάμια που έχουν απομείνει πλέον στην Αττική. Αποτελεί ένα σημαντικό οικοσύστημα, με υγροτόπους και πλημμυρικά πεδία, που προστατεύονται απο Διεθνείς Συμβάσεις καθώς και απο την Εθνική Νομοθεσία.
Πάνω απο 150 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί στην περιοχή, πολλά είδη ψαριών – μεταξύ αυτών και το ευρωπαικό χέλι – φυτά και περισσότερα απο 2.000 παρόχθια μεγάλα δέντρα.
Το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, συμβάλλει στο μικροκλίμα της περιοχής, στην προστασία από την ατμοσφαιρική και θαλάσσια ρύπανση, στην ποιότητα των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων κ.α.
Παράλληλα αποτελεί ένα υψηλής αισθητικής αξίας φυσικό τοπίο, μιά σημαντική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά .
Η κοίτη του έχει παραμείνει φυσική, σχεδόν στο σύνολό της και οι πλημμυρικές του ζώνες στην πεδιάδα των Μεσογείων έχουν παραμείνει άχτιστες.
Για την ιστορία το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας έχει σώσει μέχρι στιγμής την περιοχή της Ραφήνας από καταστροφικές πλημμύρες.
Ωστόσο σήμερα, το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή από το Έργο Διευθέτησης της κοίτης του, με φορέα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και προϋπολογισμό 104 εκατομμύρια ευρώ.
Αν αυτό υλοποιηθεί, το ποτάμι θα μετατραπεί σε έναν άλλο “Κηφισό”, έναν τεχνητό οχετό ομβρίων. Η φυσική κοίτη και οι όχθες του ποταμού θα αποψιλωθούν πλήρως σε μήκος περίπου 17 χλμ. και θα τσιμεντοποιηθούν, καταστρέφοντας το σπάνιο αυτό οικοσύστημα.
Η διευθέτηση του ποταμού παρουσιάζεται ως αντιπλημμυρικό έργο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, ενώ στην πραγματικότητα εφαρμόζει απαρχαιωμένες μεθόδους που αυξάνουν τον πλημμυρικό κίνδυνο.
Στην πραγματικότητα, το έργο διευθέτησης πρόκειται να εξυπηρετήσει τα μεγάλα έργα υποδομής στην Ανατολική Αττική (επέκταση λιμανιού Ραφήνας, Αττικής Οδού, Προαστιακού κλπ.).
Το κείμενο που κυκλοφορεί και μέσω διαδικτύου, καλεί τους πολίτες όλων των ευρωπαικών χωρών να ματαιώσουν με την υπογραφή τους το έργο, να πιέσουν ώστε να γίνει ανάκληση της χρηματοδότησης απο την Ευρωπαική Ένωση και τους εθνικούς πόρους, να επανασχεδιαστεί το έργο με λύσεις βασισμένες στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και να συμμορφωθεί με τις Διεθνείς Συμβάσεις και το Δίκαιο και τις στρατηγικές της ΕΕ για το Περιβάλλον.