Καλαμάρια γεμιστά με σπανάκι – Η ωραιότερη συνταγή από την Μαίρη Παναγάκου

Screenshot 1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου ο  “Popeye the sailorman” έφτανε…..τυπωμένος ή μέσω της τηλεόρασης, υπέκυπταν εύκολα σε παραινέσεις, όπως “φάε σπανάκι που έχει σίδηρο”, για να γίνεις γερός όπως ο Ποπάϊ!

Σπανάκι “κάν’ το όπως ο Ποπάϊ.  Η καταγωγή του είναι από την Ασία και σύμφωνα με την παράδοση, πέρασε κατά τον 11ο αιώνα από τους Άραβες, μέσω της Ισπανίας.
Τη σημερινή θέση του στο τραπέζι μας όμως, τη χρωστάει σε αυτόν τον συμπαθή ναύτη “made in America”. Η χρήση του από τον Ποπάϊ ως δυναμωτικού εκτίναξε τις πωλήσεις του βαθυπράσινου λαχανικού σε σημείο τέτοιο που τρείς Αμερικανικές πόλεις έστησαν στον ναύτη-καρτούν άγαλμα!

Τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου ο  “Popeye the sailorman” έφτανε…..τυπωμένος ή μέσω της τηλεόρασης, υπέκυπταν εύκολα σε παραινέσεις, όπως “φάε σπανάκι που έχει σίδηρο”, για να γίνεις γερός όπως ο Ποπάϊ!

Τα παιδιά βέβαια-πιθανότατα και οι μαμάδες- δεν γνώριζαν ότι μια λάθος αναφορά σε γερμανική μελέτη του 1870, που απέδιδε στο σπανάκι δεκαπλάσιοσίδηρο από αυτόν που πραγματικά περιέχει, ήταν αυτή που δημιούργησε τον μύθο  του υπερ-τονωτικού λαχανικού.

Food 1428735 1280

Το λάθος αποκαλύφθηκε μεν το 1937, ευρύτερα γνωστό όμως έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν το σπανάκι δέχτηκε και δεύτερο πλήγμα: όχι μόνο περιέχει το 1/10 της ποσότητας που για δεκαετίες πίστευαν, αλλά ο σίδηρος αυτός είναι και στη λιγότερο απορροφήσιμη από τον οργανισμό μας μορφή του.

Ο μύθος καταρρίφθηκε, λοιπόν, μόνο όμως για να λάμψει η αλήθεια. Αυτή είναι, ότι το σπανάκι είναι πράγματι υπερ-τονωτικό λαχανικό, αλλά το οφείλει και σε άλλους λόγους.

Αυτοί οι λόγοι είναι ότι περιέχει 13 τουλάχιστον 13 διαφορετικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και 1 φλ τσ βρασμένο σπανάκι καλύπτει το 1/3 της ημερήσιας πρόσληψης βιταμινών A και C.

Το σπανάκι με όλα αυτά που περιέχει δρα κατά της οστεοπόρωσης, των καρδιαγγειακών παθήσεων, προφυλάσσει τα μάτια και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.

Τα τελευταία δε χρόνια, επιστημονικές μελέτες του αποδίδουν δράση κατά διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του στομάχου, του μαστού, των ωοθηκών, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Για την καλλίτερη απορρόφηση του σιδήρου που περιέχει το σπανάκι, καλό είναι να το συνοδέψουμε με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως το λεμόνι, η ντομάτα, η πιπεριά, ή ο χυμός του πορτοκαλιού. Καλό είναι βέβαια να έχει αρκετό ελαιόλαδο για να απορροφηθεί η βιταμίνη, λουτεϊνη.

Vegetable 1125420 1280

Καλαμάρια γεμιστά με σπανάκι

Υλικά

  • 4 μεγάλα καλαμάρια ή 8 μεσαία
  • 800 γρ σπανάκι φρέσκο
  • 100 γρ κόκκινη και 100 γρ πράσινη πιπεριά κομμένη σε καρεδάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 φρ κρεμμυδάκια
  • ξύσμα και χυμό από 1/2 λεμόνι
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 80 γρ ελαιόλαδο

Καλαμάρια γεμιστά με σπανάκι

Τρόπος παρασκευής

1.    Πλένετε πολύ καλά τα καλαμάρια και αφαιρείτε τα πλοκάμια και το
εσωτερικό κοκκαλάκι. Τα βάζετε για λίγο σε κρύο νερό με αλάτι και 1/2
λεμόνι.
2.    Ψιλοκόβετε όλα τα λαχανικά. Ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο σε τηγάνι
και σοτάρετε το σκόρδο, τις πιπεριές, το σπανάκι και τα φρ κρεμμυδάκια
ψιλοκομμένα. Τα γυρνάτε μερικές φορές
τα αλατοπιπερώνετε και τα σβήνετε με το ούζο. Αν θέλετε
ψιλοκόβετε τα πλοκάμια και τα προσθέτετε στη γέμιση.
3.    Σε σκεύος φούρνου με καπάκι ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Σκουπίζετε τα καλαμάρια, τα γεμίζετε με το μείγμα του σπανακιού, τα
δένετε με οδοντογλυφίδα και τα αραδιάζετε
στο σκεύος. Τα περιχύνετε με το χυμό του λεμονιού, μοιράζετε από
πάνω το ξύσμα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις, στους
180ο, σκεπασμένα για 30′.
4.    Στη συνέχεια, αφαιρείτε το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο και ψήνετε
για 15′ ακόμη. Σερβίρονται ζεστά με πράσινη σαλάτα εποχής.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.