Οι αβάσταχτες Πρωτοχρονιές στην Ελλάδα… – Γράφει η Δήμητρα Γκουντούνα

Depositphotos 68970299 stock photo bloodstain of suffering on wall
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μέρες χρονιάρες  ίδια εποχή ,και η απόφασγη της εκτέλεσης του Νίκου Νικηφορίδη επειδή αποπειράθηκε να συγκεντρώσει  υπογραφές στην μεταεμφυλιακή Θεσσαλονίκη υπέρ της ειρήνης! Εξορία στην Ικαρία το 1947.

Ηταν και τότε χρονιάρες μέρες ,,σαν σήμερα το 1947 που ο κεντρώος  Θεμιστοκλής  Σοφούλης με αναγκαστικό νόμο κηρύσσει παράνομα το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και την Εθνική Αλληλεγγύη.

Με τον ίδιο νόμο, όπως  μας θυμίζει και   το  SanSimera.gr   Ο κομμουνισμός θεωρείται ποινικό αδίκημα και όσοι προπαγανδίζουν τις αρχές του απειλούνται με ποινές, που φθάνουν ως το θάνατο. Επίσης, απαγορεύεται η έκδοση της εφημερίδας «Ο Ρίζος της Δευτέρας», εβδομαδιαίο όργανο του ΚΚΕ.

Μέρες χρονιάρες  ίδια εποχή , και η απόφαση της εκτέλεσης του Νίκου Νικηφορίδη επειδή αποπειράθηκε να συγκεντρώσει  υπογραφές στην μεταεμφυλιακή Θεσσαλονίκη υπέρ της ειρήνης! Εξορία στην Ικαρία το 1947.

Ακολούθησε η Μακρόνησος  με προσωπικό βασανιστή  του τον μετέπειτα δικτάτορα Δημήτρη Ιωαννίδη

Την Πρωτοχρονιά του  51 συλλαμβάνεται  ξανά μαζί με την ομάδα του και αποφασίζεται η  εκτέλεσή του. Ηταν 23 ετών. Εκτελέσθηκε πίσω απο το  Γεντί Κουλέ στις 5 Φεβρουαρίου του ΄51 Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γεώργιος Παπανδρέου

Η μάνα του Νικηφορίδη είχε στείλει απελπισμένη επιστολή στη  Φρειδερίκη για να ζητήσει χάρη για το παιδί της.

Η Βασίλισσα των Ελλήνων, 70 ημέρες μετά την εκτέλεσή του  , έστειλε απάντηση στην έρημη τη μάνα γράφοντας ”Διαβίβασα το αίτημά σας στο υπουργείο δικαιοσύνης για χάρη…..”

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.