Έσβησαν τα “100 κεράκια” μιας αμφιλεγόμενης ζωής Χένρι Κίσσινγκερ- Γράφει η Δέσποινα Μακρινού

Gettyimages 79172851
Facebook
Twitter
LinkedIn

Έσβησαν τα “100 κεράκια” μιάς αμφιλεγόμενης ζωής

Χένρι Κίσσινγκερ

 27 Μαίου 1923 – 29 Νοεμβρίου 2023

Της Δέσποινας Μακρινού

Γερμανο – Αμερικανός πολιτικός, διπλωμάτης, ακαδημαικός, καθηγητής πολτικής επιστήμης και διεθνών σχέσεων, μιά πολυσχιδής, περίπλοκη προσωπικότητα με εμπλοκή σε κακές και καλές ιστορικές στιγμές που επηρέασαν την ανθρωπότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών,  με προέδρους τον Ρίτσαρντ Νίξον και τον Τζέραλντ Φόρντ.

Η Διεθνής Διπλωματία επι των ημερών του, γνώρισε φρικαλεότητες και εγκλήματα για τα οποία δεν μπορεί να είναι υπερήφανη.

Το οξύμωρο ωστόσο είναι ότι το 1973 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, παρά το γεγονός ότι με την υπογραφή του προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων αμάχων στην Καμπότζη, το Βιετνάμ, το Λάος και όχι μόνο.

Ήταν υπέρμαχος των πιο ακραίων ακροδεξιών συστημάτων εξουσίας, υποστηρίζοντας ενθέρμως τα δικτατορικά καθεστώτα και δίνοντας το πράσινο φως για εκτελέσεις και ανατροπές, όπως για παράδειγμα στη Χιλή με τη δολοφονία του Σαλβαδόρ Αλιέντε απο τον δικτάτορα Πινοσέτ.

Επικίνδυνες αφέλειες” ήταν για τον Χένρι Κίσσινγκερ τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ελευθερίες, οι δημοκρατίες. Αφέλειες “που δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα των κοινωνιών”. Και η πραγματικότητα για εκείνον ήταν η δύναμη της εξουσίας. Μιάς εξουσίας που θα πρέπει να επιβάλεται με κάθε μέσον. Ακόμη και “πατώντας” πάνω σε πτώματα και ανθρώπινο πόνο.

Ελάχιστοι άνθρωποι είχαν ρόλο σε τόσο πολύ θάνατο και τόση καταστροφή, σε τόσο ανθρώπινο πόνο, σε τόσα πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο, όσο ο Χένρι Κίσινγκερ» είχε δηλώσει ένας γνωστός εισαγγελέας του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Ωστόσο ο Κίσσινγκερ ποτέ δεν δικάστηκε και δεν καταδικάστηκε για τα εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων διαφθοράς, συνωμοσίας, βασανιστηρίων και άλλων απάνθρωπων πράξεων, που διέπραξε και προκάλεσε στο διάβα του.

Λάος, Καμπότζη, Βιετνάμ., Ανατολικό Τιμόρ, Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Ινδονησία. Αργεντική, Χιλή, Αγκόλα, Νότιος Αφρική, Μέση Ανατολή … “Το αίμα τριών εκατομμυρίων ανθρώπων”, σύμφωνα με τον βιογράφο του Γκρέγκ Γκράντιν,
κυλά στα χέρια του“!

Αυτό είναι μία αντανάκλαση της άγνοιας, ό,τι έγινε ήταν απαραίτητο να γίνει” υποστήριζε με αλαζονεία.

Η διαταραγμένη προσωπικότητα του, ο εγωισμός, η ωμή φιλοδοξία, η αμφιλεγόμενη αλήθεια και το ψέμα, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα του χαρακτήρα του.

Το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας ήταν η επιβράβευση του συστήματος, σε έναν άνθρωπο που το υπηρέτησε όσο κανείς άλλος.

Ο Κίσσινγκερ για τους Έλληνες

Ο Χένρι Κίσσινγκερ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επικράτηση και στήριξη της επτάχρονης χούντας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα. Οι απόψεις του για τους Έλληνες αποτυπώθηκαν το 1997, στο περιοδικό Νέμεσις της Λιάνας Κανέλλη, αναδημοσιεύοντας δήλωσή του απο την εφημερίδα Turkish Daily News η οποία φαίνεται να υποστηρίζει ότι :
«Ο λαός των Ελλήνων είναι αναρχικός και δύσκολος να τιθασευθεί. Γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετιστεί. Εννοώ δηλαδή να πλήξουμε τη γλώσσα του, την θρησκεία του, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε την δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, έτσι ώστε να μην μας παρενοχλεί στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολής, των τόσο σημαντικών για τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Τη δήλωση αργότερα διέψευσε ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε είχε καταθέσει.

 

Η δήλωση ωστόσο, έχει παραμείνει ως αστικός μύθος.

Τα 100 κεράκια που έσβησε τον περασμένο Μάιο ο Χένρι, δεν επιβεβαιώνουν δυστυχώς, την επικρατούσα θεωρεία ότι “όλα εδώ πληρώνονται”.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.