Μπαίνουμε σιγά σιγά στην εορταστική περίοδο και οι προετοιμασίες ήδη ξεκίνησαν.
Η Μαίρη Παναγάκου μας παρουσιάζει μια μοναδική συνταγή για κουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτος, που θα μπορούσε να γοητεύσει τους καλεσμένους μας τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Οι “βουτυρένιοι” όπως τους λένε στην Πάρο, είναι το χαρακτηριστικό χριστουγεννιάτικο, μαζί με τους κουραμπιέδες, γλύκισμα. Μοσχοβολάνε βούτυρο γάλακτος και θρυμματίζονται στο στόμα. Σε πολλά μέρη της χώρας μας, τους “κερνάνε” μαζί με τις μπομπονιέρες στους γάμους.
Στην Σμύρνη τα ονόμαζαν “σεκέρ-λουκούμ” και τα έφτιαχναν όλο τον χρόνο. Μόλις τους έβγαζαν από το φούρνο, τους ράντιζαν με ανθόνερο και τους πασπάλιζαν με μπόλικη ζάχαρη άχνη.
Σήμερα το βούτυρο γάλακτος έχει αντικατασταθεί με με φρέσκο βούτυρο και το ανθόνερο με άρωμα βανίλιας. Στην Πελοπόνησο αλλά και σε πολλά νησιά, τους ραντίζουν με ούζο.
Κουραμπιέδες
- Υλικά
- 1 κιλό βούτυρο γάλακτος (μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου)
- 200 γρ φυτίνη
- 1/2 φλ τσ ζάχαρη
- 2 κρόκοι και 1 επιπλέον αυγό
- 1/2 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
- 1/2 κ γλ σόδα διαλυμένη σε ελάχιστο χυμό πορτοκαλιού
- 1 βανίλια
- 2 κιλά αλεύρι γ ο χ
- 1 1/2 κιλό αμύγδαλα ψίχα, καβουρντισμένη και χοντροκομμένη
- ανθόνερο
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Κουραμπιέδες – Τρόπος παρασκευής
1.Χτυπάτε στο μίξερ και στην μεγάλη ταχύτητα, το βούτυρο, την φυτίνη και την ζάχαρη, για αρκετή ώρα μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτετε τους κρόκους και το αυγό,
την βανίλια, την διαλυμένη σόδα και συνεχίζετε το χτύπημα για 5′ ακόμα.
2. Προσθέτετε το αλεύρι και ζυμώνετε μέχρι να αποκτήσετε ζύμη που να πλάθεται σχετικά εύκολα. Ρίχνετε στο μείγμα τα καβουρντισμένα αμύγδαλα και ξαναζυμώνετε.
3. Δίνετε στους κουραμπιέδες το σχήμα που θέλετε και τους τοποθετείτε επάνω στο αντικολλητικό χαρτί που έχετε στρώσει στην λαμαρίνα του φούρνου σας.
4. Προθερμαίνετε τον αερόθερμο φούρνο σας στους 150ο και ψήνετε για 20′, μέχρι να στεγνώσουν καλά στο εσωτερικό τους. Όσο είναι ακόμα χλιαροί, τους ραντίζετε με ανθόνερο και
τους πασπαλίζετε με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη.
5. Τους τοποθετείτε σε πιατέλα που προηγουμένως έχετε καλύψει με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη.