Νάντια Φοντάνα «Δεν θέλω τον οίκτο Κανενός»

Facebook
Twitter
LinkedIn

μιλάει στη Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου 

Νιώθω απέραντη μοναξιά .Τόσο πολύ σε σημείο πολλές φορές να  έχω τάση για αυτοκτονία…” Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί, ότι η γυναίκα που έκαιγε  καρδιές και αναστάτωνε με την παρουσία της σήμερα  μπορεί να γυρνάει μόνη στους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού ζώντας με τις αναμνήσεις της και την ελπίδα, ότι η ζωή μπορεί να φανεί έστω και λίγο φιλική μαζί της. 

Το απόλυτο θηλυκό στο πλευρό του Φώτη Μεταξόπουλου η Νάντια Φοντάνα από τη δεκαετία του ΄70  σήμερα προσπαθεί να βγάλει τα προς το ζην δουλεύοντας σκληρά μόνη και για πολλές ώρες στο δικό της πρακτορείο ΠΡΟΠΟ στο Παγκράτι. Θύμα αετονύχηδων έφθασε στο  σημείο να χρωστάει ένα υπέρογκο ποσόν που η ιδέα και μόνο έχει κάνει βασανιστικά τα βράδια της . Χωρίς να έχει κανένα στήριγμα  δεν είναι λίγες οι φορές που λιγοψυχεί θέλοντας να δώσει ακόμα και τέλος στη ζωή της. Ιδιαίτερα ωστόσο αξιοπρεπής  δεν θέλει τη βοήθεια κανενός  για αυτό άλλωστε χρόνια τώρα έχει κλειστεί στον εαυτό της και μόνο. Είναι η στιγμή που θέλει να μοιραστεί τη σκληρή καθημερινότητά της με κάποιον:

“Μπαίνουν οι πελάτες στο μαγαζί και πρέπει να γελάς ακόμη και αν δεν το νοιώθεις όπως στο θέατρο. Ακόμη και στη ζωή όλα είναι ένας ρόλος …” δηλώνει η ίδια  στην “Avecnews”.

Η Νάντια Φοντάνα κάνει σπάνια δημόσιες εμφανίσεις. Όμως, στην εκδήλωση της αυτοβιογραφίας του Φώτη Μεταξόπουλου ήταν εκεί για να μοιραστεί με το Φώτη τη χαρά του… Την είδα τόσο συγκινημένη και αναρωτήθηκα, αν τον αγαπάει ακόμα…

“Πάντα τον αγαπούσα, τον αγαπώ και θα τον αγαπώ σαν άνθρωπο κι επειδή είναι μια κυρία δίπλα του δεν μπορώ να την αμφισβητήσω, ούτε  μπορώ να την απαξιώσω. Η Σοφία Τρανά είναι ένα ευγενέστατο κορίτσι που στάθηκε δίπλα του κι αν αυτός είναι στη ζωή εγώ το χρωστάω σε αυτή την κυρία. Αυτό το λέω, το πιστεύω και βάζω το χέρι μου στο Ευαγγέλιο. Είναι ένα πανέμορφο και αξιόλογο κορίτσι που έχει όλα τα καλά του κόσμου.”

Στη Νάντια Φοντάνα δεν αρέσουν τα μεγάλα λόγια. Αποφεύγει  να πλατειάζει . Στέκεται στην ουσία των πραγμάτων. Είναι μια γυναίκα που κέρδισε την αυτογνωσία της μέσα από δυσκολίες . Μια  γυναίκα που και σήμερα κοιτώντας την βρίσκεις, ότι δεν έχει χάσει σε τίποτα την υπέροχη σιλουέτα της που ξεσήκωνε κάθε αρσενικό. Η ίδια όμως, αποποιείται τον τίτλο της ωραίας αλλά και της καλλίγραμμης … 

“Καταρχήν δεν υπήρξα ωραία γυναίκα.  Ήμουν απλώς συμπαθητική. Ούτε είχα το κορμί. Ξέρεις πόσες χιλιάδες σώματα σαν το δικό μου; Ξέρεις πόσα κορμάκια μπορώ να σου βγάλω εγώ στην τηλεόραση που είναι εκατό χιλιάδες καλύτερα από το δικό μου; Το  θέμα είναι , να ξέρεις να  πλασάρεις αυτό που έχεις γιατί όλοι έχουμε ελαττώματα. Κι εγώ ήξερα να το πλασάρω.”

Γιατί δεν ξαναφτιάξατε τη ζωή σας;

Με θέλανε πολλοί, αλλά ξέρεις είναι ανάλογα  πως έχεις ζήσει τη ζωή σου και τι απαιτήσεις έχεις. 

Δεν βρήκατε δηλαδή, τον ιδανικό σύντροφο;

Βρήκα πολλούς και με πολλά λεφτά , αλλά δεν έτυχε.

Και τώρα δεν είναι αργά;

Τώρα είμαι μεγάλη γυναίκα. Δεν μπορώ.

nadiaΝιώθετε μοναξιά;

Απέραντη.

Πώς καλύπτετε το κενό της μοναξιά σας;

Έχω την τάση  για αυτοκτονία.

Τόσο πολύ.

-Ναι. Ευτυχώς, έχω τη δουλειά μου και απασχολούμαι δέκα ώρες την ημέρα, η οποία δεν με γεμίζει για να είμαι ειλικρινής. Δεν με γεμίζει  με τίποτα, αλλά ο κάθε άνθρωπος συμβιβάζεται για να ζήσει αξιοπρεπώς.

Σας βοηθάει η δουλειά που έχετε να ζήσετε με αξιοπρέπεια;

Καθόλου.

Γιατί; Θέλετε να πείτε, ότι μπαίνετε μέσα οικονομικά;

Ακριβώς. Μπαίνω μέσα σε βαθμό κακουργήματος.

Αντιμετωπίζετε οικονομικά προβλήματα;

Κάπως έτσι.

Σύνταξη παίρνετε;

Ναι  480 ευρώ το μήνα.

Τόσα λίγα παρά τη μεγάλη  προσφορά σας στην τέχνη;

Ναι, για τα 30 χρόνια . Αυτά.

Με τα προβλήματα που έχετε σκέφτεστε να κατεβάσετε τα ρολά στο πρακτορείο ΠΡΟΠΟ που έχετε;

Δεν ξέρω, αν θα μπορέσω να το κρατήσω.

Τουλάχιστον δικό σας σπίτι έχετε κα. Φοντάνα;

Όχι.

Πληρώνετε δηλαδή, δύο ενοίκια και σπιτιού και μαγαζιού…

Είχα δικό μου σπίτι, αλλά  αναγκάστηκα να το πουλήσω ,γιατί με έκλεψαν κάποιοι Αλβανοί στο μαγαζί. Χρειαζόμουνα χρήματα για να ξαναλειτουργήσει το μαγαζί μου για να ζήσω. Δεν μπορούσα  να κάνω αλλιώς.

Δηλαδή περνάτε δύσκολες ώρες;

Όχι δύσκολες. Τραγικές.

Έχετε ανθρώπους να σας συμπαρασταθούν; Ο κ. Μεταξόπουλος ξέρει την κατάστασή σας;

Ναι πάρα πολύ.

Σας συμπαραστέκεται;

Κι αυτός ο κακόμοιρος δεν μπορεί.

Απευθυνθήκατε κάπου να ζητήσετε βοήθεια;

Όχι σε κανέναν. Θα προσπαθήσω να το παλέψω μέχρι τέλους. Μετά δεν ξέρω , τι θα γίνει στην πορεία.

Δηλαδή βιώνετε μια πολύ άσχημη κατάσταση

Πολύ τραγική. 

Και με τους φόρους και τα χαράτσια που έρχονται τι κάνετε;

Δεν ξέρω τι θα κάνω. Είμαι σε απόγνωση.

Εσείς που είσθε δασκάλα χορού δεν μπορείτε να διδάξετε σε μια σχολή χορού;

Όχι, δεν μπορώ . Δεν έχω καταρχήν δίπλωμα και δεύτερο είμαι πολύ προσγειωμένη πολύ. Έκανα αυτό που έκανα καλώς ή κακώς για να διδάξω δεν είμαι ικανή. Δεν έχω τα φόντα. Για να είσαι δασκάλα πρέπει να έχεις τα φόντα.

Έχετε απευθυνθεί στην επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού για  τις τιμητικές συντάξεις ;

Ναι, αλλά με απέρριψαν , επειδή κρατάω το μαγαζί του ΠΡΟΠΟ και υπερβαίνω  τα όρια. Ήταν 25 κι εγώ έχω 26. Και καλά έκαναν που με απέρριψαν.

Τα χρόνια της δόξας στον θέατρο και στον Ελληνικό Κινηματογράφο δεν πληρωνόσασταν καλά;

Έπαιρνα πάρα πολλά λεφτά εκείνη την εποχή.

fodana2_494x320Τα επενδύσατε  κάπου αυτά τα χρήματα;

Τα επένδυσα, αλλά μου τα φάγανε στην πορεία οι Αλβανοί. Μου έκλεψαν το μαγαζί . Έπαιξαν στη μηχανή στοιχήματα που έφθασαν τα 150.000 ευρώ. Υπερέβην το όριο , και μου άφησαν για 10 μήνες όλα τα χρέη. Και για να ανταπεξέλθω αναγκάστηκα, όπως σας είπα  να βγάλω το σπίτι μου στο σφυρί πουλήσω το σπίτι μου για να ξανανοίξω το μαγαζί για να μπορέσω να ζήσω Όταν είσαι ένα καλοζωισμένο άτομο και ξαφνικά βρεθείς στο δρόμο, γιατί είμαι στο δρόμο αυτή τη στιγμή, σου στοιχίζει.

Η πελατεία στο μαγαζί σας έχει μειωθεί;

Η πελατεία δεν έχει μειωθεί. Η πελατεία στο μαγαζί υφίσταται, αλλά ο κόσμος δεν έχει χρήματα να ποντάρει. Οπότε. Που να βγεις  με τόσα έξοδα με 5000 ευρώ το μήνα . Σε αυτό το ποσόν ανέρχονται τα έξοδα του μαγαζιού και του σπιτιού.

Παρόλα τα προβλήματα που έχετε είσθε  με το χαμόγελο στα χείλη

-Έτσι, πρέπει.  Και να σκεφθείς ότι δεν έχω αισιοδοξία καθόλου. Όμως, όταν έρχονται οι πελάτες στο μαγαζί είσαι υποχρεωμένη να γελάς, γιατί απαγορεύεται να μεταφέρεις τα προβλήματα σου, όπως απαγορευόταν και στο θέατρο. Εμένα πέθανε ο πατέρας μου κι εγώ χόρευα.

-Το γνωστό “Γέλα παλιάτσο”

Ναι ακριβώς. ό, τι  ήθελε προκύψει . Είμαι σε απόγνωση. Δεν ξέρω. Θα δούμε

Περιμένετε μία καλύτερη μέρα;

Όχι. Γενικώς, είμαι και πολύ απαισιόδοξο άτομο.

Τι σας έμεινε από τη λάμψη και τη δόξα της σκηνής;

Ήταν πάρα πολύ καλά. Δεν έχω καμία απογοήτευση , γιατί έφυγα δεν με διώξανε. Κι αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλο αβαντάζ.  καθόλου. Η αποχώρηση ήταν δική μου απόφαση. Μετά το χωρισμό μου πολλοί επιχειρηματίες με ζητούσαν- δεν θέλω να αναφέρω τα ονόματά τους, γιατί δεν είναι σωστό, με πλησίαζαν και μου πρόσφεραν μεγάλα ποσά. Μου έλεγαν επί λέξει:  “τα διπλάσια λεφτά και  πόσα θέλεις να έρθεις”. Όμως, έβαλα χι κι έφυγα.

Πότε αποχωρήσατε;

Χώρισα το ΄80, αλλά σταμάτησα 10 χρόνια αργότερα το 90 με διπλάσιο κασέ. Έβλεπα την κατιούσα γιατί έχω το γνώθι  Σαυτόν . Ήξερα τι μου γίνεται και δεν ήθελα να υποτιμηθώ καλλιτεχνικά. Μετά το Φώτη ήταν το χάος.

Ο χρόνος τελείωσε. Η Νάντια Φοντάνα ξεσπάει σε δάκρυα… Μου ραγίζει την καρδιά. Ευτυχώς κυριαρχεί και πάλι γιατί μπαίνεις τη μέση η αξιοπρέπεια…

“Μην τα γράψει  τόσο τραγικά . δεν θέλω τον οίκτο κανενός” ήταν η τελευταία της φράση. Τα πικρά της δάκρυα μου θυμίζουν ηρωίδα του Φασμπίντερ . Δεν απέχει και πολύ…

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.