Στη μνήμη αυτών που προδόθηκαν…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Το χειρότερο σ΄ αυτή την Χώρα είναι ότι πάσχουμε από αμνησία… του Μιχάηλ Παναγιώτου. ότι συγχωρήσαμε πολύ εύκολα τους καταδότες της Κατοχής και μονιάσαμε μ΄ εκείνους που έστελναν τον ανθό της Ελλάδας στα τάρταρα… Θα μου πείτε γιατί πάω τόσο πίσω; Γιατί πολύ απλά αυτά που τραβάμε τώρα είναι η συνέχεια εκείνων των πράξεων ,αλλά και των απογόνων τους που μας άφησαν σαν κατάρα πάνω στα κεφάλια μας. Παράδειγμα ,ο πατέρας Χριστοφοράκος Νικόλαος Χριστοφοράκος , γνωστός και ως ο «γιατρός των Ες-Ες». Πατέρας του Μιχάλη Χριστοφοράκου. Αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών στην δίκη των δοσίλογων παρότι αναγνωρίστηκε από εχθρούς και φίλους. Συνεργαζόταν με την Γερμανική διοίκηση. Στη δίκη αποκαλύφθηκε ότι ο Δρ Νικόλαος Χριστοφοράκος κατέδωσε τους καθηγητές της Ιατρικής Κωνσταντίνο Χωρέμη και Νικόλαο Λούρο, διότι διοχέτευαν φαρμακευτικό υλικό από τον Ερυθρό σταυρό σε αναξιοπαθούντες (τον χειμώνα της μεγάλης πείνας) και αντάρτες (τα επόμενα χρόνια της κατοχής). Ο δικαστής που τον αθώωσε, βασίστηκε στην μαρτυρία του πολιτικού Πάνου Χατζηπάνου, που μετέπειτα έγινε υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Τσαλδάρη, αλλά τελικά καταδικάστηκε για χρηματισμό που έλαβε χώρα όταν ήταν Υπουργός. Ο Νικόλαος Χριστοφοράκος ήταν ευνοούμενος βοηθός του Κωνσταντίνου Λογοθετόπουλου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και σύνδεσμος του με τα Ες-Ες την περίοδο της Κατοχής. Ο Νικόλαος Χριστοφοράκος έγραψε τα παιδιά του στη Γερμανική Σχολή Αθηνών, από την οποία αποφοίτησαν.[Σημείωση: Ολα τα παραπάνω αποτελούν προϊόν της έρευνας του δημοσιογράφου, συγγραφέα και ιστορικού Δημοσθένη Κούκουνα, κλικ εδώ].

Οι δίκες των δοσίλογων έγιναν από τα Ειδικά Δικαστήρια Δοσίλογων. Τα πρακτικά του Ειδικού Δικαστηρίου Δωσιλόγων της Αθήνας, όπου έγινε και η εν λόγω δίκη, υπάρχουν και είναι προσβάσιμα, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ταξινομημένα κατά ημερομηνία.

Το υλικό της συγκεκριμένης δίκης βρίσκεται στα πρακτικά, τόμος 3 του 1946, αριθμός 273, 277 (21-22/2/46). Κατηγορούμενοι: Κωνσταντίνος Ιωαν. Λογοθετόπουλος (67 ετών, Ιατρός), Γεώργιος Δημ. Ράλλης (65, δικηγόρος, αδελφός του κατοχικού πρωθυπουργού Ιωάννη Ράλλη, και πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού επί Κατοχής) Νικόλαος Μιχ. Χριστοφοράκος (47, ιατρός)..Ο Νικόλαος Χριστοφοράκος, μας άφησε τον γιό του Μιχάλη Χριστοφοράκο. Γνωστός στους περισσότερους από την υπόθεση Ζήμενς.Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Με την περιβόητη δίκη θα τα πουμε εις αύριον…

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.