Μερσέντες Σόσα – Η Αργεντινή τραγουδίστρια Κείμενο και σκίτσο Γιάννης Κουτσοκώστας

Thumbnail (1)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μερσέντες Σόσα – Η Αργεντινή τραγουδίστρια

 

Κείμενο και σκίτσο Γιάννης Κουτσοκώστας

 

 

Ήταν η τραγουδίστρια από την Αργεντινή, που κατάφερε να κάνει γνωστούς σε ολόκληρο τον κόσμο τους μοναδικούς ήχους της παραδοσιακής μουσικής της χώρας του τανγκο αλλά και όλης της Νοτίου Αμερικής. Αυτή ήταν η Μερσέντες Σόσα (σκίτσο), που γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου, το 1935 και έμεινε στην ιστορία ως η γυναίκα – σύμβολο της συγχρονης  λατινοαμερικανικής μουσικής.

 

Η Νέγρα (La Negra), όπως ήταν το προσωνυμιο της, γεννήθηκε  σε ένα χωριό της Αργεντινής, ήταν παιδί φτωχής αγροτικής οικογένειας, μεγάλωσε μέσα στην ανέχεια και την πείνα και έγινε η τραγουδίστρια, που έδωσε φωνή σε όσους δεν είχαν φωνή. Έδωσε φωνή και στα κινήματα αντίστασης υπηρετώντας με συνέπεια σε όλη της τη ζωή το πολιτικό τραγούδι, ιδιαίτερα στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας Βιντέλα την οποία πολέμησε και από την οποία συνελήφθη, διώχθηκε και αναγκάστηκε να καταφύγει για χρόνια αυτοεξόριστη στο Παρίσι και τη Μαδρίτη.

Στην 50χρονη καριέρα της ηχογράφησε 40 δίσκους διευρύνοντας συνεχώς το ρεπερτόριό της και ενώνοντας το φολκλόρ με τις μπαλάντες, το ροκ και τη μουσική της πόλης. Συνεργάστηκε με διάσημους δημιουργούς από όλο το φάσμα της μουσικής όπως οι Παβαροτι, Στινγκ, Λούτσιο Ντάλα, Σακίρα, Αντρέα Μποτσέλι, Τζόαν Μπαέζ κ.α. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1986 στο φεστιβάλ της ΚΝΕ, έδωσε συναυλίες στο Ηρώδειο, τον Λυκαβηττό, το Κατράκειο, τη Θεσσαλονίκη, ενώ συνεργάστηκε και με Έλληνες τραγουδιστές όπως η Μαρία Φαραντούρη, η Χάρις Αλεξίου, η Νάνα Μούσχουρη καθώς και το συγκρότημα Απουριμάκ.

Η Μερσέντες Σόσα πέθανε στις 4 Οκτωβρίου 2009, σε κλινική του Μπουένος Άιρες, όπου νοσηλευόταν.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.