Το τελευταίο σαββατοκύριακο της Αποκριάς έφτασε και οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται σε ολόκληρη την χώρα. «Βασίλισσα του Καρναβαλιού» στέφεται φυσικά η Πάτρα με το ξακουστό της καρναβάλι, το οποίο μετρά 180 χρόνια ιστορίας. Ωστόσο σε όποια πόλη της Ελλάδας – μικρότερη ή μεγαλύτερη – κι αν βρεθεί κανείς θα έχει την ευκαιρία να ξεφαντώσει και να γλεντήσει, όπως απαιτεί το πνεύμα των ημερών.
Παρά την οικονομική κρίση, οι περισσότεροι δήμοι της χώρας έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους και τους επισκέπτες να γιορτάσουν χωρίς να ξοδέψουν πολλά χρήματα και κυρίως να ξεφύγουν από την καθημερινότητα.
Ένα γαϊτανάκι εκδηλώσεων στην Αθήνα
Ο δήμος Αθηναίων θα γιορτάσει το τέλος της Αποκριάς με πολιτιστικές εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία του κέντρου. Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο 1 Μαρτίου η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου θα παρελάσει στην Φωκίωνος Νέγρη υπό τον ρυθμό ήχων λάτιν μουσικής στις 11.00 και στις 12.00 θα βρίσκεται στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί συναυλία με αποκριάτικες μελωδίες από την παλιά Αθήνα με την σοπράνο – ηθοποιό Δέσποινα Τσολάκη στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα» με τίτλο «Οδοιπορικό της Παλιάς Αθήνας».
Η Κυριακή της Αποκριάς ξεκινά με παράλληλες εκδηλώσεις. Στις 11.30 στο μουσείο λαϊκής τέχνης και παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με αναφορές στα αποκριάτικα ήθη και έθιμα του τόπου μας, ενώ συγχρόνως στο Δωδεκανησιακό σπίτι «Βασίλη και Ειρήνη Μοσκόβη» παιδιά ηλικίας 6-12 ετών θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Παραδοσιακά ήθη και έθιμα – κατασκευή αποκριάτικης μάσκας».
Στις 12.00 το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» θα παρουσιάσει «Το γαϊτανάκι του Καραγκιόζη», μια παράσταση θεάτρου σκιών με τον καραγκιοζοπαίχτη κ. Χαράλαμπο Ρουμελιώτη από τη Συλλογή Φιγούρας Θεάτρου Σκιών της οικογένειας του Σωτήρη Χαρίδημου.
Οσοι βρεθούν με τα παιδιά τους στη γειτονιά της Πλάκας, θα έχουν την ευκαιρία στις 12.00 να συμμετάσχουν στον περίπατο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων.
Στις 13.00 στο ύψος της οδού Μακρυγιάννη έναντι του μουσείου της Ακρόπολης η ορχήστρα του δήμου, Big Band, θα δώσει μια τζαζ νότα στον πολυσύχναστο πεζόδρομο.
Στις 19.30 καρναβαλιστές από τις «Μορφές Έκφρασης» θα παρελάσουν στα στενά της Πλάκας από τον σταθμό της Ακρόπολης μέχρι και την πλατεία Μοναστηρακίου, σκορπίζοντας κέφι με μουσικά όργανα και αποκριάτικα τραγούδια.
Μουσική και ατέλειωτο παιχνίδι στον Πειραιά
Με πολλή μουσική, χορό, δημιουργικά εργαστήρια και παιχνίδια θα εορταστεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Το ραντεβού δίδεται στην πλατεία Κανάρη από τις 10 το πρωί μέχρι της 4 το απόγευμα του Σαββάτου.
Το σύνθημα θα δώσει η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου με ένας ξεχωριστό μουσικό περίπατο. Φουσκωτά παιχνίδια, αποκριάτικα δρώμενα με αστεία και σκετσάκια θα ψυχαγωγήσουν τους λιλιπούτειους καρναβαλιστές. Και στις 12:30 θα διοργανωθεί συναυλία με το συγκρότημα WhiteNoiz.
Ανάβουν οι «Φανοί» στην Κοζάνη
Το ξακουστό έθιμο του Φανού ζωντανεύει και εφέτος στην Κοζάνη. Οι Φανοί, δηλαδή οι μεγάλες υπαίθριες φωτιές, ανάβουν σε κάθε γειτονιά της πόλης αμέσως μετά την λήξη της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης. Γύρω από αυτές οι κάτοικοι στήνουν αυτοσχέδια γλέντια όπου διασκεδάζουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Τα προεόρτια έχουν ξεκινήσει ήδη από τις προηγούμενες ημέρες με παραδοσιακά, αλλά και μοντέρνα χορευτικά συγκροτήματα να δίνουν τον παλμό στις πλατείες της πόλης. Από το πρωί της Κυριακής, οι εκδηλώσεις κορυφώνονται στην Κεντρική Πλατεία της πόλης με μουσικά και χορευτικά δρώμενα, ενώ η μεγάλη παρέλαση αρμάτων και μεταμφιεσμένων ξεκινά στις 3 το μεσημέρι από την Παύλου Μελά μέχρι και το τέρμα της Πλατείας Αριστοτέλους.
Μετά το πέρας της παρέλασης οι Κοζανίτες παρουσία του δημάρχου θα ανάψουν τον κεντρικό φανό της πόλης και το ξεφάντωμα θα ξεκινήσει, δίνοντας την σκυτάλη και στις άλλες συνοικίες της Κοζάνης στις 20.30.
Τυρναβίτικο Καρναβάλι
Στον ρυθμό της αποκριάς θα χορέψουν και οι κάτοικοι του Τυρνάβου, σε ένα καρναβάλι με επιρροές από την αρχέγονη διονυσιακή λατρεία. Από το μεσημέρι της Κυριακής 2 Μαρτίου μέχρι και την έναρξη της καρναβαλικής παρέλασης στις 19.00 νεανικά συγκροτήματα θα ξεσηκώσουν τον κόσμο με ρυθμούς latin και ελληνικής μουσικής.
Το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία θα συνοδευτεί από χιλιάδες πυροτεχνήματα που θα φωτίσουν τον Τυρναβίτικο ουρανό χαρίζοντας φαντασμαγορικό θέαμα με φως, ήχο και χρώμα στους καρναβαλιστές.
100 χρόνια Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι
Τα 100 χρόνια ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού θα γιορτάσουν εφέτος οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Ρεθύμνου υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού. Παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνά η χώρα μας, η διοργάνωση του 2014 έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία σε συμμετοχές και εκδηλώσεις, καθώς παραμένει η μεγαλύτερη, δημοφιλέστερη και πολυπληθέστερη εκδήλωση της Κρήτης, η οποία τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει ιδιαίτερη δυναμική.
Ήδη ο αριθμός των καρναβαλικών ομάδων που θα συμμετάσχουν στη Μεγάλη Παρέλαση αγγίζει τις 46 με 32 άρματα, ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων – καρναβαλιστών αναμένεται να φτάσει τις 15.000.
Τα θέματα που επέλεξαν φέτος οι ομάδες αφορούν την επικαιρότητα της χώρας, χαρακτήρες και ιστορίες από παιδικά κόμικς, καθώς και θέματα που σχετίζονται με διάφορους μύθους, χώρες, φανταστικούς χαρακτήρες κ.ά.
Στις 19.00 το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί δρώμενο από την καρναβαλική ομάδα «Τρομοκράτες» στους δρόμους της πόλης. Ενώ όσοι βρεθούν στον κόμβο Θεοτοκοπούλου στις 20.30 θα παρακολουθήσουν την μεγάλη νυχτερινή παρέλαση Αρμάτων και Καρναβαλιστών.
Από τις 14.00 το μεσημέρι της Κυριακής θα ξεκινήσει η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση ομάδων και αρμάτων με σημείο εκκίνησης τον κόμβο Θεοτοκοπούλου, ενώ στις 18.30 στα ανατολικά της παραλίας της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, Ελευθερίου Βενιζέλου, το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου θα σημάνει τη λήξη των εκδηλώσεων.
Καστρινό Καρναβάλι στο Ηράκλειο Κρήτης
Στους ρυθμούς της Αποκριάς θα κινηθεί και η πόλη του Ηρακλείου με κορύφωση των εκδηλώσεων την μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών που θα γίνει για δεύτερη φορά το τελευταίο Σάββατο των Αποκριών στις 15.00 από την Χανιώπορτα έως την Πλατεία Ελευθερίας.
Μετά την παρέλαση η γιορτή συνεχίζεται στην Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (Λιοντάρια) με μουσική που θα εκτοξεύσει το κέφι στα ύψη.
Το Σκυριανό έθιμο του «Γέρου» και της «Τράτας»
Ένα από τα πιο πρωτότυπα έθιμα, με ρίζες από τις εκδηλώσεις λατρείας προς τον ολύμπιο θεό Διόνυσο, εξελίσσεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στο νησί της Σκύρου.
Οι διονυσιακές μορφές του «Γέρου» με την μαύρη προβιά την μάσκα από δέρμα κατσικιού και τα δεκάδες κουδούνια, της «Κορέλας» με την παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά του γάμου και του «Φράγκου» με τα κουρελιασμένα παντελόνια θα κατακλύσουν και φέτος τους δρόμους της Σκύρου την Κυριακή 2 Μαρτίου.
Παράλληλα, κάτοικοι και επισκέπτες συμμετέχουν μεταμφιεσμένοι με κουδούνια, προβιές και γλίτσες κάνοντας μεγάλο σαματά από το χτύπημα των κουδούνων, όχι ενοχλητικό για τους παρευρισκόμενους αλλά ιδιαίτερο με στοιχεία αρχέγονου καρναβαλιού.
Σε διάφορα σημεία της Χώρας στήνονται υπαίθριες ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις αλλά και απαγγελίες ποιημάτων, τα οποία σατιρίζουν την επικαιρότητα και τα κακώς κείμενα της Ελλάδας.
Συριανό Καρναβάλι
Το απόγευμα του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί στον ιστορικό οικισμό της Άνω Σύρου η νυχτερινή παρέλαση των καρναβαλικών ομάδων, ενώ στο τέλος της παρέλασης θα αναβιώσει για μια ακόμα φορά το έθιμο της «Ζεϊμπέκια», όπου ο καπετάνιος με τα πρωτοπαλίκαρά του θα διεκδικήσουν τη νύφη και θα δώσουν το σύνθημα για να αρχίσει το γλέντι.
Οι καρναβαλιστές και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ζεστή παραδοσιακή φασολάδα και άφθονο κρασί παραμένοντας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στα παραδοσιακά σοκάκια που έζησε και περπάτησε ο Μάρκος Βαμβακάρης.
Με παραδοσιακούς αποκριάτικους χορούς από συγκροτήματα όλης της χώρας στο θέατρο Απόλλων ξεκινούν οι τελευταίες καρναβαλικές εκδηλώσεις το πρωί της Κυριακής 2 Μαρτίου. Την έναρξη της μεγάλης αποκριάτικης παρέλασης, στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης, θα σημάνει ο εκ των συμμετεχόντων υποδυόμενος τον Γεώργιο Σουρή καρναβαλιστής. Ο οποίος βέβαια θα σύρει αρχικά «τα εξ’ αμάξης» μέσα από τα πολλά σατιρικά του ποιήματα.
Όλοι οι καρναβαλιστές θα παρελάσουν μέχρι την πλατεία Μιαούλη, την κεντρική πλατεία της Ερμούπολης για να «πλεχθούν» τα πατροπαράδοτα γαϊτανάκια.
Παρέλαση για «καρναλοβουρλισμένους» στην Κεφαλονιά
Αφήνοντας πίσω τις δύσκολες στιγμές που έζησαν έπειτα από τις δύο σεισμικές δονήσεις που έπληξαν το νησί, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς θα γιορτάσουν και εφέτος – όπως κάθε χρόνο – το καρναβάλι όπως εκείνοι γνωρίζουν.
Βέβαια μέχρι πέρυσι πραγματοποιούνταν ταυτόχρονες αποκριάτικες εκδηλώσεις σε Αργοστόλι και Ληξούρι, εφέτος όμως «Γροστολιώτες» και «Κολομπαίοι» ενώθηκαν. Έτσι το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου στις 15.30 η αποκριάτικη παρέλαση. Την παρέλαση θα ανοίξει η φιλαρμονική του νησιού και ο καρνάβαλος «Ρίχτερ» με τους ταρακουνημένους αλλά απτόητους μικρούς και μεγάλους καρναβαλιστές από όλο το νησί.
Το γλέντι μεταφέρεται το βράδυ της ίδιας ημέρας στο πολύπαθο Ληξούρι όπου ο καρνάβαλος με την συνοδεία των «καρναβαλοβουρλισμένων» θα κατευθυνθούν προς την κεντρική πλατεία στις 20.30 όπου θα ακολουθήσει αποκριάτικο γλέντι.
Αποκορύφωμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων αποτελεί η μεγάλη παρέλαση του σεισμόπληκτου Καρναβαλιού θα πραγματοποιηθεί – μόνο – στο Ληξούρι με την παρουσία καρναβαλιστών από όλο το νησί. Η βραδιά κλείνει με το καθιερωμένο κάψιμο του βασιλιά πίσω από το άγαλμα του ληξουριώτη σατιρικού ποιητή Ανδρέα Λασκαράτου.
Βενετσιάνικος αέρας στο Κερκυραϊκό Καρναβάλι
Σαν να έχει ξεπηδήσει από τα σαλόνια της Βενετίας, το Κερκυραϊκό καρναβάλι έχει πάντα έναν αέρα αριστοκρατικό. Η κεντρική παρέλαση θα ξεκινήσει στις 4 το μεσημέρι της Κυριακής από την οδό Μ. Μεθοδίου.
Λαϊκό θέατρο στη Ζάκυνθο
Βασισμένο στο λαϊκό θέατρο θα είναι το εφετινό καρναβάλι της Ζακύνθου με πλήθος εκδηλώσεων που απλώνονται σε όλο το νησί. Στις 15.00 το μεσημέρι του Σαββάτου 1 Μαρτίου στην περιοχή Λιθακιά, Μπανάτου, Μαχαιράδου θα παρουσιασθούν από τους πολιτιστικούς συλλόγους λαϊκές ομιλίες.
Από την πλατεία των Αγίων Σαράντα στις 18.45 θα ξεκινήσει η καρναβαλική πομπή με τελάληδες, γαϊτανάκια, μασκαράτα και αναπαράσταση των Ζακυνθινών επαγγελμάτων δρόμου και ιππείς η οποία θα καταλήξει στην πλατεία του Αγίου Μάρκου.
Την Κυριακή στις 15.30 η μεγάλη παρέλαση με αρχηγό τον Βασιλιά Καρνάβαλο ξεκινά από την καμάρα Αγίου Λαζάρου με κατάληξη την Πλατεία Σολωμού, στην οποία και θα συμμετάσχουν 35 καρναβαλικά γκρουπ.
Στην συνέχεια στις 17.45 στην πλατεία Σολωμού. Ο χορευτικός – γυμναστικός σύλλογος «Ολυμπιάδα» θα παρουσιάσει σύγχρονες χορογραφίες και ο σύλλογος Σαρακηνάδου αποκριάτικα ήθη και έθιμα απ ‘όλη την Ελλάδα.
Φυσικά και δεν λείπει από τις εκδηλώσεις το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου. Στις 19.30 οι Καρναβαλιστές, με πόνο ψυχής, τον συνοδεύουν στην τελευταία του κατοικία μέχρι την επόμενη, ένα χρόνο μετά την «ανάστασή» του. Η πορεία ξεκινά από την εκκλησία της Ανάληψης και καταλήγει στην Πλατεία Σολωμού. Το δρώμενο με τίτλο «Όσο τρελή ήταν η ζωή του, άλλο τόσο είναι και η κηδεία του» θα παρουσιαστεί από τον πολιτιστικό σύλλογο Τραγακίου, «Δερματούσα», με κείμενα της κυρίας Μιμίκας Σταμίρη.
Το παραδοσιακό δρώμενο του Βενετσιάνικου Γάμου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν στην Ζάκυνθο το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς. Από τις 11 το πρωί του Σαββάτου η ομάδα του Βενετσιάνικου Γάμου διασχίζει με τις «νυφιάτικες άμαξες» το κέντρο του νησιού μοιράζοντας προσκλητήρια.
Το ραντεβού δίνεται για τις 7 το απόγευμα στον Άγιο Παύλο, όπου το ζευγάρι φτάνει μέσα σε μια λαμπερή πομπή με σαλπιγκτές, τύμπανα, τοξότες και θεατρικά κοστούμια εποχής, διασχίζει το ιστορικό κέντρο της πόλης και καταλήγει στην Πλατεία Αγ. Μάρκου όπου εκεί εκτυλίσσετε το δρώμενο. Στην πομπή συμμετέχουν σχήματα από την Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λευκάδα και Ζάκυνθο με παραδοσιακά τους κοστούμια. Ακολουθεί το γλέντι του Γάμου.
Η μεγάλη παρέλαση της Κυριακής ξεκινά στις 15.30 από την καμάρα Αγίου Λαζάρου με προορισμό την Πλατεία Σολωμού, όπου στις 19.30 λαμβάνει χώρα το «Πόβερο Καρναβάλι» και ο Βασιλιάς Καρνάβαλος οδηγείται στην τελευταία του … κατοικία.
1ο καρναβάλι για την Καλαμάτα αναζητώντας την Ιζαμπώ
Το πρώτο Καλαματιανό… καρναβάλι έχει την δική του πριγκιπική ταυτότητα. Από το βιβλίο του Άγγελου Τερζάκη «Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ» εμπνεύστηκαν οι διοργανωτές του καρναβαλιού την θεματική ταυτότητα του κρυμμένου θησαυρού, αλλά και διαφόρων εκδηλώσεων καθ’ όλη την διάρκεια του Τριωδίου.
Την πρωτοβουλία του δήμου της Καλαμάτας αγκάλιασαν οι κάτοικοι της πόλης. Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 40 καρναβαλικές ομάδες με 50 άτομα κατά μέσο όρο. Την Κυριακή το μεσημέρι λοιπόν, στις 16.00 η οδός Αριστομένους θα υποδεχθεί τους πάνω από 2.000 συμμετέχοντες καρναβαλιστές.