“Προμηθέας Λυόμενος” Το αριστούργημα του Carl Bloch. Μουσείο Κανελλοπούλου-Της Δέσποινας Μακρινού

Thumbnail (1)
Facebook
Twitter
LinkedIn

“Προμηθέας Λυόμενος” Το αριστούργημα του Carl Bloch.

Μουσείο Κανελλοπούλου – Θεωρίας 12 Πλάκα

Thumbnail (8)

Της Δέσποινας Μακρινού

 

Ο“Προμηθέας Λυόμενος” του Δανού ζωγράφου Κάρλ Μπλόχ, φιλοξενείται αυτόν τον καιρό στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου στην Πλάκα.

Το Μουσείο σε συνεργασία με την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων και τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, παρουσιάζει για πρώτη φορά στη χώρα μας το αριστουργηματικό αυτό έργο απο την τριλογία του Αισχύλου “Προμηθέας Δεσμώτης”, “Προμηθέας Λυόμενος”, “Προμηθέας πυρφόρος”.

Ο μύθος του Τιτάνα Προμηθέα, που έδειξε ανυπακοή στους θεούς και μετέφερε τη φωτιά στους ανθρώπους, τον τιμωρεί  αλυσοδένοντάς τον στον Καύκασο.

Ο ίδιος ο Τιτάνας υπομένει συνειδητά και σιωπηλα τα ταπεινωτικά μαρτύρια, με βλέμμα στο μέλλον και προσηλωμένος στην Ανάγκη στήριξης των ανθρώπων. Υφίσταται τα μαρτύρια και διαμαρτύρεται μόνο στα στοιχειά της φύσης, μέσα στην απελπιστική ερημιά του Καυκάσου.

Συμβολίζει την αξία της άρνησης και της ανυπακοής και αψηφά την προσωρινή προσωπική του περιπέτεια. Είναι ο νόμος της δικαιοσύνης και της ισορροπίας που τον συντροφεύουν.

Ο Προμηθέας Λυόμενος”“ αποτυπώνει την απελευθέρωση του απο τα δεσμά  με την βοήθεια του Ηρακλή, σπάει τις αλυσίδες και αποδεικνύει ότι η δύναμη του δικαίου, είναι τελικά ισχυρότερη απο τις εντολές των θεών.

Το έργο ήταν εξαφανισμένο για πολλά χρόνια. Εντοπίστηκε, κατά τη διάρκεια εργασιών της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, στο Κτήμα Τατοΐου.

Το 2022 κηρύχθηκε μνημείο  ιστορικής κληρονομιάς  απο το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η έκθεση του Μουσείου Κανελλοπούλου, είναι η πρώτη δημόσια παρουσίαση του πίνακα στο ελληνικό κοινό και συνοδεύεται από ένα πλούσιο πρόγραμμα διαλέξεων, ξεναγήσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.