Τιμή – ρεκόρ για το τρίπτυχο του Μπέικον

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Στην τιμή ρεκόρ των 142,4 εκατομμυρίων δολαρίων (106 εκατ. ευρώ) πωλήθηκε το ζωγραφικό τρίπτυχο του Φράνσις Μπέικον που φέρει τον τίτλο «Τρεις μελέτες του Λούσιαν Φρόιντ,σε μία ιστορική δημοπρασία από τον οίκο Christie’s στην Νέα Υόρκη.

 

Το τρίπτυχο αυτό θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του Μπέικον και μοντέλο είναι ο συνάδελφός του Μπέικον, Λούσιαν Φρόιντ, εγγονός του «πατέρα» της ψυχανάλυσης, Ζίγκμουντ Φρόιντ. Το έργο φιλοτεχνήθηκε το 1969 και δεν είχε ποτέ έως τώρα δημοπρατηθεί.Παρότι η πριν την πώλησή του εκτίμηση για την τιμή, ήταν περίπου στα 85 εκατομμύρια δολάρια υπερκάλυψε εύκολα την τιμή των 119 εκατομμυρίων δολαρίων που πουλήθηκε ο πίνακας «Κραυγή» του Έντβαρντ Μουνκ, που δημοπρατήθηκε τον Μάιο του 2012 από τον οίκο Sotheby’s.

Ο Φράνσις Άουτρεντ, επικεφαλής του τμήματος Μεταπολεμικής και Μοντέρνας Τέχνης του οίκου Christie’s στην Ευρώπη, δήλωσε ότι το έργο είναι ένα πραγματικό αριστούργημα και ένα από τα σπουδαιότερα έργα που βγαίνουν σε δημοπρασία αυτή τη γενιά»

«Σηματοδοτεί την σχέση του Μπέικον με τον Φρόιντ, αποδίδοντας φόρο τιμής στη δημιουργική και συναισθηματική συγγένεια των δύο αυτών καλλιτεχνών», πρόσεθεσε.

Ο πίνακας αγοράστηκε στην κατάμεστη αίθουσα πωλήσεων του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη μετά από έναν παρατεταμένο «πόλεμο «προσφορών» και μέσω τηλεφώνου.

Τα στοιχεία του αγοραστή δεν αποκαλύφθηκαν.

Ο Φράνσις Μπέικον, γνωστός για τα τρίπτυχά του, ζωγράφισε τις «Τρεις μελέτες του Λούσιαν Φρόιντ» το 1969 στο Βασιλικό Κολλέγιο Τεχνών του Λονδίνου, μετά την καταστροφή του ατελιέ του από πυρκαγιά.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1945 και έκαναν στενή παρέα, ζωγραφίζοντας ο ένας τον άλλον σε διάφορες περιστάσεις, προτού η σχέση τους ψυχραθεί κατά τη δεκαετία το 1970.

Μετά την έκθεσή του στο Grand Palais στο Παρίσι στα 1971-1972, τα τρία κομμάτια του πίνακα διαχωρίστηκαν στα μέσα της ίδιας δεκαετίας. Ένα από αυτά εθεάθη στη γκαλερί Tate το 1985, προτού οι τρεις πίνακες ενωθούν ξανά στην αυθεντική τους μορφή.

Τα έργα που ξεπέρασαν τα 100 εκατ.δολάρια

1. Φράνσις Μπέικον «Τρεις μελέτες του Λούσιαν Φρόιντ» 142,4 εκατ.$ (2013)

2. Έντβαρντ Μουνκ «Η κραυγή» 119,9 εκατ.$ (2012)

3. Πάμπλο Πικάσο «Γυμνό, πράσινα φύλλα και μπούστο» 106,5 εκατ.$ (2010)

4. Αλμπέρτο Τζιακομέτι «Ο άνδρας που περπατάει Ι» 104,3 εκατ.$ (2010)

5. Πάμπλο Πικάσο «Αγόρι με πίπα» 104,1 εκατ.$ (2004)

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.