Κουκουνάρια “το κυματοθραυστικό” – Οι καλύτερες συνταγές από την Μαίρη Παναγάκου

Cones 1330187 1280
Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα κουκουνάρια της, οι μεγάλοι της κώνοι, χρειάζονται 3 χρόνια περίπου για να ωριμάσουν.

Τα ημιάγρια δέντρα δίνουν την πιο νόστιμη εκδοχή του πολύτιμου καρπού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όπου βρούμε πεύκο, σκαρφαλώνουμε, κόβουμε κουκουνάρια και βρίσκουμε καρπούς!.
Η κουκουναριά είναι συγκεκριμένο “παραθαλάσσιο” είδος και έχει τις ιδιοτροπίες της.
Σε αρκετές από τις παραλίες της Δυτικής Πελοποννήσου και της Χαλκιδικής, καθώς και σε κάποια νησιά του Αιγαίου, με τα πιο γνωστά τη Σκιάθο και τη Σκόπελο, η “κουκουναριά”  (Pinus pinea)
σχηματίζει δάση που σχεδόν βρέχονται από το κύμα.
Κάθε καλοκαίρι η κουκουναριά,  μας προσφέρει την πολύτιμη σκιά της σε τόπους αμμώδεις, όπου ελάχιστα άλλα δέντρα ευδοκιμούν και αυτό οφείλεται στην μεγάλη αντοχή της στα άλατα του εδάφους, αλλά και στο ότι οι δυνατοί άνεμοι που πλήττουν χειμωνιάτικα τις ακροθαλασσιές δεν φαίνεται να την πτοούν.
Αν έχει τις κατάλληλες συνθήκες, ψηλώνει μέχρι και τα 30 μ, αλλά συνήθως φτάνουν σε χαμηλότερο ύψος με κύριο χαρακτηριστικό την “ομπρελόμορφη” κόμη.
Τα κουκουνάρια της, οι μεγάλοι της κώνοι, χρειάζονται 3 χρόνια περίπου για να ωριμάσουν. Όταν τα “λέπια” τους ανοίξουν, απελευθερώνονται οι 2 μακρόστενοι σπόροι που βρίσκονται κρυμμένοι κάτω από το καθένα.
Το κέλυφος των σπόρων είναι πάντως πολύ σκληρό και χρειάζεται πολύ προσοχή στο σπάσιμο, για να μείνει ολόκληρο το λευκό κουκουνάρι που περικλείουν. Γιαυτό και ανάμεσα στους ξηρούς
καρπούς, το κουκουνάρι ανέκαθεν κατείχε τον τίτλο του πολυτιμότερου, ακόμα και σήμερα που το στάδιο καθαρισμού γίνεται με μηχανήματα, η τιμή του συνεχίζει να παραμένει στα ύψη.
Ο λόγος είναι ότι το δέντρο της κουκουναριάς αντιστέκεται στην εντατική καλλιέργεια και τα ημιάγρια δέντρα να παράγουν τον πιο νόστιμο καρπό.
Κάτι άλλο δε, που αποτρέπει την καλλιέργεια είναι ότι χρειάζεται τουλάχιστον 10 χρόνια μέχρι να εμφανιστούν οι θηλυκοί κώνοι με το πολύτιμο φορτίο στα κλαδιά τους.
Στην εγχώρια αγορά κυκλοφορεί το κουκουνάρι που προέρχεται κυρίως από την Τουρκία και την Ισπανία. Επίσης εισάγονται αρκετές ποσότητες από την Κίνα, από καρπούς ενός άλλου είδους, του (pinus koraiensis), συγγενικού είδους, αλλά με διαφορές στην όψη και σαφώς λιγότερο γευστικό από την Ελληνική ποικιλία. Το Ελληνικό κουκουνάρι, καθώς ωριμάζει, σιγοψήνεται κάτω από τον ελληνικό ζεστό ήλιο και νοστιμίζει από τη θαλασσινή αλμυρή αύρα.

Με τη μαλακή υφή, τη γλυκιά γεύση και το ρητινώδες άρωμα του χαρίζει μοναδικές πινελιές φυσικού πλούτου σε κάθε έδεσμα και κάθε γλύκισμα που περιέχει τη φιλντισένια, στιλπνή σάρκα του.
Αναδεικνύει κάθε σαλάτα, φαγητό ή γλυκό που θα προστεθεί, αν μάλιστα καβουρντιστεί ελαφρά για λίγο σε χαμηλή φωτιά.

Σε ποια πιάτα απελευθερώνει τη νοστιμάδα που κρύβει στο μικροσκοπικό μέγεθος του; Σε πράσινες σαλάτες, σε σούπες, σε πέστο, και πιλάφια, σε γλυκά ταψιού, τάρτες και γλυκά με βάση το
λεμόνι, σιμιγδαλένιους χαλβάδες και σε κάθε μορφή μπισκότου, όταν “παντρεύεται” με το αμύγδαλο.

Το κουκουνάρι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε έλαια και λιπαρές ουσίες και  για τον λόγο αυτό ταγκίζει σχετικά γρήγορα. Για να διατηρήσει τη φρεσκάδα του περισσότερο από 6 μήνες, πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο, σε αεροστεγές δοχείο. Έχει δε, υψηλή θερμιδική απόδοση (περίπου 650 θερμίδες ανά 100 γρ).

Για να πάρει διαφορετική και πιο νόστιμη γεύση κάθε φαγητό ή γλυκό, χρειάζεται ελάχιστη ποσότητα και τελικά, το κουκουνάρι δεν περιέχει πολύ περισσότερες θερμίδες από τους άλλους ξηρούς καρπούς, τα φιστίκια Αιγίνης ή τα αμύγδαλα.

Σάλτσα με κουκουνάρι

Πλούσιο σε μεταλλικά άλατα και βιταμίνη Ε, το κουκουνάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια σάλτσα κατάλληλη για ζυμαρικά και ψητά κρέατα.
Βάλτε στο μπλέντερ 60 γρ κουκουνάρι, 30 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, 3 σκελίδες σκόρδο και μια πρέζα αλάτι.
Αφού χτυπηθούν, προσθέστε στο μείγμα 2 κ σ τριμμένο τυρί πεκορίνο και 1  κ σ παρμεζάνα.
Ξαναχτυπάτε, προσθέτοντας και 1/2 φλ τσ ελαιόλαδο, μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα.
Πριν σερβίρετε τη σάλτσα, την πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ριζότο με πράσα και κουκουνάρια

Υλικά
2 κ σ βούτυρο
2 κ σ ελαιόλαδο
2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
1/2 φλ τσ κουκουνάρι
1 1/2 φλ τσ ρύζι για ριζότο
1/2 φλ τσ λευκό ξηρό κρασί
3 φλ τσ ζωμό κότας, φρέσκο ή από κύβο
1/2 φλ τσ μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
παρμεζάνα τριμμένη

Ριζότο με κουκουνάρια – Τρόπος παρασκευής

1.    Βράζετε το ζωμό και τον διατηρείτε ζεστό.
2.    Ζεσταίνετε το λάδι και το βούτυρο και σοτάρετε το ρύζι μέχρι να
ροδίσει λίγο, χωρίς να το κάψετε, γιατί δε θα απορροφήσει το ζωμό.
3.    Προσθέτετε το κουκουνάρι και τα πράσα, τα ροδίζετε και αυτά και τα
σβήνετε με το κρασί. Ρίχνετε το ζεστό ζωμό λίγο λίγο και ανακατεύετε
συνέχεια με ένα ξύλινο κουτάλι για 15′-20′,
μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός.
4.    Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το ριζότο να “μελώσει”. Προσθέτετε
τον μαϊντανό και ανακατεύετε. Αποσύρετε την κατσαρόλα και ρίχνετε 1
χούφτα από το τριμμένο τυρί.
5.    Σερβίρετε το ριζότο ζεστό με λίγο επιπλέον τυρί και νοστιμίζετε με
φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.