Νησιά στον Ειρηνικό εξαφανίστηκαν από την άνοδο της στάθμης

Facebook
Twitter
LinkedIn

Λόγω της διάβρωσης των ακτών από την άνοδο της στάθμης του ωκεανού, πέντε νησιά στο σύμπλεγμα του Σολομώντα εξαφανίστηκαν κάτω από το νερό της τελευταίες δεκαετίες, δείχνει μελέτη που βασίστηκε σε αεροφωτογραφίες και δορυφορικά δεδομένα.

Εκτός από τα πέντε νησάκια που χάθηκαν εντελώς στα κύματα, ακόμα έξι κοραλλιογενή νησιά έχουν υποστεί εκτεταμένη διάβρωση -σε ένα από αυτά, περίπου 10 σπίτια παρασύρθηκαν στη θάλασσα από το 2011 έως το 2014.

«Τουλάχιστον 11 νησιά στις βόρειες Νήσους του Σολομώντα είτε έχουν εξαφανιστεί εντελώς είτε παρουσιάζουν έντονη διάβρωση» γράφουν στην επιθεώρηση Environmental Research Letters ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.

«Η υποχώρηση της ακτής σε δύο τοποθεσίες κατέστρεψε χωριά που υπήρχαν τουλάχιστον από το 2035, οδηγώντας σε εκτόπιση των κοινοτήτων».

Τα πέντε νησιά που χάθηκαν  «δεν ήταν απλές αμμονησίδες» τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σάιμον Άλμπερτ, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης. Και τα πέντε ήταν κοραλλιογενή νησιά με βλάστηση και έκταση μέχρι 50 στρεμμάτων. Ήταν μεν ακατοίκητα αλλά χρησιμοποιούνταν περιστασιακά από ψαράδες, λένε οι ερευνητές.

Η μελέτη εξετάζει 33 νησιά του αρχιπελάγους συνδυάζοντας ιστορικά δεδομένα, μαρτυρίες κατοίκων και αεροφωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες για το διάστημα 1947-2014.

Στην περιοχή των Νησιών του Σολομώντα, επισήμανε ο Άλμπερτ, η άνοδος της στάθμης λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι τριπλάσια σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη.

«Εκτός από τις μετεγκαταστάσεις ολόκληρων χωριών», αναφέρει η μελέτη, «η πρωτεύουσα της επαρχίας Τσόισελ, το Τάρο, πρόκειται να γίνει η πρώτη επαρχιακή πρωτεύουσα του κόσμου που μετεγκαθιστά τους κατοίκους και τις υπηρεσίες της λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.