Η τέχνη… «Από κοινού»

stegi_grammaton_technon_aithousa
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μήνας πολιτισμού ο Δεκέμβρης με δωρεάν παραστάσεις, ταινίες, εκθέσεις και ξεναγήσεις σε μουσεία για τις οικονομικά και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

Ο «Περικλής», στο Εθνικό Θέατρο, το «Ολοι χορεύουν βαλς» στη Λυρική και η έκθεση «Αγονη γραμμή» στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης «ανοίγουν» για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Μια καλλιτεχνική ανάσα προσφέρουν δεκατρείς πολιτιστικοί φορείς της Αθήνας σε οικονομικά και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Ο Δεκέμβριος ανακηρύχθηκε Μήνας Πολιτισμού, στο πλαίσιο του οποίου οι άνθρωποι που πλήττονται περισσότερο από την κρίση θα έχουν τη δυνατότητα να δουν δωρεάν κάποιες παραστάσεις ή ταινίες, να απολαύσουν εκθέσεις και να πάρουν μέρος σε προγράμματα που συνοδεύουν καλλιτεχνικά γεγονότα.

Σε πείσμα των καιρών και περνώντας από το ατομικό στο συλλογικό, οι σημαντικότεροι πολιτιστικοί φορείς της πόλης, επιθυμώντας να αναπτύξουν συνέργειες στο χώρο του πολιτισμού, σχημάτισαν ένα άτυπο Δίκτυο, με την επωνυμία «Από κοινού». Η πρώτη του ενέργεια είναι ο Μήνας Πολιτισμού, για τις οικονομικά και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Κάθε φορέας ανάλαβε συγκεκριμένες δράσεις. Συγκεκριμένα: Η Αrt ? Athina συντονίζει ένα πρόγραμμα ξεναγήσεων σε γκαλερί της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (αναλυτικό πρόγραμμα στο www.art-athina.gr).

Το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας οργανώνει δωρεάν χριστουγεννιάτικα εργαστήρια για παιδιά, 5 έως 8 ετών, στις 11, 17 και 18 Δεκεμβρίου, μεταξύ 10:00 και 12:00. (δήλωση συμμετοχής στο 213 2139507). Ελεύθερη είσοδο σε ανέργους, κατόχους καρτών ανεργίας, προσφέρουν το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και ορισμένοι κινηματογράφοι. Συγκεκριμένα, στις 12 και 19 Δεκεμβρίου, οι κινηματογράφοι Απόλλων και Νιρβάνα, για την πρώτη απογευματινή προβολή, και οι Δαναός 1 και 2 για όλες τις προβολές www.aiff.gr)

Ανεργοι και ηλικιωμένοι

Εκατό θέσεις παραχωρεί η Εθνική Λυρική Σκηνή σε εγγεγραμμένους ανέργους και ηλικιωμένα άτομα άνω των 68 ετών για την παράσταση «Ολοι χορεύουν βαλς» της 11ης Δεκεμβρίου (210-3662100). Το Εθνικό Θέατρο προσφέρει 30 θέσεις με είσοδο 5 ευρώ, σε νέους, ηλικιωμένους και ανέργους, για την παράσταση «Περικλής» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Γ. Χουβαρδά, στις 22 του μηνός. Επίσης, δωρεάν παρακολούθηση της παράστασης «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Αλκης Ζέη στην Παιδική Σκηνή, από ειδικές ομάδες παιδιών και παράσταση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, στις φυλακές, στις 14 του μηνός. (www.n-t.gr)

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου συμμετέχει στον Μήνα Πολιτισμού καλώντας τον κόσμο στο διήμερο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, σήμερα και αύριο στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (www.ekebi.gr)

Το ίδιο το Ιδρυμα Μ. Κακογιάννης προσφέρει δωρεάν είσοδο τις Τετάρτες (21:30) στο αφιέρωμα Γούντι Αλεν (14, 21 και 28/12) . Κρατήσεις 210 3418579. Επίσης, σε συναυλίες, από το Ωδείο Φ. Νάκας, στις 14 & 21 Δεκεμβρίου.

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» δίνει 100 εισιτήρια για την έκθεση «Υπάρχει σε όλα λύση», 100 εισιτήρια για την έκθεση «Γιάννης Μέτσης, Πειραματικό Μπαλλέτο Αθηνών» και 50 για τις προβολές του «Θόλου» (www.hellenic-cosmos.gr)

Πενήντα δωρεάν εισιτήρια σε εγγεγραμμένους ανέργους προσφέρει και η ΚΟΑ για κάθε μια από τις συναυλίες της, στις 16 Δεκ. στο Μέγαρο Μουσικής και στις 19 Δεκ. στον «Παρνασσό». Κρατήσεις στο 210 7257601-3. (www.koa.gr)

Ελεύθερη είσοδο στο κοινό έχει αποφασίσει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στις 15 του μηνός για την «Αγονη Γραμμή» (www.cycladic.gr), ενώ το Μουσείο Μπενάκη έχει προγραμματίσει δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις όλων των κτιρίων του 210, 3671023, (www.benaki.gr).

Ελεύθερη είσοδο παρέχει σε ανέργους, εκπαιδευτικούς και ειδικές κατηγορίες η Μπιενάλε της Αθήνας, «Μονόδρομος», που ολοκληρώνεται την Κυριακή. Τέλος, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών – Ιδρυμα Ωνάση δίνει 200 δωρεάν θέσεις για την συναυλία του «DissonART», αφιερωμένη στον Ιάνη Ξενάκη, στις 14 του μηνός. Κρατήσεις στα 2109005800 και 2130178036 (www.sgt.gr)

Χαμηλές τιμές από τη «Σπείρα Σπείρα» Ειδικές προσφορές κρίσης δημιουργούν η Ομάδα Ελληνικού Μουσικού Θεάτρου «Σπείρα Σπείρα» και οι συντελεστές της παράστασης «Σιγά τα αίματα! Oresteia the next generation». Από τις ήδη χαμηλές τιμές που όρισαν στην έναρξη της σεζόν, ορίζουν τώρα γενική είσοδο: για παρέες των 4 ατόμων και άνω και έως 10 άτομα τα 2 εισιτήρια θα είναι δωρεάν. Για παρέες των 11 ατόμων και άνω το εισιτήριο θα είναι 15 ευρώ ενιαίο για όλους. Στο φοιτητικό εισιτήριο: Για παρέες των 4 ατόμων και άνω και έως 10 άτομα τα 2 εισιτήρια θα είναι δωρεάν.

Επίσης, με γενική είσοδο 10 ευρώ κάθε Πέμπτη, το θέατρο «Ακροπόλ», στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής των τιμών του για όλες τις παραστάσεις του, περιμένει το κοινό.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ

Πηγή: Τα Νέα

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.