Θεατρικό έργο σε… 24 ώρες στο «Τζένη Καρέζη»

the_24_hour_plays_atherides_papadopoulou_lignades
Facebook
Twitter
LinkedIn

Συγγραφείς, ηθοποιοί και σκηνοθέτες αναλαμβάνουν να στήσουν από το μηδέν μια ολόκληρη, ολοκαίνουργια παράσταση μέσα σε μία νύχτα

(φώτο) Θοδωρής Αθερίδης, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Λιγνάδης και Κώστας Γάκης συμμετέχουν στο φετινό «The 24 Hour Plays»

Ολα μπορούν γίνουν μέσα σε 24 ώρες, αρκεί να το τολμήσει κανείς! Ολα… όλα; Ξεχάστε όσα ξέρατε για το ανέβασμα μιας παράστασης: μήνες για συλλογή υλικού και συγγραφή έργου, σκηνοθετικές σημειώσεις και πρόβες από 50 έως 90 ημέρες. Μπορεί η ιδέα της συγγραφής θεατρικού έργου και της παράστασής του σε ένα 24ωρο να φαντάζει αδύνατη, αλλά τελικά όλα είναι εφικτά. Συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί σε 24 ώρες γράφουν, σκηνοθετούν και ερμηνεύουν πρωτότυπα θεατρικά έργα σε μια ενιαία παράσταση 90 λεπτών! Το γνωστό από το Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης «The 24 Hour Plays» θα πραγματοποιηθεί, φέτος, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» στις 3 και 10 Απριλίου. Η «Λυκόφως», μετά την πρώτη εξαιρετικά επιτυχημένη καλλιτεχνικά και εμπορικά διοργάνωση στο «Χώρα» το 2010, επανέρχεται ακόμα πιο δυναμικά και παρουσιάζει ένα πρωτότυπο θέαμα που λάτρεψαν συντελεστές και κοινό. Ελληνες καλλιτέχνες, καταξιωμένοι και ανερχόμενοι, συνδιαλέγονται και ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια θεατρική πρόκληση, ένα θεατρικό παιχνίδι έμπνευσης που παρουσιάζεται για μία μόνο μέρα.

Στο «24 hour plays» οι συγγραφείς πρέπει να γράψουν και οι υπόλοιποι συντελεστές να ανεβάσουν ένα θεατρικό έργο, έστω και μονόπρακτο των 15-20 λεπτών, μέσα σε 24 ώρες! Κάθε ηθοποιός θα φέρει ένα αντικείμενο και ένα κοστούμι μαζί του, οι συγγραφείς θα εμπνευστούν και θα επιλέξουν τους ηθοποιούς, για τους οποίους θα γράψουν το θεατρικό έργο τους. Από εδώ και πέρα οι χρόνοι είναι καταιγιστικοί? Η διαδικασία ξεκινάει από το βράδυ της προηγούμενης μέρας. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 2 Απριλίου και τη Δευτέρα 9 Απριλίου, 21.00 – 22.00, θα γίνει στο θέατρο η συνάντηση όλων των συντελεστών, που θα λάβουν μέρος. Η παράδοση των κειμένων πρέπει να γίνει μέχρι τις 6 το πρωί. Οι σκηνοθέτες διαβάζουν και επιλέγουν τα κείμενα. Οι 6 ομάδες έχουν ήδη δημιουργηθεί και έχουν στη διάθεσή τους συνολικά 9 ώρες για να μάθουν το έργο, να το στήσουν και να κάνουν τις απαραίτητες πρόβες. Ο χρόνος κυλά αντίστροφα, γιατί το βράδυ οι πόρτες ανοίγουν για το κοινό και η παράσταση αρχίζει στις 21.00!

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι συγγραφείς: Μανίνα Ζουμπουλάκη, Γιάννης Καλαβριανός, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Ελένη Ράντου, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Χρύσα Σπηλιώτη, Μισέλ Φάις, Ανδρέας Φλουράκης, Θανάσης Χειμωνάς κ.ά.

Οι σκηνοθέτες: Μπουγιάρ Αλιμάνι, Κώστας Γάκης, Αλίκη Δανέζη-Knutsen, Νικαίτη Κοντούρη, Δημήτρης Λιγνάδης, Γιάννης Μόσχος, Κατερίνα Μπερδέκα, Ενκε Φεζολάρι κ.ά. Και οι ηθοποιοί: Θοδωρής Αθερίδης, Μυρτώ Αλικάκη, Αντίνοος Αλμπάνης, Ελένη Βεργέτη, Βίκυ Βολιώτη, Τζένη Θεωνά, Μarlene Kaminsky, Φαίδων Καστρής, Τάσος Νούσιας, Γιώργος Παπαγεωργίου, Ντορέτα Παπαδημητρίου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Γιάννης Στάνκογλου, Αλέκος Συσσοβίτης, Βασιλική Τρουφάκου κ.ά.

300 ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΟ 1995

Το 1995 στη Νέα Υόρκη, η παραγωγός Τίνα Φάλον είχε την ιδέα να ενώσει για πρώτη φορά ανθρώπους από τον χώρο του θεάματος και να τους βάλει να δουλέψουν πειραματικά υπό χρονική πίεση. Πάνω από 300 έργα μετά, το εγχείρημα συνεχίζεται με επιτυχία στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Λος Αντζελες, το Σικάγο, τη Βόννη και την Αθήνα. Δεκάδες γνωστοί ηθοποιοί, συγγραφείς και σκηνοθέτες έχουν συμμετάσχει: Τζ. Μοθρ, Φ.Σ. Χόφμαν, Τζ. Ανιστον, Μπρ. Κοξ, Ασ. Κούτσερ, Σ. Μίλερ, Ντ. Μουρ, Σ. Νίξον, κ.ά.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
akarali@pegasus.gr
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.