Το πυρηνικό γονιδίωμα δημιουργεί νέα δεδομένα για τον σπηλαιάνθρωπο Oetzi

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα στοιχεία έχουν προκύψει σχετικά με την αρχαιότερη υπόθεση δολοφονίας του κόσμου. Το σώμα του σπηλαιανθρώπου Oetzi ανακαλύφθηκε το 1991 στις Άλπεις θαμμένο κάτω από στρώμα πάγου και υπολογίζεται ότι βρισκόταν εκεί για 5.300 χρόνια. Πιθανολογείται ότι ο Oetzi έχασε τη ζωή του από ακατάσχετη αιμορραγία, όταν ένα βέλος τον χτύπησε. 

Η αποκωδικοποίηση του πλήρους γονιδιώματος του Oetzi μας βοήθησε να διαπιστώσουμε τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα. Διέθετε καστανά μάτια, “Ο” τύπο αίματος, είχε δυσανεξία στη λακτόζη και προδιάθεση για καρδιακές παθήσεις. Ο Oetzi αποτελεί την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση ανθρώπου που είχε μολυνθεί από το βακτήριο του Lyme. 

Η ανάλυση του DNA του σπηλαιανθρώπου, αποκάλυψε ότι συγγενεύει περισσότερο με τους σύγχρονους κατοίκους της Κορσικής και της Σαρδηνίας, από ότι με τους πληθυσμούς των Άλπεων όπου και εντοπίστηκε το σώμα του. 

Ο Albert Zink του Ινστιτούτου EURAC στο Bolzano της Ιταλίας δήλωσε ότι η χρήση της πυρηνικής μελέτης του DNA αποτελεί ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός στην μελέτη ενός από τα πιο διάσημα επιστημονικά δείγματα όλων των εποχών, του σώματος του Oetzi. 

«Μελετούμε τον σπηλαιάνθρωπο εδώ και 20 χρόνια. Γνωρίζουμε τόσα πολλά πράγματα γι’ αυτόν , το που έζησε, πως πέθανε – αλλά πολύ λίγα ήταν γνωστά σχετικά με τη γενετική του πληροφορία» δήλωσε στο BBC. 

Η μέθοδος αποκωδικοποίησης του συνολικού γονιδιώματος ανοίγει νέους δρόμους για την επιστημονική έρευνα. «Είμαστε μόνο στην αρχή!» δήλωσε ο Albert Zink στο BBC. 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.