Υπάρχουν γλυκά που δεν χρειάζονται συστάσεις∙ αρκεί το άρωμά τους για να σε ταξιδέψει. Η σιροπιαστή καρυδόπιτα είναι ένα από αυτά. Βαριά σε γεύση αλλά γενναιόδωρη σε συναίσθημα, κουβαλά μέσα της μνήμες οικογενειακών τραπεζιών, Κυριακών με ανοιχτό φούρνο και κουτάλια που βουτούν ανυπόμονα στο ταψί πριν καλά-καλά κρυώσει. Τα καρύδια, η κανέλα και το γαρύφαλλο δένουν σε μια βαθιά, ζεστή γεύση, ενώ το σιρόπι αγκαλιάζει το γλυκό χωρίς να το πνίγει, χαρίζοντάς του εκείνη την ισορροπία που κάνει την καρυδόπιτα διαχρονική. Είναι το γλυκό που σερβίρεται σε γιορτές, αλλά ταιριάζει εξίσου σε μια απλή στιγμή, όταν θέλεις κάτι αληθινά παρηγορητικό.
Καρυδόπιτα σιροπιαστή
Υλικά
- (για 16 άτομα)
- 10 αυγά
- 400 γρ ζάχαρη
- 500 γρ αλεύρι γοχ
- 300 γρ φρυγανιά τριμμένη
- 500 γρ βούτυρο λιωμένο
- 200 ml γάλα
- 800 γρ καρύδια τριμμένα
- 3 κ γλ κανελογαρύφαλλα
- 2 κ γλ μπέκιν πάουντερ
- λίγο λιωμένο βούτυρο και λίγο αλεύρι για το ταψί
Για το σιρόπι
- 400 γρ ζάχαρη
- 800 ml νερό
- χυμό 2 λεμονιών
- 2 ξυλάκια κανέλας
Τρόπος παρασκευής
- Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνετε τη φρυγανιά, το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέκιν πάουντερ και το γάλα.
- Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε την κανέλα, το βούτυρο και τέλος τα καρύδια.
- Αδειάζετε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμ. 36 εκ. και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις, στους 180ο για 40′.
- Ετοιμάζετε το σιρόπι, βράζοντας για 6′ το νερό με τη ζάχαρη, το χυμό του λεμονιού και τα ξυλάκια της κανέλας. Αφαιρείτε την κανέλα και ρίχνετε το σιρόπι ζεστό, με κουτάλα, επάνω στην κρύα καρυδόπιτα.
Γαρνίρετε με τριμμένα καρύδια.















