Αβοκάντο – Το βούτυρο του δάσους. Με σχήμα και μέγεθος μεγάλου αχλαδιού και καρπό με γεύση βουτύρου, το αβοκάντο κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ελλάδα.
Στη Μεσσηνία, την Κρήτη και τη Ρόδο, όπου υπάρχει το κατάλληλο κλίμα, καλλιεργούνται ολόκληρες φυτείες του τροπικού αυτού δέντρου, που
κατάγεται από την Ασία και την κεντρική Αφρική.
Στην Ευρώπη παράγεται σε δυο ποικιλίες, η μια δίνει πράσινους καρπούς με λείο φλοιό, ενώ η άλλη σκούρους καφέ με μικρούς κόμπους.
Εκτός από τη μοναδική γεύση του, το αβοκάντο είναι ένας πραγματικός θησαυρός βιταμινών και μετάλλων.
Περιέχει πολλές βιταμίνες, 14 μέταλλα και ιχνοστοιχεία με πλεονάζοντα τον σίδηρο και το ασβέστιο.
Τρώγεται ωμό σε φέτες στις σαλάτες, ή κομμένο στη μέση, γεμισμένο με καβούρι, γαρίδες, καραβίδες, χαβιάρι και σάλτσες της αρεσκείας σας.
Όταν αγοράζετε τους καρπούς του αβοκάντο, να προσέχετε να έχουν χρώμα γυαλιστερό, πράσινο ή βιολετί και να είναι κάπως μαλακοί στο άγγιγμα.
Διατηρείστε τους χαμηλά, στο συρτάρι του ψυγείου. Αν είναι άγουροι, τους αφήνετε να ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Η ιστορία του αβοκάντο ξεκίνησε στη νότια Αμερική πριν από 10.000 χρόνια και η ονομασία του προέρχεται από την αζτεκική λέξη “ahuacati” που σημαίνει ένα μέρος του σώματος, σύμφωνα με το σχήμα του.
Οι Ισπανοί κατακτητές έφεραν το αβοκάντο στην Αμερική και αμέσως κέντρισε το ενδιαφέρον των πολιτών, λόγω της φήμης που ήδη είχε για την γεύση του αλλά και για την υγεία των ασθενών.
Το αβοκάντο είναι μια πηγή υγιεινών μονοακόρεστων λιπών, τα οποία βοηθούν να μειωθεί η κακή χοληστερόλη, ενώ η βιταμίνη Ε, βοηθάει την όραση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το άλειμμα αβοκάντο πάνω σε ψωμί έχει γίνει πολύ δημοφιλές, όσο και το λάδι του που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σαν συστατικό μαρινάτας ή σε σος για σαλάτα. Το αβοκάντο κομμένο σε μικρούς κύβους μπορεί να μπει μέσα σε γιαούρτι ή σε smoothies.
Όμως η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με μέτρο γιατί περιέχει πολλές θερμίδες, για παράδειγμα, 1/2 φλ τσ αβοκάντο σε κύβους προσθέτει περίπου
120 θερμίδες σε μια σαλάτα.
Θα έχετε ακούσει για το “γουακαμόλε”, αλλά ίσως δεν ξέρετε τι ακριβώς είναι. Πρόκειται για ένα νοστιμότατο ορεκτικό με βάση το αβοκάντο, λιωμένο σε ψωμί με λίγο αλατοπίπερο, καυτερές πιπεριές, σκόρδο, κόλιανδρο, κρεμμύδι και λεμόνι. Κάποιοι το λατρεύουν, αλλά κάποιοι όχι!
Επειδή μου αρέσει να σας δίνω ωραίες συνταγές, βρήκα ένα λαχταριστό, “brownie” με αβοκάντο!
Υλικά
- 2 μέτρια αβοκάντο πολύ ώριμα, την ψίχα
- 1 συσκευασία κακάο
- 80 γρ αλεύρι γοχ
- 4 αυγά
- 350 γρ ζάχαρη
- 2 βανιλίνες
- 2 κ σ βούτυρο αγελαδινό
- 1/2 κ γλ μαγειρική σόδα
Τρόπος παρασκευής
1. Βάζετε στο μπολ του μίξερ τον πολτό των αβοκάντο με τη ζάχαρη, και
το βούτυρο και τα χτυπάτε στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το
μείγμα. Αν τα αβοκάντο δεν ήταν πολύ ώριμα, μπορεί να σας σχηματιστούν
μικρά κομπάκια κατά το χτύπημα.
2. Προσθέτετε τα αυγά ένα ένα, τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζετε το
χτύπημα, μέχρι να έχετε ένα αφράτο μείγμα.
3. Καλύπτετε το ταψί σας με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε σε
προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 180ο, για 20′. Βγάζετε από το
φούρνο και αφήνετε να κρυώσει.
Το σερβίρετε σκέτο, με παγωτό ή γλυκό κουταλιού.