Λίγες μέρες μείνανε πριν τα Χριστούγεννα και η Μαίρη Παναγάκου, μας δίνει την καλύτερη συνταγή για Χριστόψωμο.
Υλικά για 1 μεγάλο χριστόψωμο
- 4-5 φλ σκληρό αλεύρι
- 1/2 φλ τσ ελαιόλαδο
- 3 κ σ ζάχαρη
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 1 φλ τσ χυμός βρασμένης κανέλας
- 1/2 κ γλ μαχλέπι
- 1/2 κ γλ κανέλα σε σκόνη
- 3 γαρίφαλα σε σκόνη
- 5 ολόκληρα καρύδια, άσπαστα
Χριστόψωμο – Τρόπος παρασκευής
- Αδειάζετε το μισό αλεύρι σε μια λεκάνη. Σχηματίζετε στην μέση μια λακκούβα και ρίχνετε μέσα την μαγιά, διαλυμένη σε 1 φλ τσ χλιαρό νερό.
- Δουλεύετε το μείγμα με το κουτάλι μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Σκεπάζετε με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Μόλις φουσκώσει το μείγμα, προσθέτετε το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού και κανέλας, τα μπαχαρικά και τέλος το υπόλοιπο αλεύρι.
- Δουλεύετε το μείγμα με το χέρι σας, ζυμώνονται κυκλικά, μέχρι να πάρετε μια ομοιογενή και απαλή ζύμη.
- Βγάζετε την ζύμη σε μια επίπεδη αλευρωμένη επιφάνεια και ξαναζυμώνετε για 5′-6′. Πλάθετε ένα μεγάλο στρογγυλό χριστόψωμο.
- Τοποθετείτε σε ελαφρά λαδωμένο στρογγυλό ταψί και το ραντίζετε με νερό.
- Ετοιμάζετε με νερό και αλεύρι ένα ζυμάρι και το πλάθετε σε κορδόνι, σχηματίζοντας έναν σταυρό επάνω στο καρβέλι Μπήγετε το 1 καρύδι στο κέντρο του σταυρού και τα υπόλοιπα 4 στις 4 άκρες του σταυρού.
- Παπαλίζετε με το σουσάμι και το τοποθετείτε σε ελαφρά ζεστό φούρνο.
- Αφήνετε το χριστόψωμο να διπλασιαστεί σε όγκο για 20′ τουλάχιστον και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις, στους 180ο, για 1 ώρα περίπου.