Η Κατερίνα Παπαναστασάτου μιλάει για το θεατρικό σήριαλ “Ο Κόκορας”

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

Συναντήσαμε τη σκηνοθέτη Κατερίνα Παπαναστασάτου, στις πρόβες του  πρώτου θεατρικού σήριαλ «Ο Κόκορας», που διαδραματίζεται στο εστιατόριο Ριφιφί και θα κάνει πρεμιέρα 30 Νοεμβρίου.

Η Κατερίνα Παπαναστασάτου, μας εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα της παράστασης , τι σημαίνει Θεατρικό  σήριαλ και μας  ξεναγεί στην ιστορία δυο ανθρώπων, του Αργύρη και της Πόπης, που μέσα από τις συγκρούσεις τους, επιδίδονται σε παιχνίδια μυαλού και εξουσίας, αγωνιώντας να βγουν αλώβητοι από την αιώνια μάχη του αρσενικού- θηλυκού!

 

μιλάει στη Λαμπριάνα Κυριακού

«Ο Κόκορας», είναι το πρώτο θεατρικό σήριαλ. Πώς γεννήθηκε αυτή η πρωτότυπη ιδέα;

Αυθόρμητα! Πρώτα μας γεννήθηκε η ανάγκη να γίνουμε δίχως ενοχές εκούσιοι ωτακουστές των διπλανών θαμώνων στο στέκι μας. Έτσι φτιάξαμε μια ιστορία με ένα ζευγάρι, που βγαίνει να δειπνήσει στο εστιατόριο, συζητούν κι εμείς κρυφακούμε τα όσα λένε. Στην αρχή ήταν απλά αυτό. Ένας διάλογος, μία σύγκρουση ενός ζευγαριού. Στη συνέχεια όμως  θελήσαμε να δώσουμε τη λύση αυτής της σύγκρουσης. Ούτε αυτό όμως ήταν αρκετό! Θέλαμε και να μείνουμε λίγο ακόμα μέσα στις ζωές αυτών των δύο ανθρώπων που φτιάξαμε και αγαπήσαμε τόσο. Αυτή η ανάγκη λοιπόν δεν έβρισκε άλλη έκφραση από αυτή του… θεατρικού σήριαλ μέσα στο φυσικό σκηνικό του χώρο!

Βάλτε μας λίγο στην ιστορία της παράστασης ο «Κόκορας»

Ο Κόκορας, είναι λίγο πολύ η ιστορία όλων μας. Άλλοι τη βιώνουμε στα 30, άλλοι στα 40, άλλοι την ονειρευόμαστε απλά και μετανιώνουμε που δε τη ζήσαμε εκεί γύρω στα βαθιά γεράματα! Ο ήρωάς μας, ο Αργύρης, είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος με μια- μάλλον χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον- καθημερινότητα. Με δουλειά στο δημόσιο, γυναίκα, παιδί, σκύλο, πεθερά και κουνιάδο. Που έχει βάλει τη ζωή του στον «αυτόματο πιλότο» και πάει στην πεπατημένη οδό που έχει τους σταθμούς : έρωτας- επαγγελματική αποκατάσταση- γάμος (όταν πια ο έρωτας έχει ξεθωριάσει)- παιδί (όταν πια ο έρωτας φαντάζει άγνωστη λέξη!). Η ιστορία μας ξεκινάει με τον Αργύρη βουτηγμένο σ’ αυτή τη ρουτίνα. Με αφορμή το θάνατο του πατέρα του, κάνει μία ανασκόπηση της ζωής και των επιλογών του και αποφασίζει να «ταράξει τα νερά» της ζωής του ώστε να βρει ή να ξαναθυμηθεί τι είναι αυτό που τον κάνει πραγματικά ευτυχισμένο. Το «θύμα» λοιπόν αυτής της απόφασης είναι μοιραία η σύζυγός του. Μέσα στην προσπάθεια να αλλάξει τη ζωή του, προσπαθεί να αλλάξει και τον τρόπο που σχετίζεται με τη γυναίκα του, η οποία νιώθει ότι δεν τον καταλαβαίνει. Ο τρόπος του βέβαια, είναι από προκλητικός έως ακραίος και αυτό είναι που τον καθιστά απείρως διασκεδαστικό! Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι… μπορεί κανείς να καταφέρει να αλλάξει στα 40 του τη ζωή του;

Και γιατί Κόκορας;; πρέπει να υπάρχει μια αποκωδικοποίηση του τίτλου!

Περισσότερες από μία! Η αφορμή για την τιτλοφόρηση του σήριαλ ήταν μία ατάκα του «Αργύρη» που λέει «για το γαμπρό, γεννάει κι ο κόκορας!».

Κόκορα βέβαια, μεταφορικά, λέμε το αρσενικό που κομπάζει για τα κατορθώματά του και τις –ερωτικές- κατακτήσεις του.

Επίσης, όπως είπε και ο Νικόλας Κασάπης, ο πρωταγωνιστής μας, σε μία πρόσφατη συνέντευξή του «Εμένα μου θυμίζει πολύ τις κοκορομαχίες. Έχετε δεί πόσο λαβωμένοι βγαίνουν οι κόκορες από ‘κει;»

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν… «Κόκορας»!


Χωρίζεται σε 4 επεισόδια – παραστάσεις σωστά με διαφορετικούς τίτλους; Είναι αυτοτελή επεισόδιά ή συνεχίζεται η ιστορία;

Η γενική ιστορία είναι ο Αργύρης που προσπαθεί να αλλάξει τη ζωή του. Εμείς παρακολουθούμε την εξέλιξη όλης αυτής της περιπέτειας. Κάθε φορά ο Αργύρης, κάνει μία νέα ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει ότι, ναι συνεχίζεται η ιστορία και ,  επίσης ναι, τα επεισόδια είναι αυτοτελή!


Κάθε φορά είναι οι ίδιοι ηθοποιοί και οι ίδιοι χαρακτήρες;; Ο Αργύρης και η Πόπη είναι σε κάθε παράσταση;

Ναι!

Τελικά τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους, να χάνουν φαιά ουσία μέσα από μικρούς τσακωμούς με αποτέλεσμα να χαλάνε και τις σχέσεις τους;

Ότι κάνουν σχέσεις πριν φροντίσουν να τελειοποιήσουν την πιο σημαντική σχέση της ζωής τους, που είναι η σχέση με τον εαυτό.


Αυτό ισχύει και στη φιλία βέβαια.

Φυσικά! Μα το «σχετίζεσθαι» είναι μία, ενιαία τέχνη! Απλά στον έρωτα και δη στη συμβίωση, επειδή είναι σχέση μεγαλύτερης εγγύτητας όλα φαίνονται πιο γρήγορα, πιο μεγεθυμένα και πιο έντονα.

Πότε αρχίζετε και που θα σας συναντήσουμε;

Αρχίζουμε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, στο εστιατόριο Ριφιφί στα Εξάρχεια, στο στέκι του Αργύρη και της Πόπης. Και θα παίζουμε κάθε Τετάρτη και Πέμπτη για όλη τη σαιζόν. Κάθε μήνα με άλλο επεισόδιο!

Πόσο καιρό θα κρατήσει αυτό το θεατρικό σήριαλ;

Τη φετινή χρονιά σίγουρα! Τώρα τι να πω… ο Αργύρης και η Πόπη είναι ανεξέλεγκτοι και έχουν μια ολόκληρη ζωή μπροστά τους! Ποτέ δεν ξέρεις!

Πείτε μας για τους συντελεστές και τους ηθοποιούς που έχουν δουλέψει γι αυτή τη δουλειά;

Με τον Τάσο Γερακίνη που υπογράφουμε μαζί τόσο τα κείμενα όσο και τη σκηνοθεσία, υπάρχει αυτό που λέμε «εκλεκτική συγγένεια». Ξέρετε… ειδικά στη  διαδικασία της συγγραφής που έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία και απαιτεί ένα «ξεγύμνωμα» θεωρώ ότι είναι πολύ σπάνιο να ταιριάξεις τόσο απόλυτα με κάποιον. Με τον Τάσο λοιπόν αυτό συμβαίνει και είναι ευτυχές! Ο Νικόλας Κασάπης που ενσαρκώνει τον Αργύρη, επειδή είναι δίπλα μας από την πρώτη- πρώτη παρουσίαση, πριν ακόμα γίνουμε… σήριαλ (!) είναι κι αυτός πια οικογένεια και τον αγαπάμε πολύ. Η Αλεξάνδρα Ούστα που ενσαρκώνει φέτος την Πόπη, αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη αυτής της συνεργασίας! Είναι μία ηθοποιός με φοβερό ήθος και πάθος για τη δουλειά της. Γενικά, νιώθουμε πολύ τυχεροί και ευγνώμονες που δουλέψαμε με δύο ηθοποιούς απόλυτα διαθέσιμους συναισθηματικά που, μέσα από τους αυτοσχεδιασμούς, βάλανε πολλά δικά τους στοιχεία στους χαρακτήρες. Πια για μας, ο Αργύρης και η Πόπη έχουν αναλλοίωτα πρόσωπα και είναι αυτά του Νικόλα και της Αλεξάνδρας!

 

 

……………………………………………………..

 

Εστιατόριο Ριφιφί

Εμμανουήλ Μπενάκη 69Α

Κρατήσεις: 210- 3300237

Επεισόδιο 1:  «Η γριά» – Πρεμιέρα Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016 (για 8 παραστάσεις)

Επεισόδιο 2:  «Το οικόπεδο» – η Πρεμιέρα θα ανακοινωθεί (για 8 παραστάσεις)

Επεισόδιο 3:  «Η επιστολή» – η Πρεμιέρα θα ανακοινωθεί (για 8 παραστάσεις)

Επεισόδιο 4:  «Η λύση» – η Πρεμιέρα θα ανακοινωθεί (για 10 παραστάσεις)


Παραστάσεις κάθε Τετάρτη & Πέμπτη στις 22:00 / Διάρκεια παράστασης: 40-45’


Προβολή-Επικοινωνία: BrainCo S.A.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.