Επιτυχημένες οι συνομιλίες για τα πυρηνικά

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέες επαφές Ιράν, ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Ρωσίας, Κίνας στις 18/3

«Θετικό βήμα» χαρακτήρισε το Ιράν τις διήμερες συνομιλίες του με τις δυτικές δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, οι οποίες ολοκληρώθηκαν σήμερα στην Αλμάτι του Καζακστάν.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών της 26ης και 27ης Φεβρουαρίου τονίζεται ότι οι δυο πλευρές θα έχουν συνομιλίες σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στις 18 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη και έναν ακόμα γύρο πολιτικών διαπραγματεύσεων στις 5-6 Απριλίου στην Αλμάτι.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας Σαΐντ Τζαλίλι τόνισε ότι οι έξι δυνάμεις-ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα- προσπάθησαν στην Αλμάτι «να προσεγγίσουν τις θέσεις μας», γεγονός το οποίο, όπως είπε, ήταν θετικό.

«Θεωρούμε τις συνομιλίες αυτές ως θετικό βήμα το οποίο μπορεί να ολοκληρωθεί με μια εποικοδομητική και θετική προσέγγιση και με αμοιβαίες ενέργειες», τονίζεται στην ιρανική ανακοίνωση.

Ο Τζαλίλι τόνισε ακόμα ότι είναι πιθανό να συζητήσει το Ιράν στον επόμενο γύρο των συνομιλιών το θέμα του εμπλουτισμένου κατά 20% πυρηνικού καυσίμου, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος να κλείσουν οι εγκαταστάσεις εμπλουτισμού στο Φορντό.

«Οι εγκαταστάσεις του Φορντό είναι νόμιμες και λειτουργούν υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας και το κλείσιμό τους δεν έχει καμία λογική», τόνισε ο Τζαλίλι.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.