Η Αθήνα, ότι βρίσκεται στη μέση ενός ανταγωνισμού «γιγάντων». Η εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «η Ελλάδα σέβεται τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί στο παρελθόν» και έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνει τίποτα για να διαταράξει αυτή τη σχέση. Ωστόσο, στο παρασκήνιο γίνονται κινήσεις από τις ΗΠΑ για να πιεστεί ο κινεζικός παράγοντας, όπως το αντίβαρο της Ελευσίνας αλλά και μέτρα που έχουν ληφθεί πριν από μερικούς μήνες κατά της COSCO από την αμερικανική νέα τάξη πραγμάτων που ταυτίζει τις κινεζικές εταιρείες με το ίδιο το κινεζικό κράτος.
«Το λιμάνι του Πειραιά ανήκει για πάντα στον ελληνικό λαό· δεν είναι εργαλείο για την υπονόμευση της περιφερειακής ευημερίας και σταθερότητας, και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσει θύμα της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης»,
Στη σημερινή περίοδο που το λιμάνι του Πειραιά αναπτύσσεται ραγδαία, η Αμερική, με ιδιοτελείς προθέσεις, υποκινεί την Ελλάδα να τερματίσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις και να πουλήσει το λιμάνι — αυτή η πρακτική αποτελεί τυπικό παράδειγμα επιβολής της δικής της σκέψης στους άλλους και αποκαλύπτει μια νοοτροπία που αποπειράται να υπονομεύσει τη σταθερότητα. Αυτά τα τεχνάσματα, τα οποία φανερώνουν το γεγονός ότι η Αμερική κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, και προφανώς εξυπηρετούν δικές της σκοπιμότητες, είναι καταδικασμένα σε αποτυχία ενώπιον του ελληνικού λαού, φορέα χιλιετιών πολιτισμού και σοφίας. Θα συμβουλεύαμε την πρέσβειρα να αναλογιστεί σοβαρά τα λόγια και τις πράξεις με τις οποίες είχε προσβάλει τον ελληνικό λαό στο παρελθόν, και να φροντίσει οι ενέργειές της να συνάδουν με την ιδιότητά της και να ωφελούν τον ελληνικό λαό».















