Νέο ναυάγιο με 50 νεκρούς μετανάστες στη Λαμπεντούζα

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μια νέα τραγωδία με λαθρομετανάστες από χώρες της Αφρικής συνέβη το απόγευμα της Παρασκευής, στα ανοιχτά της νήσου Λαμπεντούζα. Ενα πλοιάριο που μετέφερε περίπου 250 ανθρώπους αναποδογύρισε και βυθίστηκε κοντά στο ιταλικό νησί και ήδη τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού άρχισαν να μετρούν πτώματα…

Σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή και τα μέσα ενημέρωσης, οι νεκροί ανέρχονται σε δεκάδες. Για τουλάχιστον 50 νεκρούς έκανε λόγο η εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα στο Διαδίκτυο. Τον ίδιο αριθμό είχε μεταδώσει νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων ANSA χωρίς να διευκρινίσει τις πηγές του.

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI μετέδωσε ότι διασώθηκαν 206 μετανάστες χάρη στην κινητοποίηση δυο ιταλικών πολεμικών πλοίων που έριξαν στην θάλασσα σωσίβιες λέμβους και ενός εμπορικού πλοίου της Μάλτας.

Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετείχε επίσης ένα αλιευτικό το οποίο βρισκόταν κοντά στο σημείο του ναυαγίου.

Δέκα παιδιά ήταν ανάμεσα στους διασωθέντες και μεταφέρονται με ελικόπτερο στην Λαμπεντούζα. Κατά πληροφορίες ωστόσο άλλα 10 παιδιά φέρονται να είναι μεταξύ των νεκρών του ναυαγίου.

Στο πλεούμενο πιστεύεται πως επέβαιναν τουλάχιστον 250 επίδοξοι μετανάστες.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, το πλοιάριο αυτό βυθίστηκε σε απόσταση 70 μιλίων βορείως της Μάλτας, κοντά στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, μία εβδομάδα μετά το ναυάγιο ενός άλλου πλοίου με παράνομους μετανάστες από την Ερυθραία και τη Σομαλία, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 328 άνθρωποι.

Νέο ναυάγιο με 50 νεκρούς μετανάστες στη Λαμπεντούζα

Το πλεούμενο φέρεται ότι ανατράπηκε λόγω του υπερβολικού αριθμού των επιβατών που μετέφερε. Οι μετανάστες μετακινήθηκαν για να καλέσουν βοήθεια όταν διέκριναν στον ορίζοντα ένα πλοίο. Το κέντρο βάρους μετατοπίστηκε ξαφνικά και το πλοιάριο ανατράπηκε.

Στο σημείο του ναυαγίου, μετά από σχετικό αίτημα των αρχών της Μάλτας, έσπευσαν δυο πλοία του ιταλικού πολεμικού ναυτικού και ένα εμπορικό πλοίο.

Σχεδόν 150 μετανάστες φέρονται να επιβιβάστηκαν στο μαλτέζικο πλοίο και άλλοι 56, περίπου, σε σκάφος του ιταλικού πολεμικού ναυτικού.

“Έχουμε στείλει σωστικά σκάφη και ελικόπτερα στην περιοχή”, είπε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού της Ιταλίας.

“Πρόκειται για ένα ναυάγιο στα χωρικά ύδατα της Μάλτας. Παρέχουμε βοήθεια στις αρχές της Μάλτας. Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν υπάρχουν νεκροί”, δήλωσε από την πλευρά του ο διοικητής της ιταλικής ακτοφυλακής Φιλίπο Μαρίνι.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μάλτας Κουρτ Φαρούτζια είπε ότι γύρω στις 5 το πρωί έλαβαν την πληροφορία για ένα “σημαντικό ατύχημα”. Στην περιοχή έφτασε πρώτο ένα μαλτέζικο πλοίο. “Μας είπαν αρχικά ότι το σκάφος (με τους παράνομους μετανάστες) έδειχνε ασταθές και κατόπιν ότι αναποδογύρισε. Ενημερωθήκαμε ότι πολλοί άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα. Ορισμένοι φορούν σωσίβια, άλλοι όμως όχι. Λαμβάνουμε βοήθεια από ιταλικά πλοία”, πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.