Φορολογικό: Το σχέδιο για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και ενοίκια

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Φορολογικούς συντελεστές – σοκ έως και 60% για τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και μεγάλες επιβαρύνσεις κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια φέρνει η πρόταση την οποία κατέθεσε η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά του, το κουαρτέτο εξέφρασε ενστάσεις για το φορολογικό σχέδιο της κυβέρνησης και ειδικά για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τη μη ενσωμάτωσή της στη φορολογική κλίμακα.

Αν και είχε συμφωνηθεί να ενταχθεί η εισφορά αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, η κυβέρνηση επέλεξε να μην προχωρήσει σε κάτι τέτοιο και να διατηρήσει την έκτακτη εισφορά, ενώ παράλληλα επιβάλει ανώτατο φορολογικό συντελεστή 50%, δηλαδή συνολικό ανώτατο φορολογικό συντελεστή 58%.

Σήμερα, Παρασκευή, το κουαρτέτο έχει νέα συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας Ευ.Τσακαλώτο και Γ.Σταθάκη, στις 11:00, με την οποία θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης, όπως ήταν εξαρχής προγραμματισμένο. Θα γίνει ένας απολογισμός της πρώτης εβδομάδας των συνομιλιών, ώστε οι επαφές να συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο και οι επικεφαλής να επιστρέψουν ξανά στις 15 Φεβρουαρίου για τον τελικό γύρο και τις αποφάσεις.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, η κυβέρνηση υπέβαλε στους δανειστές σχέδιο το οποίο προβλέπει τη διατήρηση των διαφορετικών κλιμάκων φορολόγησης, ανάλογα με την πηγή προέλευσης των εισοδημάτων.

Έτσι, για τους μισθωτούς και συνταξιούχους διατηρείται η σημερινή μορφή της κλίμακας με την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ αλλά προστίθενται νέα κλιμάκια. Συγκεκριμένα, μετά τους συντελεστές 22% (για τα πρώτα 25.000 ευρώ) και 32% (για το τμήμα εισοδήματος από 25.001 έως 42.000 ευρώ) καθιερώνεται νέο κλιμάκιο από τα 42.001 έως και τα 60.000 ευρώ, στο οποίο θα επιβάλλεται ο συντελεστής 42%.

Από 60.001 ευρώ και πάνω ο συντελεστής αυξάνεται σε τουλάχιστον 50%, αν και κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως «εμείς θέλαμε 55%». Ο συντελεστής χτυπάει κόκκινο για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ, όπου ορισμένοι εισηγούνται – χωρίς να θεωρείται δεδομένο – την επιβολή συντελεστή 60%.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς αφορολόγητο όμως και χωρίς να προστίθενται τα εισοδήματα από μισθούς – συντάξεις με τυχόν εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα ή μπλοκάκια.

Με τον τρόπο αυτόν, τα πρώτα 25.000 ευρώ εισοδήματος θα φορολογούνται με συντελεστή 22% αντί για 33% αλλά από τα 42.000 ευρώ και πάνω οι συντελεστές αυξάνονται κατακόρυφα (σε σχέση με το 33% πάνω από 50.000 ευρώ), με τον φόρο να υπολογίζεται και πάλι από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.

Τα περισσότερα έσοδα των προτεινόμενων αλλαγών φαίνεται να προκύπτουν από τις αλλαγές στην κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων. Παρά το γεγονός ότι η συμφωνηθείσα στη βάση του Μνημονίου αύξηση των συντελεστών (από το 11% στο 13% για εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35%) κατατέθηκε το περασμένο φθινόπωρο στη Βουλή για να αποσυρθεί λίγο αργότερα εν μέσω αντιδράσεων, η νέα πρόταση όχι μόνο αυξάνει τους φόρους όπως ακριβώς προβλέπει το Μνημόνιο αλλά πηγαίνει τις επιβαρύνσεις και ένα βήμα παραπέρα.

Πέραν της αύξησης των δύο πρώτων συντελεστών σχεδιάζεται η καθιέρωση ενός ακόμα συντελεστή της τάξεως του 40%-45% για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 40.000 ευρώ. Αν αυτή η πρόταση εφαρμοστεί, για φορολογούμενο με εισόδημα από ενοίκια 10.000 ευρώ η αύξηση του φόρου είναι 200 ευρώ (από 1.100 σε 1.300 ευρώ) αλλά για εισόδημα 50.000 ευρώ η αύξηση φόρου είναι 1.500 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.