Ο άνθρωπος πίσω από το έργο του Χρήστου Καπράλου, η σύντροφος του μεγάλου γλύπτη, Σούλη Καπράλου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, το περασμένο Σάββατο, νικημένη από τον καρκίνο. Αφησε την τελευταία της πνοή στο Αγρίνιο, ιδιαίτερη πατρίδα του γλύπτη.
Η Σούλη Καπράλου ήταν ο άνθρωπος που κάλυπτε όλες τις υλικές ανάγκες του καλλιτέχνη, για μισό σχεδόν αιώνα, και αυτή που μετά τον θάνατό του, το 1993, αφοσιώθηκε στη φροντίδα του έργου του. «Ηταν τόσο αφιλοκερδής, που δεν κράτησε τίποτα για τον εαυτό της. Πέθανε πάμπτωχη», λέει η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου, με πρωτοβουλία της Σούλης Καρπάλου, περιήλθε το 2006 το Ιδρυμα Χρήστου & Σούλης Καπράλου. Η ίδια φρόντισε ώστε να είναι επισκέψιμοι οι χώροι των εργαστηρίων του γλύπτη στην Αίγινα, ενώ σκοπός της ζωής της ήταν η δημιουργία ομώνυμου μουσείου στο νησί που λάτρεψε ο Καπράλος και δημιούργησε μεγάλο μέρος του έργου του.
Το Μουσείου Καπράλου στην Αίγινα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Ολα είναι έτοιμα, αναμένεται η οικοδομική άδεια και σε περίπου δύο μήνες θα γίνει η προκήρυξη του έργου, σε σχέδια του αρχιτεκτονικού γραφείου Γιώργου Παρμενίδη, καθηγητή ΕΜΠ, και Κριστίν Λονγκεπέ. Το κόστος του καλύπτεται από το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ που είχε στη διάθεσή του το Ιδρυμα και 1,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής.
Η Σούλη Καπράλου πρωτοστάτησε στην καταγραφή των κινητών έργων του γλύπτη, που ξεπερνούν τα 6.000 (500 περίπου είναι μεγάλα γλυπτά). Την επιστημονική καταγραφή συνεχίζει η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης Αρτεμις Ζερβού. Μια επιλογή θα παρουσιάζεται στο Μουσείο, έκτασης 1.000 τ.μ.
Δήμητρα Ρουμπούλα
Πηγή: Έθνος