Χιλιόμετρα τσιμέντου και συρματοπλεγμάτων ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ χωρίζουν τα παλαιστινιακά από τα ισραηλινά εδάφη, μέτρο που, όμως, διχάζει.
Οι μεν Ισραηλινοί εκτιμούν πως πρόκειται για ένα μέτρο ασφάλειας και προστασίας, ενώ οι Παλαιστίνιοι το χαρακτηρίζουν ένα ακόμη μνημείο μίσους, διακρίσεων και αποκλεισμού.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, μία πρόσφατη απόφαση ισραηλινού δικαστηρίου, ωστόσο, ρίχνει φως σε μια άγνωστη μέχρι τώρα επίπτωση που έχει το τείχος για το περιβάλλον. Η τεράστια αυτή κατασκευή κάνει αδύνατη σχεδόν τη διέλευση για τους πληθυσμούς των άγριων ζώων της περιοχής.
Σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις, τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Παλαιστίνη το τείχος έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στην πανίδα της περιοχής αφού πολλά άγρια είδη χρειάζονται ανοιχτό χώρο για να μετακινηθούν, να μεταναστεύσουν και να αναπαραχθούν.
Ο ισραηλινός περιβαλλοντολόγος, Ρον Φράμκιν, σε δηλώσεις του στη Deutsche Welle, υποστηρίζει πως υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της κατασκευής του τείχους και των αλλαγών που έχουν υποστεί ως προς τις διατροφικές και αναπαραγωγικές τους συνήθεις σπάνια ζώα της περιοχής, όπως γαζέλες και κριάρια αλλά και άγρια κουνέλια, αλεπούδες, σκαντζόχοιροι και κάστορες.
«Πολλά από αυτά τα ζώα έχουν τη βάση τους σε ισραηλινά εδάφη αλλά χρειάζονται χώρο για να αναζητήσουν τροφή και να αναπαραχθούν, χώρο που συχνά εκτείνεται πέρα από το επίμαχο τείχος», λέει ο Φράμκιν.
Η υπόθεση αυτή έφερε κοντά περιβαλλοντικές οργανώσεις τόσο από το Ισραήλ όσο και από την Παλαιστίνη, οι οποίες μάλιστα έχουν ήδη δεσμευθεί να συνεργαστούν σε αντίστοιχες δράσεις και για το μέλλον.