Μίμης Πλέσσας – Μια ολόκληρη ζωή δοσμένη στη μουσική!

Oip
Facebook
Twitter
LinkedIn

Λίγες ημέρες πριν περάσει τα 100 χρόνια ζωής  -12 Οκτωβρίου 1924-,ο Μίμης Πλέσσας ,αποχώρησε αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο έργο μουσικής δημιουργίας. Και ποιος  απο εμάς δεν έχει τραγουδήσει συνθέσεις του .Γνωρίσαμε τη μουσική του μέσα απο το  θέατρο, τον κινηματογράφο. το ραδιόφωνο  την τηλεόραση. Γνωρίσαμε τους μεγάλους μας ερμηνευτές μέσα απο τα δικά του τραγούδια. Εγραψε μουσική για περισσότερες από 104 ταινίες και 70 θεατρικές παραστάσεις.

Έχει διευθύνει πολλές από τις μεγαλύτερες  ορχήστρες στον κόσμο σε έργα του και διακρίθηκε αφενός για τη θεατρική του προσφορά στο Παρίσι  το 1958, και για την κινηματογραφική του πορεία  στο Εδιμβούργο και στην Αμερική  το 1964 και 1965 αντίστοιχα.

Ο Μίμης Πλέσσας υπήρξε ο παραγωγός της ιστορικής ραδιοφωνικής εκπομπής ΄΄Σε 30 δευτερόλεπτα” που ήταν μια εκπομπή βράβευσης γνώσεων με διάφορα δώρα (ραδιόφωνα και βιβλία), στη δεκαετία του 1960 – 1970.

Από τις 4 Ιανουαρίου 1986 έως τις 20 Ιουλίου 1988  παρουσίαζε μαζί με τον  σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη  και τον  Βασίλη Τσιβιλίκα την εκπομπής ” Καλλιτεχνικό καφενείο”  σε σκηνοθεσία Νέστορα Παβέλα στην ΕΡΤ.   Προσωπικότητες του καλλιτεχνικού   χώρου  μοιράζονταν ιστορίες από το πώς ξεκίνησαν και την ζωή τους γενικότερα. Ο Μίμης Πλέσσας  στα πλήκτρα  συνόδευε   τους τραγουδιστές που ψυχαγωγούσαν τον καφενέ.

Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα. .το  1924 στι; 12 Οκτωβρίου Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήγε στις ΗΠΑ για συνέχιση των σπουδών του. Σε μικρή ηλικία έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Το 1952, σε ηλικία 28 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Το 1952 άρχισε την ενασχόληση του με τη σύνθεση και από το 1956 ως μαέστρος και συνθέτης.

Το 2010 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών ενώ ήταν διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ.

Το 2001 βραβεύθηκε ”Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα”

Το 2024 ”Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής”

Το 2016 ο Μίμης Πλέσσας, με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την εμφάνισή του στη δισκογραφία με τον δίσκο Ραντεβού στον αέρα για την ομώνυμη ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, παρουσίασε το τελευταίο πλήρες έργο του Διάφανος σταυρός με ερμηνευτή τον Θάνο Ολύμπιο. Ο δίσκος τους έγινε πλατινένιος.

Ήταν παντρεμένος με τη Λουκίλα Καρρέρ, με την οποία απέκτησε μια κόρη το 1998. Είχε αποκτήσει κι έναν γιο από προηγούμενο γάμο του, τον μουσικοσυνθέτη Αντώνη Πλέσσα.

 

Το 2001 βραβεύθηκε ”Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα”

Το 2024 ”Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής”

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.