Χρ. Σταϊκούρας: Η εληνική οικονομία σε τροχιά επιστροφής στις διεθνείς αγορές

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η χώρα έχει μπει σε μια περίοδο υψηλών και βιώσιμων πλεονασμάτων, που διαμορφώνονται σήμερα, με συντηρητικές εκτιμήσεις από 1% έως 2,5% για την περίοδο 2013-2015, αναφέρει σε συνέντευξη του στην Real news, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

 

Ερωτηθείς σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό για το 2014 ο κ.Σταϊκούρας αναφέρει ότι «όπως προκύπτει και από τη δήλωση του Eurogroup, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρα μας, είναι πλήρως καλυμμένες για τους επόμενους 12 μήνες. Ακόμη και στο δυσμενέστερο σενάριο που αυτές θα ανέλθουν στα 8,6 δισ.ευρώ. Ενώ καλύπτονται και τα όποια ενδεχόμενα κενά στη βραχυχρόνια ταμειακή ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου».

Ερωτηθείς πως καλύπτονται τα όποια ενδεχόμενα κενά στη βραχυχρόνια ταμειακή ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου αναφέρει:«Από την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου (1,7 δις.ευρώ), τη σύναψη συμφωνιών repos και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων (ήδη δύο δισ. ευρώ repos εκδόθηκαν τον προηγούμενο μήνα), την επιστροφή τον Αύγουστο ομολόγων που κατέχει το ΕΤΕΑΝ. Εμείς εκτιμούμε ότι, υπό προϋποθέσεις, δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό ούτε για τους μεθεπόμενους 12 μήνες. Και σε όλα αυτά δεν περιλαμβάνεται η έξοδος στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, για νέο δανεισμό μεσοπρόθεσμης διάρκειας, η οποία προετοιμάζεται. Μεθοδικά και προσεκτικά. Αφού ουσιαστικά η ελληνική οικονομία έχει ήδη μπει σε τροχιά επιστροφής σε αυτές».

Ο κ. Σταϊκούρας, ερωτηθείς για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική που ασκεί ότι η κυβέρνηση μοιράζει το πλεόνασμα για «εξαγορά ψήφων» αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Έλεος πια με την παραπληροφόρηση, την μεμψιμοιρία, τον μηδενισμό. Η χώρα έχει ανάγκη από ορθολογισμό, σοβαρότητα και αξιοπιστία».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.