Σπ.Ζαγοραίος: «Στενοχωριέμαι πολύ για την Ελλάδα»

spyros_zagoraios1
Facebook
Twitter
LinkedIn

O Σπύρος Ζαγοραίος μιλάει στη Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

Πάει πολύς καιρός από τότε που έχει να γρατζουνίσει το οργανάκι του ο Σπύρος Ζαγοραίος. Τελευταία όμως, βρήκε θέμα με την κρίση και θέλει να αφήσει ένα τραγουδάκι για αυτά που βιώνει ο Ελληνικός λαός.

Του Βοτανικού ο μάγκας, που έμαθε τη μποέμισσα γυναίκα του, την κυρά Ζωή -που στέκεται βράχος στο πλάι του- τη γλώσσα της μαγκιάς, έχει χαθεί πια από τα στέκια τα παλιά .Ο τελευταίος των ρεμπέτηδων ζει απομονωμένος στο σπίτι του στο Αιγάλεω πάνω ακριβώς από το μαγαζί του , το “Ντε λα Μαγκέν” , εκεί που άλλοτε χάλαγε ο κόσμος με τις εμφανίσεις του, με προβλήματα υγείας που τα παλεύει , ζώντας με τις αναμνήσεις του που μοιράζεται με την αγαπημένη του Ζωή και τον εγγονό του το Σπύρο από το γιο του τον Γιώργο που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

“Ήταν ένα τραγικό χτύπημα. Το χειρότερο από όλα που μας επεφύλαξε η ζωή ” ψελλίζει ο Σπύρος Ζαγοραίος και δακρύζει. Έχει γίνει ευσυγκίνητος ο ρεμπέτης με την ξεχωριστή και γεμάτης συναισθήματα φωνή …

“Έχω πρόβλημα αστάθειας, όταν σηκώνομαι . Για αυτό το αποφεύγω για να μην πέσω. Μόνον καθήμενος αισθάνομαι ασφαλής. Πριν από λίγες ημέρες αγοράσαμε ένα αναπηρικό καροτσάκι και κάνω πρόβες μπας και κάνω καμιά βόλτα στη γειτονιά…”

Ο Σπύρος Ζαγοραίος σε ηλικία 15 χρονών έχασε το χέρι του , όταν έσκασε μια χειροβομβίδα την ώρα που έπαιζε με συμμαθητές του.

“Έχω περάσει πάρα πολλά από τον ρατσισμό της αναπηρίας. Αλλά με τη δύναμη της ψυχής μου κατάφερα να ξεπεράσω το πρόβλημά μου” παραδέχεται ο ρεμπέτης με τη σιδερένια θέληση.

“Έχω χρόνια να έρθω σε επαφή με τον κόσμο και μου λείπει όλο αυτό” δηλώνει και παρότι του είναι δύσκολο καταβάλλει προσπάθειες να ξαναπιάσει το οργανάκι να συνθέσει τη μουσική και παράλληλα το στίχο που του στριφογυρνάει στο μυαλό του για την κρίση.

“Τελευταία κάνω προσπάθειες και γρατζουνάω το μπαγλαμαδάκι μου για να φτιάξω κάτι δικό μου για την οικονομική κατάσταση”.

Όσο για τη γνώμη του για το σύγχρονο Ελληνικό τραγούδι δεν είναι και η καλύτερη.

“Αυτά που ακούω μόνο για γέλια είναι. Δεν είναι τραγούδια για γλέντι. Τα τραγούδια που γράφαμε τότε δεν είχαν καμία σχέση με τα σημερινά. Ήταν βγαλμένα μέσα από τις καρδιές μας , μέσα από τα σπίτια μας, μέσα από τις δουλειές, μέσα από τους δρόμους.”

Ο Σπύρος Ζαγοραίος παρακολουθεί τις εξελίξεις στην κοινωνικοπολιτική ζωή του τόπου και ανησυχεί όπως κάθε ευαισθητοποιημένος Έλληνας…

“Δεν είναι ωραία πράγματα αυτά που συμβαίνουν. Είδα στην τηλεόραση το επεισόδιο με την Λιάνα Κανέλλη και στενοχωρήθηκα πολύ. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Στενοχωριέμαι πολύ για την Ελλάδα και εύχομαι τα καλύτερα σε όλους τους Έλληνες .Να μπορούν να ζουν άνετα και χωρις μπαμ και μπουμ, χωρίς πολέμους και σκοτωμούς. Με φοβίζει η κατάσταση ,όπως έχει διαμορφωθεί κι έχω απομονωθεί. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και την οικογένεια του Σπύρου Ζαγοραίου. Ο ίδιος παραδέχεται: “Τα βγάζουμε πολύ δύσκολα μετά τα κουρέματα στις συντάξεις, γιατί είμαστε καλομαθημένοι και τα πράγματα είναι στενάχωρα. Η σύνταξή μου φτάνει περίπου τα 900 ευρώ. Η κοπέλα που με βοηθάει παίρνει 6000. Καταλαβαίνετε τις δυσκολίες…”

Ο Σπύρος Ζαγοραίος συχνά αναπολεί το παρελθόν ακουμπώντας στον ώμο τη κυράς Ζωής που πάντα τον στήριζε στη ζωή και στο πάλκο και μαζί αποτέλεσαν ένα από τα πιο λαοφιλή ντουέτα του λαϊκού πενταγράμμου

“Ήταν η καλύτερη τραγουδίστρια και η καλύτερη σύζυγος. Εγώ και η Ζωίτσα μου ζήσαμε τα καλύτερα χρόνια μας. Ήρθαμε βέβαια και σε δύσκολη θέση πολλές φορές αλλά ανταπεξήλθαμε και στα άσχημα. Εγώ είμαι και 85 χρονών μην το ξεχνάς κι έχω περάσει πολέμους και τόσα άλλα…”

Μπορεί να τον λύγισαν τα χρόνια αλλά παραμένει μάγκας. Ίσως, ένας από τους τελευταίους.

“Σήμερα δεν υπάρχουν πια μάγκες. Ίσως, κάποιοι ελάχιστοι που έχουν απομείνει, που τους διακρίνει αυτό το στοιχείο του μάγκα, που είναι τύπος που διασκεδάζει , είναι ντόμπρος και ξέρει να φέρεται σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις”.

Ο Σπύρος Ζαγοραίος συνεχίζει τη ζωή του όπως εκείνος κρίνει και ως αυθεντικός μάγκας δεν δέχεται αντιρρήσεις επ΄αυτού…

“Μόνο μέσω τηλεφώνου μιλάω. Αυτή είναι η επαφή που έχω με τον κόσμο. Τα λέω συχνά με τους φίλους και τους παλιούς συνεργάτες . Πολλές φορές έχει επικοινωνήσει μαζί μου και ο Γιάννης Μαργαρίτης. Ούτε θέλω να βγαίνω έξω γιατί μπορεί να με πιάσουν τα κλάματα. Κι αυτό γιατί θα σκέφτομαι πως πέρασα και πως είμαι τώρα.”

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.