Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ΤΤΙΡ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tι είναι η TTIP{Transatlantic Trade and Investment Partnership }           

ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
του Μιχάλη Παναγιώτου.

και τα πέντε  πράγματα που πρέπει να ξέρουμε  γι αυτήν με δυο λόγια… Kαιρό τώρα [ 2-3 χρόνια ] διαβάζουμε στο διαδίκτυο , γιατί στα ΜΜΕ ΕΝΤΥΠΑ και ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ δεν γίνεται κουβέντα διαβάζουμε για την ΤΤΙP ή αλλιώς πώς για την ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ…. Για τον  πιο πολύ  κόσμο, για να μάθει  τι είναι μια  τεράστια  μυστική εμπορική συμφωνία της οποίας μάλιστα το όνομα είναι αρκτικόλεξο, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Για όποιους δεν έχουν απολύτως καμιά ιδέα από όλα αυτά, καλά ακούσατε: η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων, η επερχόμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο τεράστιων αγορών που είναι οι Η.Π.Α. και η Ε.Ε,  αποτελεί αντικείμενο μυστικής διαπραγμάτευσης μέχρι στιγμής και οι πληροφορίες ως ένα σημείο έρχονταν μόνο από διαρροές.

H αλήθεια είναι αυτή: Η ΤΤΙP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) είναι ένα  memorandum   δλδ μνημόνιο  εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Η.Π.Α. και Ε.Ε, με σκοπό την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου.Σας φαίνεται περίεργο; Τότε γιατί το διαπραγματεύονται στα κρυφά ; Ας δούμε σε αδρές γραμμές  ποια είναι τα πέντε βασικά σημεία της περίφημης  TTIP:
. Ανοίγουν προς ιδιωτικοποίηση όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Τι σημαίνει αυτό? ότι μια εταιρία από το MICHIGAN  θα μπορεί να αναλάβει την υπόθεση της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα        [ή στην υπόλοιπη ΕΥΡΩΠΗ ]  ή το νερό, η υγεία και πάει λέγοντας. Στα πλαίσια της ΤΤΙΡ δεν θα  μπορεί να επιστρέψει υπό  κρατικό έλεγχο μια υπηρεσία, ακόμα κι αν αυτή  είναι η θέληση της κυβέρνησης και των πολιτών που την ψήφισαν,γι αυτό μην σας φαίνεται παράξενο πού οι ΓΑΛΛΟΙ π.χ. ενδιαφέρονται για την ΕΥΑΘ ή την ΕΥΔΑΠ…και οι Γερμανοί για τα αεροδρόμια και πάει λέγοντας.

. Οι προδιαγραφές για τα εμπορεύματα γίνονται ενιαίες για τις Η.Π.Α. και την Ε.Ε. Ένα γεγονός το οποίο  προκαλεί ανησυχίες, ειδικά για τα τρόφιμα, καθώς οι Η.Π.Α. θεωρείται πως τηρούν χαμηλότερα στάνταρ, ειδικά σε ότι αφορά τη χρήση φυτοφαρμάκων αλλά και γενετικά τροποποιημένων τροφίμων  βλέπε  MONSANTO. [η ΜΟΝSANTO], παρόν δραστηριοποιείται στην ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΟ ΑΦΡΙΚΗ  στην Γεωργία και κτηνοτροφία, ενώ μεταλλαγμένοι σπόροι των προϊόντων της προωθούνται και εις τας ΕΥΡΩΠΑΣ…

Το διαβάσαμε από το: Ποια είναι η Monsanto; http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2012/11/monsanto.html#ixzz3vVzPPgwn .Στην Ε.Ε., μια εταιρία πρέπει να αποδείξει πως ένα προϊόν είναι ασφαλές για να  μπεί στην αγορά. Στις Η.Π.Α. συμβαίνει το αντίθετο: το κράτος πρέπει να αποδείξει πως το προϊόν είναι επικίνδυνο για να μπορέσει να το αποσύρει από την αγορά…
Mε τη δημιουργία του ISDS, κατοχυρώνεται η δυνατότητα μιας εταιρίας να μηνύει ένα κράτος με ευνοϊκούς όρους σε ένα παράλληλο δικαστικό σύστημα, όταν κρίνει πως αυτό δεν μπορεί να τηρήσει τους όρους της ΤΤΙP. Aυτές οι αγωγές θα εξετάζονται μυστικά από ειδικά δικαστήρια (και όχι κρατικά) τα οποία θα αποζημιώνουν τις εταιρίες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή, από τα λεφτά των φορολογούμενων.

. Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου θα υποχρεούνται να παρακολουθούν τις δραστηριότητες των πολιτών στο διαδίκτυο , και να τις καταδίδουν αν θεωρήσουν πως κάποιος είναι ύποπτος για παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων. Καταργείται έτσι η αρχή των προσωπικών δεδομένων που θεμελιώνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, [ θα παρατηρήσατε πρόσφατα δλδ πρό μηνός περίπου  ότι όλες οι ιδιωτικές συζητήσεις πέραν των αναρτήσεων πού εμφανίζονται αριστερά κάτω ή δεξιά πάνω  στην οθόνη σας ]στο f/b [στο περίφημο INBOX ή μηνύματα ], εμφανίζονται για  περίπου 10-15 δευτερόλεπτα  δεξιά κάτω..στην οθόνη σας,

Tέλος, τα εργατικά δικαιώματα στην Ε.Ε. εναρμονίζονται με αυτά στις Η.Π.Α., το γεγονός αυτό  σημαίνει πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και του δικαιώματος στο συνδικαλισμό στην Ε.Ε. καθώς αυτά θεωρούνται φραγμοί για το εμπόριο. Ταυτόχρονα, με βάση τη μελέτη άλλων αντίστοιχων εμπορικών συμφωνιών, όπως ήταν η NAFTA στη Βόρεια Αμερική, η απελευθέρωση του εμπορίου θα σημάνει την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Η.Π.Α.

Το ότι το συζητάνε πίσω από κλειστές πόρτες ακούγεται αρκετά λογικό, έτσι;

Πηγή: http://luben.tv/blogosphere/politics

Επιμέλεια Μ.Παναγιώτου

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.