Συρία: Πιθανόν και αύριο Παρασκευή το ψήφισμα του ΟΗΕ για τα χημικά

Facebook
Twitter
LinkedIn

Πιο κοντά σε ψήφισμα για τον έλεγχο και, τελικά, την καταστροφή, του συριακού χημικού οπλοστασίου φαίνεται προς βρίσκονται τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Η ρωσική πλευρά αναφέρει πως είναι πιθανό το ψήφισμα να έχει καταρτιστεί ακόμη και μέχρι την Παρασκευή, δηλώνοντας η ίδια πρόθυμη για φύλαξη των συριακών μονάδων με χημικά όπλα.

«Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στη φύλαξη των συριακών στρατιωτικών εγκατάστασεων χημικών όπλων» ανέφερε την Πέμπτη ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, συμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία.

Άλλος υφυπουργός στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Γκενάντι Γκατίλοφ, είχε αναφέρει στο Associated Press το βράδυ της Τετάρτης πως τα εμπλεκόμενα μέρη βρίσκονται «περίπου δύο ημέρες μακριά» από την κατάρτιση του προσχεδίου για το ψήφισμα.

Νωρίτερα, διπλωμάτες από τρεις δυτικές χώρες είχαν αναφέρει πως οι χώρες του Συμβουλίου έχουν καταλήξει στον πυρήνα του ψηφίσματος. Ενδιάμεσα ωστόσο, η ρωσική αποστολή στον ΟΗΕ είχε απορρίψει ως «ευσεβή πόθο» την κατάρτιση της συμφωνίας, λέγοντας πως η συζήτηση βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη.

Βάση του ψηφίσματος θα είναι η συμφωνία Κέρι-Λαβρόφ να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το συριακό χημικό οπλοστάσιο.

Μείζον ζήτημα στις συζητήσεις ήταν πώς θα διασφαλιστεί η συμμόρφωση της Δαμασκού: Οι δυτικές χώρες ήθελαν να γίνει ρητή αναφορά στο άρθρο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, κάτι δηλαδή που θα άνοιγε τον δρόμο για στρατιωτική δράση σε περίπτωση που η Συρία δεν αποδειχθεί «συνεργάσιμη».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.