Ισπανικός Εμφύλιος 1936 -Δημοκρατία…18 Νοεμβρίου 1976!

Ta laika metopa prin to b pagkosmio polemo4
Facebook
Twitter
LinkedIn

Πέρασε 37 χρόνια δικτατορίας  ο Ισπανός Λαός.

Licensed image

Αν και ο Φράνκο πέθανε το 1975 το σφιχταγκάλιασμα του αυταρχικού καθεστώτος ΄΄χαλάρωσε” το 1976 και σαν σήμερα 18 Νοεμβρίου   εγκαθίσται η Δημοκρατία στη Χώρα με  μεταβατικό πρωθυπουργό τον Αδόλφο Σουάρεθ.  Ο δικηγόρος και πολιτικός  Σουάρεθ  διορίστηκε πρωθυπουργός από τον βασιλιά Χουάν Κάρλος   με την ελπίδα ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να καταφέρει μετάβαση στην δημοκρατία.

Και για να αφυπνίσουμε την υπνωτισμένη σκέψη μας -σύμφωνα με τους παρατηρητές της Ιστορίας –  Ο εμφύλιος ισπανικός πόλεμος δεν υπήρξε εσωτερική και μόνο υπόθεση του ισπανικού λαού, αλλά ένα τερατώδες “πεδίο ασκήσεων” δια τον φασισμό του Μουσσολίνι και τον Ναζισμό του Χίτλερ ,Με  την σκανδαλώδη μεροληψία των  Ευρωπαίων διαιτητών…

Με έναν ανερχόμενο φασισμό φανερό ή κρυπτόμενο σ΄ όλον σχεδόν τον πλανήτη χρειαζόταν μεγάλο ψυχικό σθένος για να έρθεις αντιμέτωπος : ή είσαι μαζί μας ή είσαι πράκτορας των Σοβιετικών.Η συνηθισμένη μέχρι τις ημέρες μας καραμέλα.

Πέρα απο τις μάχες σωμα με σώμα Δημοκρατικών και Φαλαγγιτών εκτελέσθηκαν 100.000 αντιφρονούντες και εκτοπίσθηκαν και βασανίσθηκαν περισσότεροι απο 300.000.

Στον Ισπανικό εμφύλιο συμμετείχαν Ελληνες διανοούμενοι καθώς και ιστορικά στελέχη του ΚΚΕ.

Με το ξέσπασμα του εμφυλίου στις 19 Αυγούστου του ΄36 δολοφονήθηκε  ο ποιητής Φεδερίκο  Γαρθία Λόρκα τον πυροβόλησαν και τον έριξαν σε ανώνυμο τάφο στην περιοχή Φουεντεγράνδε δε Αλφακάρ στα περίχωρα του Βιθνάρ  κοντά στη Γρανάδα.

λορκα

 

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου η Γερμανική αεροπορία (Luftwaffe) και η αντίστοιχη Ιταλική,, βομβάρδισαν , πολλές πόλεις και χωριά. Ανάμεσα τους και τη βασκική πόλη  Γκερνίκα (Guernica/Gernika), την οποία ισοπέδωσαν στις  26 Απριλίου 1937  σκοτώνοντας μόνο αμάχους.

Ο  Πάμπλο Πικάσο  συγκλονισμένος από τη φρίκη της καταστροφής, ζωγράφισε τον πίνακα Γκουέρνκα   μια μεγάλων διαστάσεων ελαιογραφία του 1937, ένα από τα γνωστότερα παγκοσμίως εργα του.Οταν τον ρώτησε γερμανός στρατάρχης  εσείς  κάνατε  αυτον τον πίνακα  – ο διάσημος ζωγράφος απάντησε ΄΄Οχι εσείς τον κάνατε ”

Ο Αμνήμων

 

.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.