“R.I.P. Romeos Ioulietta Panta” στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η ιστορία δύο νέων που συναντιούνται τυχαία σ’ ένα δημόσιο χώρο και ερωτεύονται ενώ γύρω τους μαίνεται εμφύλια διαμάχη. Το τραγικό ζευγάρι μόλις που προλαβαίνει να ερωτευτεί και οδηγείται στην αυτοκτονία. Η μόνη τους ελπίδα βρίσκεται στον άλλο κόσμο. Το κείμενο του R.I.P. μιλάει για πόλεμο, μιλάει για μέλλον, μιλάει για νέους χωρίς αγάπη και χωρίς πάθος. Είναι συγχρόνως ένα ρέκβιεμ κι ένα κάλεσμα σε επανάσταση. Γιατί η απελπισία φτάνει σε τέτοιο ύψος μερικές φορές που είναι πιο ισχυρή από το θάνατο. Κι ύστερα το κορίτσι και το αγόρι πηγαίνουν στ’ αστέρια.

Ορισμένες ιστορίες περιβάλλονται από τόσο αυξημένη ενέργεια ώστε δυσκολεύεται ο χρόνος να τις αλλοιώσει ή να τις στερέψει και συνεχίζουν ακάθεκτες το ταξίδι τους. Το χαριτωμένο ζευγάρι του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας αν και πανδύστυχο το ίδιο, ευτύχησε να έχει την πιο περίοπτη θέση στην παγκόσμια ιστορία του έρωτα. Ίσως βέβαια ανάμεσα στα δύσκολα ζητήματα που έχουν μπει στην συζήτησή μας τελευταία όπως είναι η ανεργία, τα λεφτά, τα λεφτά, τα λεφτά, ο φασισμός και άλλα όμοια η ιστορία τους ακούγεται κάπως αφελής ή ακόμη χειρότερα, μπανάλ. Ποιος έχει σήμερα χρόνο για έρωτες; Ποιος θα συζητήσει ένα ολόκληρο βράδυ με κάποιον που του αρέσει χωρίς να κάνουν έρωτα; Ποιος θα απευθυνθεί σε κάποιον που τον ενδιαφέρει στον πληθυντικό; Όχι από ευγένεια, αλλά από σπάνια προσοχή; Δουλεύει αλλιώς το πράγμα.

Αναστήσαμε την ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας αφήνοντας απ’ έξω το Σαίξπηρ. Το κείμενο του R.I.P. είναι καινούργιο, γραμμένο τον Αύγουστο του 2013 εν μέσω φρικτής ελληνικής πραγματικότητας με διαρκώς παρούσα την επιθυμία να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Μιλάει για πόλεμο, μιλάει για μέλλον, μιλάει για νέους χωρίς αγάπη και χωρίς πάθος. Είναι συγχρόνως ένα ρέκβιεμ κι ένα κάλεσμα σε επανάσταση. Γιατί η απελπισία φτάνει σε τέτοιο ύψος μερικές φορές που είναι πιο ισχυρή από το θάνατο. Το κορίτσι και το αγόρι κινούν ένα νήμα αχρησιμοποίητο από καιρό την ευαισθησία. Κι ύστερα πηγαίνουν στ’ αστέρια γιατί εκεί μπορούν να κοιμηθούν ειρηνικά.

 

Συντελεστές

Κείμενο: Κουρούμπαλης

Σκηνοθετική δημιουργία: Δημήτρης Κουρούμπαλης, Φρόσω Κορρού, Κατερίνα Λούρα

Επιμέλεια κίνησης, χορογραφίες: Φρόσω Κορρού

Μουσική: Lost Bodies

Σκηνογραφική επιμέλεια: Άγγελος Μέντης

 

Παίζουν οι ηθοποιοί

Κατερίνα Λούρα

Δημήτρης Κουρούμπαλης

 

Στην παράσταση χρησιμοποιούνται λέξεις και φράσεις από τις μεταφράσεις του Ρωμαίος και Ιουλιέττα των Διονύση Καψάλη και Κ. Καρθαίου

Κάθε Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή μέχρι 5 Απριλίου 2015


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.