Eνεργοποιείται ο νομος Κατσέλη…

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗ 3869/10 ΓΙΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ  ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ : M.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ενεργοποιείται πλήρως ο νόμος Κατσέλη
Σειρά αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων που ενεργοποιούν πλήρως τον νόμο Κατσέλη  θα εκδοθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Παράλληλα , μετατίθεται για το 2016 η τροποποίηση του  πλαισίου που θα αφορά τον νόμο Δένδια για τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αυτά  ζητά, μεταξύ άλλων, στις αποφάσεις του το EuroWorking Group για τα νέα προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρώσει η κυβέρνηση προκειμένου να λάβει τη νέα δόση του 1 δισ. ευρώ.

Ετσι, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης έχει δώσει ήδη εντολή, ώστε να προχωρήσει το Προεδρικό Διάταγμα που προβλεπόταν στον νόμο 4336 της 14ης Αυγούστου του 2015, προκειμένου να συσταθεί η ειδική γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την οργάνωση της πολιτικής ενημέρωσης και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους καταναλωτές – δανειολήπτες.

Επιπλέον, θα συσταθούν επιμέρους οργανικές μονάδες της κεντρικής υπηρεσίας της ειδικής γραμματείας, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν και 30 Κέντρα Ενημέρωσης Δανειοληπτών, με αρμοδιότητα την ενημέρωση των δανειοληπτών, την παροχή οικονομικών και νομικών συμβουλών.

Θα επιλεγούν οι πόλεις όπου θα ιδρυθούν αυτά τα κέντρα, ενώ η στελέχωσή τους θα γίνει από εξειδικευμένους εξωτερικούς συμβούλους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή παροχής έργου.

Κριτήρια
Επίσης, από τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε και τροποποίησε το θεσμικό πλαίσιο (Κατσέλη) για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα πρέπει να εκδοθεί η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος με την οποία θα ορίζονται η διαδικασία και τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της μέγιστης ικανότητας αποπληρωμής του οφειλέτη και τον προσδιορισμό του ποσού το οποίο θα ελάμβαναν οι πιστωτές σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης καθώς και για τον προσδιορισμό της ενδεχόμενης ζημίας των πιστωτών.

Αλλη μία απόφαση που θα πρέπει να έχει εκδοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου είναι εκείνη των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών με την οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια προσδιορισμού του ύψους της συνεισφοράς του Δημοσίου, της ελάχιστης συνεισφοράς του οφειλέτη καθώς και οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις. Με απλά λόγια θα ενεργοποιηθεί η συμβολή του Δημοσίου προς τους οικονομικά ευάλωτους δανειολήπτες, προκειμένου να εξαιρείται η κύρια κατοικία τους από τους πλειστηριασμούς.

Δεν αποκλείεται επίσης, μέχρι το τέλος του χρόνου, χωρίς να είναι επιβεβαιωμένο, να ενεργοποιηθεί η Υπηρεσία Πίστωσης και Πλούτου που θα αξιολογεί τη δανειοδοτική ικανότητα των δανειοληπτών.

Στο ένα εκατ.
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να γνωστοποιήσει στους δανειστές τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει τον νέο χρόνο στον νόμο Δένδια για τη ρύθμιση των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πληροφορίες θέλουν μία από τις σημαντικότερες αλλαγές να είναι η αύξηση του ορίου των οφειλών από τις 500.000 ευρώ στο 1 εκατομμύριο ευρώ, τις οποίες θα μπορούν οι τράπεζες να διευθετούν με συγκεκριμένο τρόπο.

Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομίας μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου θα ετοιμάσει το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.

Πηγές: Εισόδημα gr,capital gr, Ημερησία gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.