Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη – Νετανιάχου για θέματα ενέργειας

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Την επιθυμία του Ισραήλ να επιτευχθεί πρόοδος στα θέματα της ενέργειας αλλά και σε σειρά ζητημάτων διμερούς ενδιαφέροντος, εξέφρασε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη, εν όψει της επικείμενης επίσκεψης στο Τελ Αβίβ, την ερχόμενη Τρίτη, των υπουργών Εξωτερικών και Εμπορίου, Ιωάννη Κασουλίδη και Γιώργου Λακκοτρύπη, αλλά και του κύπριου προέδρου τον Μάιο.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ξεκαθάρισε στον Ν. Αναστασιάδη ότι η πρόσφατη προσέγγιση με την Τουρκία δεν στρέφεται εναντίον της Κύπρου.

Αυτό που επίσης συνάγεται από τη συζήτηση που είχαν οι Νετανιάχου και Αναστασιάδης, είναι πως τα θέματα της ενέργειας αποτελούν προτεραιότητα και για τις δύο χώρες.

Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, οι κ. Αναστασιάδης και Νετανιάχου συζήτησαν, επίσης, τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην κοινή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο μεταξύ, στην αμερικανική ιστοσελίδα του UPI δημοσιεύεται ανταπόκριση από το Τελ Αβίβ, με αναφορές στις τελευταίες εκτιμήσεις διαφόρων αναλυτών, που θεωρούν πως πιθανόν να διαμορφωθεί μια νέα ενεργειακή συμμαχία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας που θα επέτρεπε την μεταφορά του ισραηλινού αερίου μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη αλλά και μια κοινή ανάπτυξη και εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Σχετικά αναφέρεται πως μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν αρνητική για την Κύπρο, αλλά και τον Λίβανο, που θα χρειαστεί να βρουν άλλη διαμετακομιστική οδό για το δικό τους αέριο, ενώ η Τουρκία προωθεί συστηματικά τον στόχο της να καταστεί ο βασικός ενεργειακός κόμβος μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Ειδική αναφορά γίνεται στη στρατηγική Ερντογάν, «ο οποίος αν και δεν κρύβει τη βαθιά του αντιπάθεια για το Ισραήλ, προχώρησε στην ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων δεχόμενος τη συγγνώμη του Νετανιάχου με συγκεκριμένους οικονομικούς και γεωπολιτικούς στόχους».

Περαιτέρω αναφέρεται πως «η διαμορφούμενη νέα κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα ωφελήσει σε καμία περίπτωση την Κύπρο, που μαστίζεται από σοβαρότατη οικονομική κρίση αλλά διαθέτει και σημαντικά ενεργειακά κοιτάσματα».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.