18ο Φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας

18o_festival_kinimatografou_athinas1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το «Σώμα με σώμα» με τη Μαριόν Κοτιγιάρ, τα πολυβραβευμένα «Μυθικά πλάσματα του Νότου», η τιμημένη με Χρυσό Φοίνικα «Αγάπη» αλλά και πολλά αφιερώματα έρχονται στις Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote

Η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote έχει ξεκινήσει.

Οι νέες ταινίες των Φατίχ Ακίν, Μίκαελ Χάνεκε, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, αλλά και πολυαναμενόμενα ντοκιμαντέρ, όπως αυτά για τον Γούντι Αλεν και τον Μπομπ Μάρλεϊ, ανήκουν στα μεγάλα ατού της φετινής διοργάνωσης.

Λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, που ανοίγει στις 19 του μήνα με το δράμα «Σώμα με σώμα» του Ζακ Οντιάρ, με τους Μαριόν Κοτιγιάρ και Ματίας Σενέρτς, ενώ ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου με το πολυβραβευμένο δράμα φαντασίας «Τα μυθικά πλάσματα του Νότου» του Μπεν Τσάιτλιν, κρατάμε τις πρώτες σημειώσεις γύρω από τα πρόσωπα και τις ταινίες του αθηναϊκού φεστιβάλ.

Κατ’ αρχάς αναμένουμε τον Φατίχ Ακίν, παλιό γνώριμο της διοργάνωσης, που θα την τιμήσει ξανά για να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό στις 20 Σεπτεμβρίου τη νέα του ταινία «Μολυσμένος παράδεισος», ένα ντοκιμαντέρ που ασχολείται με την περιβαλλοντική καταστροφή σε ένα τουρκικό χωριό στη Μαύρη Θάλασσα. Μετά το τέλος της προβολής, ο σκηνοθέτης θα ελαφρύνει το κλίμα με ένα DJ set, κατά την προσφιλή του συνήθεια, στο μπαρ «42» (Κολοκοτρώνη 3).

Πρεμιέρα στο φεστιβάλ θα πραγματοποιήσει και η ταινία που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα της χρονιάς στις Κάνες, το δράμα «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε (η ήρεμη ζωή ενός ηλικιωμένου ζευγαριού διακόπτεται όταν η φθορά του χρόνου κάνει την εμφάνισή της για να κυριαρχήσει στο παρισινό διαμέρισμά του).

Ακόμη, πριν ξεκινήσει την πορεία του στις ελληνικές αίθουσες, στις 27 Σεπτεμβρίου, θα δούμε σε πρώτη προβολή το «Cosmopolis» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, στο οποίο η αναζήτηση κουρείου στο Μανχάταν από τον νεαρό δισεκατομμυριούχο ήρωα (Ρόμπερτ Πάτινσον) μετατρέπεται σε οδύσσεια.Επίσης, ποιος δεν θα θέλε να δει έναν «γίγαντα» του κινηματογράφου σαν τον Γούντι Αλεν να μιλάει για πρώτη φορά σε ένα ντοκιμαντέρ για τον ίδιο;

Την ευκαιρία μάς δίνει το «Woody Allen: A Documentary» του Ρόμπερτ Μπ. Γουέιντ που φιλοξενείται στο πρόγραμμα του φεστιβάλ μαζί με το «Μπομπ Μάρλεϊ» του Κέβιν ΜακΝτόναλντ (για τα έργα και τις ημέρες του θρύλου της ρέγκε μουσικής), όπως και τα ντοκιμαντέρ «Ρομάν Πολάνσκι: Μια βιογραφία» του Λοράν Μπουζερό (αναλυτική συνέντευξη του Πολάνσκι στον στενό του φίλο και συνεργάτη Αντριου Μπράουνσμπεργκ στην οποία μιλάει για όλα και επεκτείνεται μέχρι την πρόσφατη σύλληψή του στη Ζυρίχη) και «Μαρίνα Αμπράμοβιτς: Η καλλιτέχνις είναι εδώ» του Μάθιου Εϊκερς (εστιάζει στην έκθεση της εκκεντρικής καλλιτέχνιδας τον Μάιο του 2010 στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Νέα Υόρκη).

Κάρτες διαρκείας

Η προπώληση των καρτών διαρκείας για τη διοργάνωση ξεκινάει τη Δευτέρα 10 του μήνα από το απόγευμα σε όλους τους κινηματογράφους του φεστιβάλ, δηλαδή στις αίθουσες Δαναός 1 & 2, Οντεόν Οπερα 1 & 2 και Ιντεάλ, δίνοντας δύο μέρες περιθώριο στην αποκλειστική πώληση καρτών. Οι αγοραστές των μεγάλων καρτών θα παίρνουν και ένα κουπόνι για να παραλάβουν την πρόσκληση της πρεμιέρας, την οποία θα μπορούν να πάρουν τις ημέρες Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, από τις 17 έως τις 19 Σεπτεμβρίου, 11.00 π.μ. έως 6.00 μ.μ., από το γραφείο Τύπου του φεστιβάλ στον 1ο όροφο του βιβλιοπωλείου Ιανός, Σταδίου 24. Η είσοδος στις προβολές θα γίνεται αυστηρά με την επίδειξη της κάρτας και του μηδενικού εισιτηρίου (απόδειξη αγοράς). Εισιτήρια θα αρχίσουν να πωλούνται την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, με προσαρμοσμένο ωράριο.

Σημεία πώλησης

Οσοι θεατές ενδιαφέρονται έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα εισιτήριά τους από το κέντρο της Αθήνας για όλους τους κινηματογράφους του φεστιβάλ από το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ ή τον κινηματογράφο Οντεόν Οπερα.

ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ
adaliaka@pegasus.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.