Πριν από περίπου 10.000 χρόνια, ίσως και περισσότερο, ένα νεαρό μαμούθ έπεφτε σκοτωμένο από τα λιοντάρια που ζούσαν τότε στις ακτές της Σιβηρίας. Ο γιγάντιος μεζές, όμως, φαίνεται ότι εκλάπη λίγο αργότερα από πεινασμένους ανθρώπους, πιστεύουν οι ερευνητές που ανακάλυψαν το θήραμα κατεψυγμένο μέσα στο χώμα.
Ο «Γιούκα», όπως βαφτίστηκε το άτυχο μαμούθ, ηλικίας περίπου δυόμισι ετών, βρίσκεται σε τόσο καλή κατάσταση ώστε το κρέας του διατηρεί το ροζ του χρώμα και το δέρμα του παραμένει καλυμμένο στην ξανθοκόκκινη γούνα του που το προστάτευε την εποχή των παγετώνων.
Το παγωμένο κουφάρι βρέθηκε στις ακτές της Σιβηρίας στη διάρκεια αποστολής του BBC και του Discovery Channel, θα είχε όμως πέσει στα χέρια ιδιωτών συλλεκτών, αν δεν είχε διασωθεί από τον ερευνητικό οργανισμό Mammuthus.
«Πρόκειται για το πρώτο σχετικά πλήρες μαμούθ -δηλαδή το πρώτο στο οποίο σώζονται οι μαλακοί ιστοί -που φέρει ενδείξεις επαφής με ανθρώπους», δηλώνει ο Ντάνιελ Φίσερ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας που εξέτασε το ζώο.
«Κρίνοντας από τις ουλές στην πλάτη του που δεν είχαν επουλωθεί, και από τα ίχνη δοντιών στην ουρά του, φαίνεται ότι ο Γιούκα κυνηγήθηκε από ένα ή περισσότερα λιοντάρια» αναφέρει ο Φίσερ.
«Στη συνέχεια φαίνεται ότι έπεσε και έσπασε ένα από τα πίσω πόδια του. Σε αυτή τη φάση ενδέχεται να πλησίασαν οι άνθρωποι για να κλέψουν το κουφάρι, κόβοντας τα μέρη του ζώου που σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν άμεσα».
«Δεν αποκλείεται μάλιστα να έθαψαν το ζώο για να χρησιμοποιήσουν το υπόλοιπο κρέας αργότερα. Αυτό που βρήκαμε λοιπόν μπορεί να ήταν τα αποφάγια που ποτέ δεν ανακτήθηκαν» εκτιμά.
Όπως εξήγησε, από το ζώο λείπει το περισσότερο από το κρέας του κορμού και το άνω τμήμα των ποδιών, καθώς και όλα τα εσωτερικά όργανα. Το κάτω μέρος των ποδιών και η προβοσκίδα παραμένουν άθικτα.
Οι ερευνητές πιστεύουν μάλιστα ότι οι κυνηγοί έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το λίπος και τα οστά του ζώου, τα οποία μάζεψαν δίπλα στο κουφάρι. Δεν αποκλείεται μάλιστα τα κόκαλα να ήταν το επίκεντρο κάποιου είδους ιεροτελεστίας, ωστόσο αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με περαιτέρω μελέτες.
Οι ερευνητές έδειξαν επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χρωματιστή γούνα του Γιούκα -η πρώτη γούνα μαμούθ που διατηρεί το χρωματισμό της- καθώς επιβεβαιώνει τις ενδείξεις που είχαν προκύψει το 2006 από γενετικές αναλύσεις, σύμφωνα με τις οποίες τα μαμούθ είχαν μια ποικιλία χρωματισμών.
Η προκαταρκτική χρονολόγηση έδειξε ότι ο Γιούκα έζησε πριν από 10.000 χρόνια, στο τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων, λίγο πριν τα μαμούθ εξαφανιστούν οριστικά από τον πλανήτη.
Πηγή: news.in.gr