Παύλος Κοντογιαννίδης: «Θέλει φοβερή ψυχραιμία η κατάσταση»

kontogiannisdis
Facebook
Twitter
LinkedIn

μιλάει στη Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου  

Ένα χρόνο στην ουρά ο Παύλος Κοντογιαννίδης για το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Πέρσι βίωσε την  ανεργία, αυτός ο αναγνωρίσιμος και τόσο πολυτάλαντος καλλιτέχνης, γι’  αυτό είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος απέναντι στους συνανθρώπους του , που τραβάνε ζόρια. Στα δύσκολα του  έδωσαν το χέρι ομότεχνοί του, κι  όταν ήρθαν καλύτερες μέρες για τον πανέξυπνο Πόντιο , τους το ανταπέδωσε με το παραπάνω.

  Ο Παύλος πάνω από όλα είναι άνθρωπος. Μπορείς να τον συναντήσεις συχνά έξω από το σπίτι του στο Βαρνάβα Αττικής φορτωμένο με τσάντες με χιλίων ειδών καλούδια από τον μπαξέ του και αβγά από τις κότες του, που τα προσφέρει σε οικογένειες , οι οποίες έχουν οικονομικό πρόβλημα και τους στηρίζει.


Η αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο είναι στάση ζωής για τον   Παύλο Κοντογιαννίδη . “Όποιος πάει καλύτερα πρέπει να βοηθάει τον άλλο !!!”

Η αφοπλιστική δήλωση της Καριοφυλλιάς Καραμπέτη  ,που σοκάρισε τον κόσμο , όταν παραδέχτηκε,  ότι υπήρξε περίοδος στη ζωή της που δεν είχε να πληρώσει ούτε το ενοίκιό της στάθηκε η αφετηρία για μια συζήτηση με τον Παύλο Κοντογιαννίδη ,που μας ανεβάζει λίγο ψηλότερα , όπως θα θελε και ο ποιητής.

“Τρελάθηκα , όταν το άκουσα. Να είσαι μια πρωταγωνίστρια, μια Καριοφυλλιά Καραμπέτη και να παίζεις σε μια παραγωγή του κρατικού θεάτρου με 1500 ανώτερο μισθό. Θα μου πεις ,, εμείς τώρα κοιτάμε τα κατώτατα αι το Σωματείο μια ζωή τα κατώτερα κοίταγε. Αλλά στην κοινωνία υπάρχουν και μονάδες που πρωταγωνιστούν. Δεν μπορείς να τα ισοπεδώνεις όλα!!!.”

Εσείς κ. Κοντογιαννίδη ήρθατε ποτέ σε ανάλογη θέση;

Ήμουν άνεργος ένα χρόνο. Πέρσι, όταν κατέβηκε η παράσταση “Θέλει η Ελλάδα να κρυφτεί” δεν είχα δουλειά και ζούσα με τα 450 ευρώ του μήνα του ΟΑΕΔ. Η δικιά μας η δουλειά είναι εντελώς παράλογη . Όταν κάνεις μια επιτυχία παίρνεις τόσα χρήματα όσα παίρνει κάποιος άλλος σε τρία χρόνια. Αλλά πέσαμε στον ΟΑΕΔ. Τώρα, δόξα τω Θεώ”.

 Πώς νιώθατε εσείς ένας λαμπερός πρωταγωνιστής να παίρνεται επίδομα από τον ΟΑΕΔ.

Την πρώτη φορά που ήταν να πάρω ανεργία, ντρεπόμουνα και ο συγχωρεμένος ο Μίμης Χρυσομάλλης που δουλεύαμε μαζί στο “Παρκ” μου είχε πει: “Μα είσαι τρελός. Είναι δικά σου λεφτά. Τα δικαιούσαι. Ξέρεις, ότι στην Αγγλία ο Πίτερ Ο΄Τουλ πηγαίνει με την τζάγκουαρ στον αντίστοιχο ΟΑΕΔ την παρκάρει απέξω και λέει: “Σας παρακαλώ, δώστε μου το επίδομά μου”. Και από τότε πήρα θάρρος.

Γνωρίζετε συναδέλφους σας, οι οποίοι δεν έχουν να πληρώσουν το νοίκι τους και υποφέρουν ;

Γνωρίζω συναδέλφους, που δεν είναι φτασμένοι που περνάνε τραγικά. Ο κλάδος μας έχει 95% ανεργία. Τι να ψάξεις

Πια. Βοηθάω όσο μπορώ. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη. Κι εμένα πέρσι στις δύσκολες μου με βοήθησαν φίλοι, κολλητοί, συγγενείς και μετά ήρθε η ανάκαμψη.

Τόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα για σας;

Δύσκολα με την έννοια , ότι αν έχεις στεγαστικά, πρέπει να έχει και το ανάλογο εισόδημα. Κι έπαθα αυτό που έχει πάθει όλος ο κόσμος. Όταν είσαι άνεργος πέντε και έξι μήνες βγαίνεις  από το ρυθμό σου.

Πιστεύετε, ότι μπροστά ανοίγονται πιο δύσκολες μέρες;

Έτσι λένε. Τι να πω. Εγώ ευτυχώς μέσα σε αυτό τον κυκεώνα ξαλάφρωσα και έχω υπερπροσφορά προτάσεων. Έκανα ήδη μια ταινία, έκλεισα θέατρο για το χειμώνα  κι έχω μια πρόταση να δουλέψω σε νυχτερινό κέντρο της Πόλης. Έτσι βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να βοηθάω ανθρώπους και φίλους από άλλους χώρους ακόμα και δημοσίους υπαλλήλους. Όμως, σε λίγο διαισθάνομαι, ότι θα αρχίσει μια ανθρωποφαγία  των κοινωνικών κλάδων και τάξεων. Ό ένας θα κατηγορεί τον άλλο τι παίρνει, τι δεν παίρνει , ποιος δεν έχει να φάει. Θέλει φοβερή ψυχραιμία η κατάσταση.

Κατεβήκατε στο Σύνταγμα με τους αγανακτισμένους;

Δεν ήθελα να πάω στην πλατεία για να καπηλευθώ ως επώνυμος μια αυθόρμητη κίνηση των συνανθρώπων μου. Θα μπορούσα να παίξω και ρόλο ηγετικό , αλλά δεν έπρεπε. Οι καλλιτέχνες τα εκμεταλλεύονται αυτά. Εγώ δεν ήθελα να παίξω τέτοιο ρόλο. Εγώ , είμαι πόλος διαμαρτυριών . Να περνάω από το δρόμο, από τις γωνίες, από το μπακάλικο της γειτονιάς και να μου λένε: “Πέστα όπως τα λες”.

Κι όμως στο Σύνταγμα κατέβηκαν πολλοί συνάδελφοί σας…

Καλά έκαναν. Πήγαν και πολλοί φίλοι μου για να δουν τι γίνεται. Επειδή εγώ είμαι από μικρός αγανακτισμένος, όπως λένε έχω τα νεύρα μου, κάπου έπρεπε να ελέγξω την αγανάκτησή μου και να κρατήσω την ισορροπία μου. Από την άλλη μεριά υπάρχει η επικοινωνία του μέλλοντος μέσω διαδικτύου. Το Fb οργιάζει . Από εκεί ανταλλάσουμε απόψεις και νομίζω, ότι το κίνημα αυτό μέσα από εκεί ξεκίνησε. Εγώ έχω τρία προφίλ στο Fb με 5000 φίλους το καθένα και άλλα 5000 στην αναμονή, αλλά δεν τους προλαβαίνω. Ο κόσμος αγωνιά για την επαφή. Είναι άγριες οι μέρες μας.

Πού έγκειται αυτή η αγριότητα;

Η αγριότητα εδώ έχει μια διαφορά, όπως και η ίδια η χρεοκοπία. Πήγα στην παραλία του Βαρνάβα σήμερα , μια υπέροχη παραλία κοντά στο σπίτι μου ,και οι τρεις καντίνες που ήταν εκεί  και έφτιαχναν πολύ ωραίο καφέ  ήταν κλειστές λες κι έχουμε εθνική κηδεία. Μέσα σε αυτή την κοινωνία της αφθονίας η οποία προπαγανδίστηκε τόσα χρόνια φτάσαμε να είμαστε φτωχοί ζήτουλες. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή αυτοί που ενδιαφέρονται για τα κοινά, και μέσα σε αυτούς είναι οι καλλιτέχνες, πρέπει να δώσουνε μια ανάταση στο πεσμένο ηθικό του συνανθρώπου . Υπάρχει μια ομαδική εθνική κατήφεια και δυστυχώς αυτοί που μας οδήγησαν εκεί, δεν τιμωρήθηκαν. Δεν ξέρω, αν η τιμωρία είναι διδακτική, αλλά κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους. Κάποιος να λογοδοτήσει για αυτή την κατάντια . Δεν μπορεί να φταίει μόνο ο απλός κόσμος.

Και που οδηγεί την κοινωνία η κατάσταση όπως εξελίσσεται;pavlos

 Σε έναν άκρατο ατομικισμό. Και νομίζω , ότι πρώτο κέρδος σε αυτή τη μαζική αγανάκτηση είναι, ότι βρέθηκε ένας κόσμος και μίλησε ο ένας με τον άλλο , γιατί οι περισσότεροι έχουν κλειστεί  στα σπίτια τους και κάνουν μια κατ΄ οίκον ανάλυση και κριτική. Εκεί, στην πλατεία βρέθηκε ο άνθρωπος με τον άνθρωπο. Από ήταν το μεγαλύτερος κέρδος αυτού του κινήματος . Και τις πιο δύσκολες στιγμές που θα΄ ρθουν θέλει φοβερή αλληλεγγύη και μεγάλη ανθρωπιά. Ό, τι μπορεί ο καθένας.

Σαν αυτό που κάνετε εσείς, που έχει ορθάνοιχτο το μπαξέ της καρδιάς σας …

Έχω ένα μπαξέ υπερπλήρη αγαθών  και είπα τις προάλλες σε ένα φίλο μου που έχει ένα μικρό σούπερ -μάρκετ στην περιοχή να του φέρω τρία-τέσσερα καφάσια να δώσουμε στον κόσμο να φάει ντομάτες,  μελιτζάνες , αλλά εκείνος μου είπε, ότι θα περάσει ο έλεγχος και θα του ζητήσει το τιμολόγιο των αγαθών. Απίστευτο . Είναι τρομακτική η κατάσταση, αλλά εγώ πιστεύω ότι συσπειρωνόμαστε. Υπάρχει μια αυτοδιαχείριση. Για παράδειγμα τα αβγά  που γεννάνε οι κοτούλες μου τα δίνω στο φούρνο στου Γκύζη και ο φούρναρης μου δίνει ως αντάλλαγμα ψωμί και γάλα. Δεν γίνεται διαφορετικά. Προχθές γέμισα τέσσερις σακούλες και τις έδωσα σε τρεις νοικοκυραίους που περνάνε ένα ζόρι. Αυτό με ικανοποιεί.

Το χειμώνα  πρόκειται να στέψετε Βασίλισσα την Χριστίνα Αλεξανιάν. Τί έχετε να πείτε;

 Πρόκειται για το έργο “Θα σε κάνω βασίλισσα” σε σενάριο Αλέκου Σακελάριου που παίχτηκε στον κινηματογράφο με τον Θανάση Βέγγος στις καλύτερες στιγμές του. Πραγματικά έδωσε ρεσιτάλ. Αυτόν το ρόλο θα υποδυθώ. Την σύζυγό μου,  που είχε παίξει τότε η καλή ηθοποιός Νίκη Λινάρδου, τώρα θα ενσαρκώσει η Χριστίνα Αλεξανιάν για τις κυρίες της γειτονιάς μου , που με ρωτάνε συνέχεια. Θα συμπρωταγωνιστήσουν οι Παύλος Ορκόπουλος , ο Ιωσήφ Μαρινάκης και η Μαίρη Βογιατζάκη. Το σημαντικό είναι, ότι την παράσταση θα σκηνοθετήσει ο Κώστας Τσιάνος. Είναι μια εκπληκτική κωμωδία, που θα ανεβεί το χειμώνα στο θέατρο “Γκλόρια”, έργο διαχρονικό, στο οποίο καθρεφτίζεται η Ελλάδα .

Ένας Πόντιος δεν θα μπορούσε να λείψει από τη νέα ταινία του Όμηρου Ευστρατιάδη.

Στους “Πόντιους” υποδύομαι έναν σκηνοθέτη. Βγαίνει καλή ταινία , πέρα από την πλάκα, και νομίζω ότι θα είναι το σουξέ του χειμώνα στις αίθουσες.

Και τα Δευτερότριτα του χειμώνα θα σεργιανάτε μες στης Πόλης τα στενά. Γιατί;

Θα μοιράζομαι το χρόνο μου ανάμεσα στην Αθήνα στο θέατρο και στην Κωνσταντινούπολη όπου θα κάνω ένα πρόγραμμα σε μαγαζί εκεί για τους Έλληνες της Πόλης. Ελπίζω ΄μια από αυτές τις βραδιές να συνεργαστώ με τον σπουδαίο Τούρκο καλλιτέχνη Ιμπραήμ Τετλασνάρ , που είμαστε και φίλοι μέσω Fb. Ευτυχώς όλα πάνε καλά.


Ο Παύλος Κοντογιαννίδης , γνήσιος και αυθεντικός καλλιτέχνης αντιδρά. Σταυροκοπιέται. Ίσως, και να φοβάται το κακό μάτι ή και να επηρεάστηκε από ένα κολλητό του, που του είπε μην κοινοποιεί τις συνεργασίες του.

” Είμαι επιφυλακτικός”, σχολιάζει, ” γιατί να σου συμβεί κάτι καλό σε κοιτάνε περίεργα οι γύρω σου , γιατί συνήθως οι οκτώ στους 10 αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Κάποτε είχα πει , ότι πρέπει να αρχίζουμε να χαιρόμαστε με τη χαρά του διπλανού μας και θα περνάμε εμείς καλύτερα.

Έλεος, ας μην μας οδηγήσουν σε ανθρωποφαγία . Μακάρι να πάνε όλοι καλά κι όποιος πάει καλύτερα να βοηθάει τον άλλο. Πρέπει να λάμψει η ανθρωπιά!!!”

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.