«Λευκές νύχτες» στο «Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας»

levkes_nycthes_kefallinias
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το ατμοσφαιρικό διήγημα «Λευκές νύχτες» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, που γράφτηκε το 1848, σκηνοθετεί ο Δημήτρης Καταλειφός στη Β’ Σκηνή του «Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας», με πρωταγωνιστές τους Λουκία Μιχαλοπούλου και Στάθη Μαντζώρο και πρεμιέρα στις 6 Μαρτίου.

Η υπόθεση διαδραματίζεται στην Αγία Πετρούπολη, μία πόλη που θα παίξει μοιραίο ρόλο για τους ήρωες του έργου. Αγία Πετρούπολη. Ενας 26χρονος νέος, μοναχικός και ονειροπόλος περιπλανιέται μία νύχτα στη Πετρούπολη που έχει ερημώσει, καθώς όλοι ξεσηκώθηκαν και πήγαν να ξεκαλοκαιριάσουν στην εξοχή. Στην προκυμαία του καναλιού, πολύ κοντά στα κάγκελα, στέκεται μία γυναίκα και κλαίει. Ενα τυχαίο συμβάν στέκεται η αιτία να γνωριστούν.

Κάποιο μυστικό βασανίζει τη σκέψη της κοπέλας και αποφασίζει να το εμπιστευτεί στον νέο. Του δίνει ραντεβού για την επόμενη νύχτα, με έναν όρο όμως: να μην την ερωτευτεί?

«Ονειροπόλος είναι αυτός που επιδιώκει πράγματα ακατόρθωτα, που δεν λαμβάνει υπόψη του την πραγματικότητα και δεν δεσμεύεται απ’ αυτήν», σημειώνει ο Δημήτρης Καταλειφός για το έργο. «Μια καλοκαιριάτικη λευκή νύχτα ο Ονειροπόλος συναντάει τη Νάστενκα. Μαζί δραπετεύουν από την πεζή αυτή πραγματικότητα που τους περιβάλλει, σ’ έναν κόσμο παραμυθένιο που θα τους εξασφαλίσει τουλάχιστον μία αληθινή στιγμή ευτυχίας».

Το έργο έχει μεταφερθεί στον ρωσικό κινηματογράφο το 1992, ενώ αργότερα έγινε κινηματογραφική επιτυχία και στο Χόλιγουντ. Στην Ελλάδα έχει διασκευαστεί λίγες φορές για το θέατρο. Η τελευταία ήταν με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας το 2002.

Ταυτότητα

Μετάφραση: Αρης Αλεξάνδρου. Η διασκευή έγινε από την ομάδα εργασίας στη διάρκεια των δοκιμών. Σκηνικά – κοστούμια: Εύα Μανιδάκη, μουσική: Σταύρος Γασπαράτος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.