Ο παράδεισος του παραλογισμού

Facebook
Twitter
LinkedIn

Του Γιώργου Μεσσάρη

Έχω τονίσει πολλές φορές ότι η Ελλάδα είναι ο παράδεισος του παραλογισμού και για την άποψή μου αυτή έχω γίνει στόχος αρνητικών σχολίων κυρίως από Ελληναράδες που έχουν ανακηρύξει εαυτούς «ειδικούς επί παντός επιστητού»! Οι επικριτές μου είναι όλοι αυτοί που καυτηριάζουν προηγμένες χώρες χωρίς οι ίδιοι να έχουν βγει έξω από τα γεωγραφικά σύνορα της Ελλάδας, χωρίς να έχουν βιώσει, έστω και για λίγο, τι είναι αυτό που λέγεται ευνομούμενη χώρα.

Ένα τρανό και τραγικό παράδειγμα του παραλογισμού που επικρατεί στην Ελλάδα σε ότι αφορά τη δημόσια διοίκηση είναι και αυτό των τελών κυκλοφορίας οχημάτων.

Ο παραλογισμός σε αυτή την περίπτωση έχει πολλές διαστάσεις.

Πρώτον, οι παράγοντες που καθορίζουν τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων αλλάζουν κάθε λίγο και λιγάκι με αποτέλεσμα οι πολίτες να μη γνωρίζουν ποιο αυτοκίνητο να αγοράσουν αφού αυτό που ισχύει σήμερα δεν θα ισχύει αύριο και αυτό που θα ισχύσει αύριο δεν θα ισχύσει απαραίτητα μεθαύριο! Μέσα σε αυτό το όργιο της νομοθετικής κινούμενης άμμου ο καταναλωτής γίνεται συνήθως θύμα φορολογικής «αρπαχτής» αφού στην πατρίδα μας οι υπουργοί αναιρούν με ευκολία ακόμα και αποφάσεις που οι ίδιοι, πολλές φορές, είχαν πάρει!

Αγοράζει σήμερα ο πολίτης ένα συγκεκριμένο αυτοκίνητο, γιατί το κράτος του δίνει φορολογικά κίνητρα, και την επομένη όχι μόνο καταργούν τα φορολογικά κίνητρα αλλά του επιβάλλουν αυξημένους φόρους στο όνομα της «φορολογικής μεταρρύθμισης και του εξορθολογισμού της φορολογικής νομοθεσίας»!

Βέβαια οι κυβερνήσεις έχουν κάθε δικαίωμα να ψηφίζουν νέους νόμους, γι’ αυτό εξάλλου εκλέγονται. Δεν μπορούν όμως στο όνομα του «εξορθολογισμού» να επιδίδονται σε παραλογισμούς.

Τι πιο απλό από το να ισχύει ο νόμος (και ιδιαίτερα αυτός που αφορά σε οικονομικά θέματα) από την ημερομηνία ψήφισής του στη Βουλή. Να λέει δηλαδή ο αρμόδιος υπουργός ότι «κύριοι αυτά ισχύουν από σήμερα για όλες τις αγορές νέων αυτοκινήτων».

Αυτό το αλαλούμ που ισχύει για το απλό θέμα των τελών κυκλοφορίας ισχύει και για τους νόμους γύρω από τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Ποσοστά φορολόγησης, κίνητρα, αντικίνητρα και ότι άλλο ενδιαφέρει τον υποψήφιο επενδυτή αλλάζουν σε ρυθμούς ασύλληπτους. Και μετά οι κυβερνήσεις «ξύνουν το κεφάλι τους» και διερωτώνται γιατί δεν έρχονται οι ξένοι επενδυτές και γιατί Έλληνες επενδύουν σε ξένες (και με σταθερές οικονομίες) χώρες.

Και αν αυτό το όργιο του παραλογισμού δεν είναι αρκετό, να μερικές ακόμα γεύσεις του:

Ενώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας, η κυβέρνηση περίμενε να φθάσουμε μέσα Νοεμβρίου για να αποφασίσει τον τρόπο υπολογισμού των τελών! Έτσι επαναλαμβάνεται ότι έγινε και με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Για μήνες η κυβέρνηση τον «μαγείρευε», ετοίμασε τα εκκαθαριστικά με φοβερή καθυστέρηση και στο τέλος –επειδή χρειαζόταν επειγόντως χρήματα– απαίτησε από τους πολίτες να τον πληρώσουν μέσα σε 8-10 μέρες!

Επίσης εκείνο που προσπαθώ να καταλάβω είναι γιατί πρέπει τα τέλη ΟΛΩΝ των οχημάτων να πληρώνονται στο τέλος του έτους. Γιατί δεν εφαρμόζεται αυτό που λέει η λογική και ισχύει σε χώρες που σέβονται τους πολίτες τους. Τα τέλη να καταβάλλονται για ένα χρόνο (ή λιγότερο) από την ημερομηνία της αγοράς του οχήματος. Τι πιο απλό και λογικό;

Το σύστημα που ισχύει σήμερα δημιουργεί προβλήματα στους εμπόρους αυτοκινήτων αφού οι πωλήσεις βρίσκονται σε έξαρση στην αρχή του χρόνου και σταδιακά μειώνονται αφού καθίσταται ασύμφορο για τον αγοραστή να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας για όλο το χρόνο ενώ το αυτοκίνητο θα κυκλοφορεί μόνο τους τελευταίους δύο-τρεις μήνες του έτους όπου πραγματοποιήθηκε η αγορά!

Παράλληλα, το ισχύον σύστημα δημιουργεί συμφορήσεις στις τράπεζες και κρατικές υπηρεσίες, όπου οι ουρές είναι ατελείωτες!

Και το ερώτημα που με κάνει να σπάω το κεφάλι μου: Είναι δύσκολο να τα καταλάβουν αυτά τα απλά πράγματα οι εκάστοτε φωστήρες που μας κυβερνούν;

Αν ναι, χρειάζονται αλλαγή.

Αν όχι, χρειάζονται @@@@@@ (έχετε το ελεύθερο να βάλετε σεις την κατάλληλη λέξη)!

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα γεια σας και να περνάτε καλά (όσο καλά επιτρέπουν τα μνημόνια, ο ΕΝΦΙΑ και τα μύρια άλλα δαιμόνια που ταλανίζουν την πατρίδα).

georgemessaris@gmail.com

www.omegadocumentaries.com (Τελευταία παραγωγή: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ –  ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ)

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.